A globaliz√°ci√≥, a posztmodernizmus √©s a rohadt bev√°ndorl√≥k miatt egyre kev√©sb√© lehet arr√≥l √≠rni, hogy milyenek az angolok. Vagyis a britek. Vagyis az egyes√ľlt kir√°lys√°gbeliek. Na j√≥, az angolok. De mi nem ezzel foglalkozunk, hanem a te√°z√°si szok√°sok ut√°n √ļjabb k√∂d√∂s szigetorsz√°gi t√©m√°t vesz√ľnk g√≥rcsŇĎ al√°!

Sz√≥val ha az ember h√°tradŇĎl, behunyja a szem√©t, √©s egy poszt erej√©ig √°tengedi mag√°t a r√©gi, egyszerŇĪbb idŇĎk sovinizmus√°nak, akkor kimondhatja: az angolok legfŇĎbb tulajdons√°ga, hogy viselkednek. Ez a viselked√©s annyira m√©lyen van bel√©j√ľk k√≥dolva, hogy jobban belegondolva visszavezethetŇĎ r√° a legt√∂bb sztereot√≠pia, ami a vil√°g szem√©ben √©l az angolokr√≥l.

Vegy√ľk sorra a helyes viselked√©s √∂sszetevŇĎit

  1. Visszafogotts√°g (reserve)
  2. Hidegvér (stiff upper lip)
  3. Understatement (understatement) ‚Äď ha valaki erre tud j√≥ magyar sz√≥t, kommentben k√ľldje be a szerkesztŇĎs√©gbe

Advertisement

Nem olyan r√©g√≥ta jellemzi mindez az angolokat. Mi verte a helyes viselked√©st az erŇĎszakos angolsz√°szokb√≥l, sunyi normannokb√≥l √©s balfasz britonokb√≥l √∂sszekevert n√©pbe? A v√°lasz, mint oly sok esetben, amikor angolokr√≥l van sz√≥: a viktori√°nus kor.

A ver√©s ebben az esetben sz√≥ szerint √©rthetŇĎ, amennyiben a 19. sz√°zadban kivir√°gz√≥ mag√°niskolai rendszer valamivel szigor√ļbban kezelte az egyedek helyes √ļtra terel√©s√©t, mint mondjuk egy √°tlagos mai orsz√°g b√ľntet√©s-v√©grehajt√°si int√©zm√©nyei.

Advertisement

De egyezz√ľnk meg, hogy ebben a p√°r percben, am√≠g romantikusan v√©gigvessz√ľk a hidegv√©rŇĪ angolok k√∂zhelyes jellemzŇĎit, a virslihez √©s a t√∂rv√©nyekhez hasonl√≥an nem foglalkozunk az elk√©sz√≠t√©s m√≥dj√°val. Sem a viktori√°nus kor olyan, b√ľszkes√©gre kevesebb okot ad√≥ mell√©kk√∂r√ľlm√©nyeivel, mint a gyermekmunka kultiv√°l√°sa vagy a (most mindenki k√©pzelje maga el√© gimn√°ziumi f√∂ldrajztan√°r√°t) szl√∂m√∂s√∂d√©s.

Hogyan viselkedik teh√°t az ide√°lis angol?

Visszafogottan.

Az √©rzelmek b√°rmif√©le kifejez√©s√©t sz√°nalmas ripacskod√°snak tekinti. Aki a legkisebb m√©rt√©kben is utal arra, hogy a vil√°g dolgai ‚Äď cuki kiscica l√°tv√°nya, milli√°rdos lott√≥nyerem√©ny, k√∂zeli hozz√°tartoz√≥ hal√°la ‚Äď √©rzelmi reakci√≥t v√°ltottak ki benne, sz√°m√≠that honfit√°rsai megvet√©s√©re. Amit persze nem fognak vele √©rz√©keltetni, legfeljebb k√©t h√©t m√ļlva mell√©kesen megjegyzik, hogy "XY meglehetŇĎsen lelkes, nem igaz?" Leford√≠tva ez nagyj√°b√≥l azt jelenti: "Elk√©pesztŇĎ, micsoda primadonna ez az XY."

Advertisement

Egyetlen felki√°lt√≥jel vagy √≥vatlan szm√°jli egy emailben el√©g ahhoz, hogy eln√©zŇĎ mosollyal nyugt√°zza mag√°ban az angol: √≥, egy k√ľlf√∂ldi. Milyen aranyos, ahogy ilyen √©rzelmi kit√∂r√©sekre ragadtatja mag√°t. Hi√°ba, ilyen ez a kontinent√°lis / amerikai / mediterr√°n / kelet-eur√≥pai / sat√∂bbi n√©ps√©g.

