This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Az Angliában élő magyarok is vesztesei lehetnek a brit választásoknak

Illustration for article titled Az Angliában élő magyarok is vesztesei lehetnek a brit választásoknak

A konzervatívok kampányában fontos szerep volt a bevándorlás szigorításának és a bevándorlóknak járó juttatások megnyirbálásának.

Advertisement

A most újraválasztott miniszterelnök, David Cameron többször is beszélt róla, hogy szigorítani akarja a bevándorlási politikát – és ez az EU-n belülről érkező nagy-britanniai munkavállalókra is igaz lenne.

Ez nemcsak azoknak lehet rossz hír, akik a jövőben költöznének Nagy-Britanniába, hanem a mintegy 300 ezerre becsült ottani magyar közösségnek is, akkor is, ha az Index cikke szerint ők jellemzően dolgozni mennek ki, és nem nagyon veszik igénybe a segélyeket. Nekik azért is rossz hír lehet a Munkáspárt veresége, mert utóbbiak azt ígérték, megakadályozzák, hogy röhejesen alacsony bérekkel lehessen a brit munkások alá ajánlani, és ezzel a kint élő bevándorlók életkörülményei is javultak volna.

Advertisement

Ha a konzervatívok teljesítik az ígéreteiket, eltörlik a bevándorlóknak járó munkakeresési támogatást, és az EU-ból érkező bevándorlók is négy év folyamatos munkaviszony után kaphatnának csak szociális juttatásokat.

Cameron egy korábbi interjúban arról is beszélt, hogy tervei szerint az EU-s bevándorlók csak akkor juthatnának bármilyen jóléti ellátáshoz, ha előbb befizetik a kétszeresét annak az összegnek, amire a jelenlegi szabályok alapján érkezésük pillanatában is jogosultak.

Advertisement

Ráadásul szélsőséges esetben az is előfordulhat, hogy a britek kilépnek az EU-ból, de ez azért még odébb van. Igaz, a Spiegel szerint Cameron azzal, hogy nincs koalíciós partnere, viszont egyedül csekély előnyre tett szert, inkább zsarolhatóvá válik a saját pártja euroszkeptikusai által, mint korábban, ezért könnyen lehet, hogy kénytelen lesz engedményeket tenni nekik.

Fotó: AP Images

Share This Story

Get our newsletter