Illustration for article titled Az amerikaiak 41%-a egy napot sem nyaralt tavaly

Európai szemmel egyébként is elég kemény, hogy Amerikában mennyire kevés szabadsága van egy munkavállalónak, de még ezt a pár napot se veszik ki: egy új felmérés szerint tavaly a dolgozók több mint fele ötnél kevesebb napot volt szabadságon.

Advertisement

20 nap?

Magyarországon törvény szabja meg az alkalmazottak szabadnapjainak számát, a munkáltatónak nincs köze hozzá. Évente 20 nappal indul, a munkavállaló életkorától és az általa nevelt gyerekek számától függően további napok járnak hozzá. Egy 37 éves ember például, akinek két gyereke van, évente 30 nap – hat teljes munkahét! – szabadságra jogosult.

Advertisement

Lol!

Amerikai szemmel mindez egészen elképesztő. A Cinken kívül többek között azzal is foglalkozom a Gawkerben, hogy az amerikai oldalak főszerkesztői és Budapestről dolgozó szerzőik között liezonkodom, és két éve készítettem a magyar szabadságokról egy dokumentumot az amerikai főnököknek. „Thanks! Totally ridiculous” – írta rá egyikük, azaz kösz, tiszta röhej, és amerikai szemmel érthető is, hogy miért: a törvény ott nem szól a munkanapokról, az a munkavállaló és a munkaadó közti megállapodás része. Jellemzően 10 nap jár egy dolgozónak, ez pár év munkaviszony után felkúszhat 15-re, ötvenes nagyfőnököknek akár még 20 is jár. Új munkahelyen természetesen kezdődik a számolás előről.

Advertisement

Inkább nulla

De nem ez az igazán durva, hanem az, hogy még ezeket a napokat se veszik ki. Egy 2014-es felmérés szerint az amerikaiak 2013-ban 169 millió szabadnapot hagytak örökre elveszni, ezzel lényegében önkéntes ingyenmunkát nyújtva alkalmazóiknak. De az idei helyzet is elszomorító: az emberek 41,3%-a az év minden egyes munkanapját végigdolgozta, további 17% egy hétnél kevesebbet vett ki.

Advertisement
Illustration for article titled Az amerikaiak 41%-a egy napot sem nyaralt tavaly

A Skift utazási híroldal által 1500 válaszadó adataiból készített legújabb felmérés szerint az amerikai munkavállalók mindössze 15,3%-a vett ki annyi napot – 20-at vagy többet – amennyi egy pályakezdő magyar munkavállalónak jár. Az ok sokszor az, hogy a munkavállalók félnek a szabadság utáni túldolgoztatástól, és különösen attól, hogy kirúgják őket, amíg szabadságon vannak.

Advertisement

A magyar szabadságrendszer persze túlzó, drága és rugalmatlan – egy csomó munkakörben életszerűtlen évente 5–6 hétre eltűnni, és nincs mód a ki nem vett szabadnapokat pénzre váltani –, de ennyire keveset nyaralni sokkal rosszabb. Még a legkevesebbet keresőknek is megéri elmenni pihenni, az pedig, hogy a dolgozók többsége kevesebb mint egy hetet volt távol a munkahelyétől, különösen nyomasztó. Egyáltalán nem kell elutazni, már egy láblógatással és a felhők bámulásával töltött nap is sokkal jobb és értelmesebb, mint ingyen dolgozni.

Forrás: Skift, Quartz, Forbes; fotó: Kate Ter Haar

Share This Story

Get our newsletter