Eur√≥pai szemmel egy√©bk√©nt is el√©g kem√©ny, hogy Amerik√°ban mennyire kev√©s szabads√°ga van egy munkav√°llal√≥nak, de m√©g ezt a p√°r napot se veszik ki: egy √ļj felm√©r√©s szerint tavaly a dolgoz√≥k t√∂bb mint fele √∂tn√©l kevesebb napot volt szabads√°gon.

20 nap?

Magyarorsz√°gon t√∂rv√©ny szabja meg az alkalmazottak szabadnapjainak sz√°m√°t, a munk√°ltat√≥nak nincs k√∂ze hozz√°. √Čvente 20 nappal indul, a munkav√°llal√≥ √©letkor√°t√≥l √©s az √°ltala nevelt gyerekek sz√°m√°t√≥l f√ľggŇĎen tov√°bbi napok j√°rnak hozz√°. Egy 37 √©ves ember p√©ld√°ul, akinek k√©t gyereke van, √©vente 30 nap ‚Äď hat teljes munkah√©t! ‚Äď szabads√°gra jogosult.

Lol!

Amerikai szemmel mindez eg√©szen elk√©pesztŇĎ. A Cinken k√≠v√ľl t√∂bbek k√∂z√∂tt azzal is foglalkozom a Gawkerben, hogy az amerikai oldalak fŇĎszerkesztŇĎi √©s BudapestrŇĎl dolgoz√≥ szerzŇĎik k√∂z√∂tt liezonkodom, √©s k√©t √©ve k√©sz√≠tettem a magyar szabads√°gokr√≥l egy dokumentumot az amerikai fŇĎn√∂k√∂knek. ‚ÄěThanks! Totally ridiculous‚ÄĚ ‚Äď √≠rta r√° egyik√ľk, azaz k√∂sz, tiszta r√∂hej, √©s amerikai szemmel √©rthetŇĎ is, hogy mi√©rt: a t√∂rv√©ny ott nem sz√≥l a munkanapokr√≥l, az a munkav√°llal√≥ √©s a munkaad√≥ k√∂zti meg√°llapod√°s r√©sze. JellemzŇĎen 10 nap j√°r egy dolgoz√≥nak, ez p√°r √©v munkaviszony ut√°n felk√ļszhat 15-re, √∂tvenes nagyfŇĎn√∂k√∂knek ak√°r m√©g 20 is j√°r. √öj munkahelyen term√©szetesen kezdŇĎdik a sz√°mol√°s elŇĎrŇĎl.

Ink√°bb nulla

De nem ez az igaz√°n durva, hanem az, hogy m√©g ezeket a napokat se veszik ki. Egy 2014-es felm√©r√©s szerint az amerikaiak 2013-ban 169 milli√≥ szabadnapot hagytak √∂r√∂kre elveszni, ezzel l√©nyeg√©ben √∂nk√©ntes ingyenmunk√°t ny√ļjtva alkalmaz√≥iknak. De az idei helyzet is elszomor√≠t√≥: az emberek 41,3%-a az √©v minden egyes munkanapj√°t v√©gigdolgozta, tov√°bbi 17% egy h√©tn√©l kevesebbet vett ki.

Advertisement

A Skift utaz√°si h√≠roldal √°ltal 1500 v√°laszad√≥ adataib√≥l k√©sz√≠tett leg√ļjabb felm√©r√©s szerint az amerikai munkav√°llal√≥k mind√∂ssze 15,3%-a vett ki annyi napot ‚Äď 20-at vagy t√∂bbet ‚Äď amennyi egy p√°lyakezdŇĎ magyar munkav√°llal√≥nak j√°r. Az ok sokszor az, hogy a munkav√°llal√≥k f√©lnek a szabads√°g ut√°ni t√ļldolgoztat√°st√≥l, √©s k√ľl√∂n√∂sen att√≥l, hogy kir√ļgj√°k ŇĎket, am√≠g szabads√°gon vannak.

A magyar szabads√°grendszer persze t√ļlz√≥, dr√°ga √©s rugalmatlan ‚Äď egy csom√≥ munkak√∂rben √©letszerŇĪtlen √©vente 5‚Äď6 h√©tre eltŇĪnni, √©s nincs m√≥d a ki nem vett szabadnapokat p√©nzre v√°ltani ‚Äď, de ennyire keveset nyaralni sokkal rosszabb. M√©g a legkevesebbet keresŇĎknek is meg√©ri elmenni pihenni, az pedig, hogy a dolgoz√≥k t√∂bbs√©ge kevesebb mint egy hetet volt t√°vol a munkahely√©tŇĎl, k√ľl√∂n√∂sen nyomaszt√≥. Egy√°ltal√°n nem kell elutazni, m√°r egy l√°bl√≥gat√°ssal √©s a felhŇĎk b√°mul√°s√°val t√∂lt√∂tt nap is sokkal jobb √©s √©rtelmesebb, mint ingyen dolgozni.

Advertisement

Forrás: Skift, Quartz, Forbes; fotó: Kate Ter Haar