Az eg√©szben az a kellemetlen, hogy val√≥j√°ban az angolok sz√≠vesen lelkesedn√©nek sok minden√©rt, √©s sz√≠v√ľk m√©ly√©n im√°dnak panaszkodni is. Hogyan oldj√°k fel ezt a kognit√≠v disszonanci√°t? Mi lehet az egyetlen dolog, ami√©rt lelkesedhet, amirŇĎl panaszkodhat j√≥√≠zŇĪen minden angol?

Eltal√°lta a Kedves Olvas√≥: az idŇĎj√°r√°s.

Ha van sztereot√≠pia, ami t√ļl√©li a globaliz√°ci√≥t, a dekonstrukci√≥t, a demogr√°fiai v√°ltoz√°sokat, mindent ‚Äď akkor az az, hogy az angolok im√°dnak az idŇĎj√°r√°s√≥l besz√©lni. Ebben a t√©m√°ban √©lik ki naponta mindennemŇĪ √©rzelmi ig√©nyeiket ‚Äď √©s persze ennek is megvan a maga koreogr√°fi√°ja. T√ļlz√°sokba teh√°t term√©szetesen itt sem illik esni, viszont p√©ld√°ul szabad jelezni, hogy az ember nehezm√©nyezi a csapad√©k aznapi mennyis√©g√©t, vagy √©ppen hat√°rozottan kellemesnek tartja, hogy az √©vszakhoz k√©pest milyen sz√©p az idŇĎ. Ennyivel mindenki meg is el√©gszik. (L√°bjegyzet h√≠j√°n z√°r√≥jel: als√≥ k√∂z√©poszt√°lyt√≥l lefel√© m√°sodlagos t√©mak√©nt a k√∂zleked√©s is komment√°lhat√≥ hasonl√≥ m√≥don, de ez olyan, mint amikor valaki a gyerek√©rŇĎl besz√©l koll√©g√°knak: mindenki udvariasan hallgatja, mik√∂zben hal√°losan unja az eg√©szet.)

Advertisement

Egy√©bk√©nt nem kell irigyelni a visszafogotts√°got az angolokt√≥l. Egy felm√©r√©s szerint ha az angol ember sz√≠vrohamot kap, √°tlagosan m√°sf√©l √≥r√°t v√°r, mielŇĎtt h√≠vn√° a mentŇĎket. Felt√©telezhetŇĎ persze, hogy ha nem √≠gy tenne, √©s minden bagatell sz√≠vrohamra pattanna a telefonhoz, a mentŇĎk maguk oltan√°k le a v√°llalhatatlan heveskedŇĎt. Miut√°n pedig ilyen hŇĪv√∂s angols√°ggal meghal az ember, m√©g j√≥l meg se gy√°szolj√°k ‚Äď ismerŇĎsei egy-k√©t sz√≥val nyugt√°zz√°k a kiss√© bizony val√≥ban kellemetlen esem√©nyt, majd minden megy tov√°bb.

Hogyan kezeli a szorult helyzeteket az angol ember?

Hidegvérrel.

Legyen sz√≥ szŇĎnyegbomb√°z√°sr√≥l vagy f√∂ld√∂nk√≠v√ľliek inv√°zi√≥j√°r√≥l, rendes angol ember tudom√°sul veszi a szok√°sost√≥l kiss√© elt√©rŇĎ helyzetet, majd megy a dolg√°ra.

Advertisement

A n√©pszerŇĪ "Keep Calm and Carry On" posztert val√≥sz√≠nŇĪleg soha nem haszn√°lt√°k √©lesben a m√°sodik vil√°gh√°bor√ļban, ezzel egy√ľtt kiv√°l√≥an √©rz√©kelteti, milyen elv√°r√°sokat fogalmaz meg a brit korm√°ny arra az esetre, ha az ellens√©ges l√©gierŇĎ k√©t h√≥napon kereszt√ľl minden √°ldott √©jszaka p√°r tonna bomb√°t sz√≥r a nagyobb v√°rosokra. Ami pedig a galaktikus katasztr√≥f√°kat illeti, Douglas Adams a lehetŇĎ legangolabb tan√°csot adja a Galaxis √ļtikalauzban: Ne ess p√°nikba.

