Eddig se volt titok a v√°llalatot h√°rom √©ve vezetŇĎ Tim Cook homoszexualit√°sa, de nem is besz√©lt r√≥la. Ma azonban cikket √≠rt a Bloomberg Businessweekbe, ahol le√≠rja, hogy meleg, b√ľszke r√°, √©s Isten egyik legnagyobb aj√°nd√©kak√©nt tekint erre.

A magánéletétre mindig vigyázó Cook Martin Luther Kinget idézi, hogy miért döntött mégis melegségének nyilvános vállalása mellett:

Komolyan gondolom Dr. Martin Luther King szavait, aki azt mondta: Az √©let legkitart√≥bb, legs√ľrgetŇĎbb k√©rd√©se: ‚ÄěMit teszel m√°sok√©rt?‚ÄĚ. Magamnak is sokszor felteszem ezt a k√©rd√©st, √©s arra jutottam, hogy a mag√°n√©letem megtart√°s√°nak v√°gya megakad√°lyoz abban, hogy valami fontosabbat tegyek.

Cook azt √≠rja, hogy melegnek lenni seg√≠tett sz√°m√°ra meg√©rteni a kisebbs√©gek √©let√©t, bepillant√°st ny√ļjtott a kisebbs√©gi csoportokhoz tartoz√≥ emberek mindennapi kih√≠v√°saiba, egy√ľtt√©rzŇĎbb√© tette. B√°r nehezebb volt √≠gy √©lnie, magabiztosabb is lett, √©s k√∂nnyebben j√°rta a saj√°t √ļtj√°t. ‚ÄěOlyan vastag lett tŇĎle a bŇĎr√∂m, mint egy orrszarv√ļ√©, ami j√≥l j√∂n, ha az ember az Apple vez√©rigazgat√≥ja‚ÄĚ ‚Äď √≠rja Cook.

A v√°llalatot alap√≠t√≥ Steve Jobs hal√°l√°ig operat√≠v igazgat√≥k√©nt dolgoz√≥ Cook 1960-ban sz√ľletett az Amerik√°ban k√ľl√∂n√∂sen konzervat√≠v vid√©knek sz√°m√≠t√≥ Alabam√°ban, √©s arr√≥l is √≠r, hogy az orsz√°g mennyit v√°ltozott √©let√©nek 53 √©ve alatt. √öjabb √©s √ļjabb √°llamokban enged√©lyezik az azonos nemŇĪek h√°zass√°g√°t ‚Äď de az √°llamok t√∂bbs√©g√©ben m√©g mindig t√∂rv√©nyesen ki lehet r√ļgni valakit a munkahely√©rŇĎl szexu√°lis orient√°ci√≥ja miatt. Olyan helyek is vannak, ahol ez el√©g indok egy alb√©rleti szerzŇĎd√©s felmond√°s√°ra, vagy egy k√≥rh√°zi l√°togat√°s megtilt√°s√°ra.

Cook tov√°bbra sem gondol mag√°ra melegjogi aktivistak√©nt, de azt √≠rja, hogy h√°tha seg√≠t embereknek, ha l√°tj√°k, hogy egy ekkora v√°llalat vezetŇĎje is lehet meleg.

Advertisement

A címlapkép az Apple 1976 és 1999 között használt logója, Rob Janoff munkája