Hogy mi tette ezt az embert azz√° az aut√≥versenyzŇĎv√©, akit 217 koll√©g√°ja v√°lasztott a valaha √©lt legnagyobb F1-es√©v√©? Nem a gyilkos, idegt√©pŇĎ k√ľzdelem Alain Prosttal, √©s nem a pont h√ļsz √©vvel ezelŇĎtti hal√°los baleset a Tamburello kanyarban. Hanem a var√°zslat, amit b√°rmilyen aut√≥val csin√°lni tudott.

P√©ld√°ul Prost ellen a Tamburell√≥ban, az 1993-as San Marin√≥-i nagyd√≠jon. Senna a m√°sodik, Prost centikkel m√∂g√∂tte, √©s Senn√°nak es√©lye nincs. Prost aut√≥ja az egyik legjobb versenyaut√≥, amit valaha √©p√≠tettek, a Williams FW15C, a termin√°toros akt√≠v felf√ľggeszt√©ssel, a 780 l√≥erŇĎs Renault V10-essel, ami pontosan 140 l√≥erŇĎvel t√∂bb, mint a Ford V8 a McLaren MP4/8-ban, amivel Senna v√©dekezik.

Hogy az imolai p√°lya vill√°mgyors kanyarjaiban a McLaren puszt√°n h√°trafel√© eltŇĪnŇĎ piros-feh√©r folt lenne Prost szeme sark√°ban? Az lehet, de nem Senn√°val a korm√°nyn√°l. Senn√°val a korm√°nyn√°l az t√∂rt√©nik, hogy Prost a McLaren m√∂g√© settenkedik sz√©l√°rny√©kban, hogy a 300 km/h-s Tamburell√≥ban a belsŇĎ √≠ven kigyors√≠tson, √©s ezt meg is l√©pi, ekkor azonban az t√∂rt√©nik, aminek egyszerŇĪen nem szabadna megt√∂rt√©nnie: a sokkal gyeng√©bb √©s b√©n√°bb aut√≥val Senna a k√ľlsŇĎ √≠ven gyorsulja le Prostot, √©s a kanyar v√©g√©re m√°r sz√≥ nincs arr√≥l, hogy itt b√°rki megelŇĎzne b√°rkit puszt√°n az√©rt, mert sokkal jobb az aut√≥ja, √©s mert egy√©bk√©nt a vil√°g egyik legjobb aut√≥versenyzŇĎje.

Ilyen var√°zslatos pillanatokb√≥l, ilyen penge√©len t√°ncol√°sokb√≥l, ilyen m√°sodpercekbŇĎl √©s kanyarokb√≥l √©s versenyekbŇĎl √°llt √∂ssze Ayrton Senna t√≠z √©ve a Forma-1-ben. Mit lehet mondani arra az emberre, aki ebbŇĎl a t√≠z √©vbŇĎl csak h√°romszor √ľlt a leggyorsabb aut√≥ban, √©s √≠gy szerezte meg versenyeinek 40%-√°n a pole poz√≠ci√≥t? Aki √≠gy tudott versenyaut√≥t vezetni, ilyen elragad√≥an; akinek az volt egy versenyp√°lya, mint Reinhold Messnernek egy himal√°jai sziklafal, amire gy√∂ny√∂rŇĪ, l√°thatatlan vonalakat rajzolt.

Advertisement

Ayrton Senna 1994. m√°jus 1-j√©n halt meg a San Marin√≥-i nagyd√≠j hetedik k√∂r√©ben. Amit tudott, az most is megvan a vil√°gban. Apr√≥ darabokban, itt-ott, pillanatokra, ha elkapjuk a szem√ľnket, m√°r el is tŇĪnt.

Fotó: Pascal Rondeau/Allsport