Az understatementre tov√°bbra sem jut eszembe j√≥ sz√≥, de nagyj√°b√≥l azt jelenti, hogy "valamirŇĎl a t√©nyleges s√ļly√°n√°l enyh√©bb kifejez√©sekkel besz√©lni". Nem eufemizmus, azaz sz√©p√≠t√©s teh√°t, hanem a visszafogotts√°g verb√°lis megfelelŇĎje. √ćgy a "nem rossz" annyit jelent, hogy "nagyon j√≥", az "egy√°ltal√°n nem rossz" a meghaladhatatlan t√∂k√©letess√©gnek j√°r ki. Az √ľv√∂lt√∂zve k√°romkod√°s angol megfelelŇĎje pedig: "meg kell hogy mondjam, egy√°ltal√°n nem vagyok boldog".

Az √ļgynevezett angol humor jelentŇĎs r√©sze arra a mot√≠vumra √©p√ľl, hogy a szereplŇĎ extr√©m helyzetre understatementtel reag√°l. Aki fejbŇĎl azonnal nem tud felid√©zni p√°r p√©ld√°t a Monty Python-√©letmŇĪbŇĎl, az ne olvasson tov√°bb, am√≠g meg nem n√©zte legal√°bb ezt a k√©t jelenetet.

Advertisement

Az understatement pontatlan dek√≥dol√°sa viszont kev√©sb√© vicces f√©lre√©rt√©sekhez is vezethet. 1951 √°prilis√°ban a koreai Imdzsin-foly√≥ √°tkelŇĎj√©t biztos√≠t√≥ Gloucestershire ezred 650 katon√°ja megd√∂bbenve l√°tta, hogy a k√≠nai hadsereg mintegy t√≠zezer fŇĎs hadoszt√°lyt k√ľld√∂tt ellen√ľk a foly√≥v√∂lgybe. K√©tnapi k√©ts√©gbeesett v√©dekez√©s ut√°n az angolok parancsnok√°t megk√©rdezte a k√∂zelben v√°rakoz√≥ amerikai gyaloghadoszt√°ly vezetŇĎje, hogy mi a helyzet. J√≥l nevelt angolk√©nt Thomas Brodie parancsnok a k√∂vetkezŇĎt v√°laszolta: "Kiss√© meleg a helyzet." Az amerikai parancsnok ezt √ļgy √©rtelmezte, hogy nem sz√ľks√©ges erŇĎs√≠t√©st k√ľldeni a v√∂lgybe. A 650 katon√°b√≥l mind√∂ssze 40 √©lte t√ļl a kultur√°lis f√©lre√©rt√©st.

√ćgy viselkedik teh√°t az angol ember. √Čs ez√©rt olyan l√°tv√°nyos, amikor idŇĎnk√©nt k√©miai vagy f√∂ldrajzi vagy t√∂megpszichol√≥gai hat√°sra leomlanak a g√°tak, √©s a mattr√©szeg angolok, angol turist√°k, angol futballszurkol√≥k vagy √©ppen r√©szeg futballszurkol√≥ turist√°k a visszafogotts√°g √©s hidegv√©r legcsek√©lyebb jele n√©lk√ľl sz√©tverik a legk√∂zelebbi v√°rosk√∂zpontot, √©s megk√©selik p√°r embert√°rsukat.

Azt gondolhatnánk, hogy ha mindez így van, akkor eléggé irritálóak ezek az angolok

De m√©gsem azok, m√©gpedig az√©rt nem, mert tal√°n mindenki m√°sn√°l term√©szetesebb hajlamuk van az √∂nir√≥ni√°ra. Elk√©pzelhetetlen, hogy rendes angol megs√©rtŇĎdj√∂n b√°rmilyen, az angolokat, az angol nyelvet vagy az orsz√°g ak√°rmely int√©zm√©ny√©t illetŇĎ kritik√°n ‚Äď legyen az megalapozott vagy eleve b√°nt√≥nak sz√°nt negat√≠v v√©lem√©ny. Pontosan tudj√°k magukr√≥l, hogy milyenek, tiszt√°ban vannak ennek elŇĎnyeivel √©s h√°tr√°nyaival, √©s amennyire a helyes viselked√©s megengedi, b√ľszk√©k is minderre.

Advertisement

Nehezen lehetne frapp√°nsabb p√©ld√°t tal√°lni erre a n√©pl√©lekre ann√°l a 2007-es p√°ly√°zatn√°l, amit a Times √≠rt ki az olvas√≥i k√∂z√∂tt azzal a c√©llal, hogy megfogalmazz√°k a brits√©g l√©nyeg√©t √∂t sz√≥ban. A nyertes a k√∂vetkezŇĎ lett: "Semmi mott√≥, k√©rem, britek vagyunk".