This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Az Apple főnöke nyilvánosan felvállalta, hogy meleg

Illustration for article titled Az Apple főnöke nyilvánosan felvállalta, hogy meleg

Eddig se volt titok a vállalatot három éve vezető Tim Cook homoszexualitása, de nem is beszélt róla. Ma azonban cikket írt a Bloomberg Businessweekbe, ahol leírja, hogy meleg, büszke rá, és Isten egyik legnagyobb ajándékaként tekint erre.

Advertisement

A magánéletétre mindig vigyázó Cook Martin Luther Kinget idézi, hogy miért döntött mégis melegségének nyilvános vállalása mellett:

Komolyan gondolom Dr. Martin Luther King szavait, aki azt mondta: Az élet legkitartóbb, legsürgetőbb kérdése: „Mit teszel másokért?”. Magamnak is sokszor felteszem ezt a kérdést, és arra jutottam, hogy a magánéletem megtartásának vágya megakadályoz abban, hogy valami fontosabbat tegyek.

Advertisement

Cook azt írja, hogy melegnek lenni segített számára megérteni a kisebbségek életét, bepillantást nyújtott a kisebbségi csoportokhoz tartozó emberek mindennapi kihívásaiba, együttérzőbbé tette. Bár nehezebb volt így élnie, magabiztosabb is lett, és könnyebben járta a saját útját. „Olyan vastag lett tőle a bőröm, mint egy orrszarvúé, ami jól jön, ha az ember az Apple vezérigazgatója” – írja Cook.

A vállalatot alapító Steve Jobs haláláig operatív igazgatóként dolgozó Cook 1960-ban született az Amerikában különösen konzervatív vidéknek számító Alabamában, és arról is ír, hogy az ország mennyit változott életének 53 éve alatt. Újabb és újabb államokban engedélyezik az azonos neműek házasságát – de az államok többségében még mindig törvényesen ki lehet rúgni valakit a munkahelyéről szexuális orientációja miatt. Olyan helyek is vannak, ahol ez elég indok egy albérleti szerződés felmondására, vagy egy kórházi látogatás megtiltására.

Advertisement

Cook továbbra sem gondol magára melegjogi aktivistaként, de azt írja, hogy hátha segít embereknek, ha látják, hogy egy ekkora vállalat vezetője is lehet meleg.

A címlapkép az Apple 1976 és 1999 között használt logója, Rob Janoff munkája

Share This Story

Get our newsletter