A konzervatívok kampányában fontos szerep volt a bevándorlás szigorításának és a bevándorlóknak járó juttatások megnyirbálásának.

A most √ļjrav√°lasztott minisztereln√∂k, David Cameron t√∂bbsz√∂r is besz√©lt r√≥la, hogy szigor√≠tani akarja a bev√°ndorl√°si politik√°t ‚Äď √©s ez az EU-n bel√ľlrŇĎl √©rkezŇĎ nagy-britanniai munkav√°llal√≥kra is igaz lenne.

Ez nemcsak azoknak lehet rossz h√≠r, akik a j√∂vŇĎben k√∂lt√∂zn√©nek Nagy-Britanni√°ba, hanem a mintegy 300 ezerre becs√ľlt ottani magyar k√∂z√∂ss√©gnek is, akkor is, ha az Index cikke szerint ŇĎk jellemzŇĎen dolgozni mennek ki, √©s nem nagyon veszik ig√©nybe a seg√©lyeket. Nekik az√©rt is rossz h√≠r lehet a Munk√°sp√°rt veres√©ge, mert ut√≥bbiak azt √≠g√©rt√©k, megakad√°lyozz√°k, hogy r√∂hejesen alacsony b√©rekkel lehessen a brit munk√°sok al√° aj√°nlani, √©s ezzel a kint √©lŇĎ bev√°ndorl√≥k √©letk√∂r√ľlm√©nyei is javultak volna.

Ha a konzervat√≠vok teljes√≠tik az √≠g√©reteiket, elt√∂rlik a bev√°ndorl√≥knak j√°r√≥ munkakeres√©si t√°mogat√°st, √©s az EU-b√≥l √©rkezŇĎ bev√°ndorl√≥k is n√©gy √©v folyamatos munkaviszony ut√°n kaphatn√°nak csak szoci√°lis juttat√°sokat.

Cameron egy kor√°bbi interj√ļban arr√≥l is besz√©lt, hogy tervei szerint az EU-s bev√°ndorl√≥k csak akkor juthatn√°nak b√°rmilyen j√≥l√©ti ell√°t√°shoz, ha elŇĎbb befizetik a k√©tszeres√©t annak az √∂sszegnek, amire a jelenlegi szab√°lyok alapj√°n √©rkez√©s√ľk pillanat√°ban is jogosultak.

Advertisement

R√°ad√°sul sz√©lsŇĎs√©ges esetben az is elŇĎfordulhat, hogy a britek kil√©pnek az EU-b√≥l, de ez az√©rt m√©g od√©bb van. Igaz, a Spiegel szerint Cameron azzal, hogy nincs koal√≠ci√≥s partnere, viszont egyed√ľl csek√©ly elŇĎnyre tett szert, ink√°bb zsarolhat√≥v√° v√°lik a saj√°t p√°rtja euroszkeptikusai √°ltal, mint kor√°bban, ez√©rt k√∂nnyen lehet, hogy k√©nytelen lesz engedm√©nyeket tenni nekik.

Fotó: AP Images