A 16 √©ves szombathelyi l√°ny egy nap otthon felejtette a b√©rlet√©t, b√ľntet√©s helyett otthagyt√°k Oberwartban, √≠rja a nyugat.hu.

A szombathelyi di√°k Obersch√ľtzenbe j√°r iskol√°ba, de egy nap v√©letlen√ľl otthon felejtette el a b√©rlet√©t. Haza√ļton k√©rt√©k tŇĎle, megpr√≥b√°lta kimagyar√°zni, de ebbŇĎl csak v√©gtelen szeny√≥z√°s lett. Anna hi√°ba √©rvelt azzal, hogy minden egyes nap volt √©rv√©nyes b√©rlete, √©s szerepel egy list√°n, amin a buszon utaz√≥ b√©rletes di√°kok n√©vsor√°t jegyzik, ez nem √©rdekelte az ellenŇĎr√∂ket. A l√°ny a rokonait sem tudta h√≠vni, mert nem mŇĪk√∂d√∂tt a roaming a telefonj√°n. Ann√°nak h√°rom ellenŇĎrrel kellett parol√°znia, akik egym√°sra, de fŇĎleg a felettes√ľkre mutogattak, mire egyszerŇĪen becsukt√°k a busz ajtaj√°t √©s otthagyt√°k Ausztri√°ban.

Ann√°nak szerencs√©je volt, nem kellett ki√°llnia stoppolnia √©s besz√°llni egy kamionos mell√©, hanem el tudott s√©t√°lni a v√°rosban lak√≥ nagyn√©nj√©hez. V√©g√ľl este √©rt haza a d√©lut√°n helyett.

A nyugat.hu megk√©rdezte a Vasi Vol√°nt, hogy ezt √≠gy hogy, mi√©rt nem n√©zt√©k meg az utaslist√°t, mi√©rt nem k√©rdezt√©k meg a sofŇĎrt, aki ismerheti is, mi√©rt nem lehetett k√©sŇĎbb bemutatni a b√©rlet√©t. A v√°lasz ez volt:

A Szombathely - Bucsu/Schachendorf - Oberwart √ļtvonalon nemzetk√∂zi k√ľl√∂n c√©l√ļ menetrend szerint k√∂zlekedŇĎ j√°ratunkkal kapcsolatos level√©re az al√°bbi t√°j√©koztat√°st adjuk:

T√°rsas√°gunk t√∂bb √©ve v√©gzi az ausztriai telep√ľl√©s oktat√°si int√©zm√©nyeibe j√°r√≥ tanul√≥k - sz√ľlŇĎi k√©r√©sre - z√°rt k√∂rben t√∂rt√©nŇĎ utaztat√°s√°t. Az ig√©nyelt szolg√°ltat√°s k√ľl√∂n c√©l√ļ menetrend szerinti szem√©lysz√°ll√≠t√°s, azaz az utaz√°s c√©lja alapj√°n meghat√°rozott utask√∂r menetrend alapj√°n v√©gzett sz√°ll√≠t√°sa m√°s utasok kiz√°r√°s√°val, az utaz√°st szervezŇĎ szem√©ly√©tŇĎl f√ľggetlen√ľl t√∂rt√©nik.

A Vasi Vol√°n Zrt. a Nemzeti K√∂zleked√©si Hat√≥s√°gn√°l kezdem√©nyezett √©s j√≥v√°hagyott koncesszi√≥ alapj√°n v√©gzi tev√©kenys√©g√©t, ami pontosan meghat√°rozza az utaz√°sban r√©sztvevŇĎk k√∂r√©t, valamint a szolg√°ltat√°s d√≠jaz√°s√°t is. √ćgy az aut√≥buszon csak az ausztriai oktat√°si int√©zm√©nyekben tanul√≥ di√°kok az adott h√≥napra √©rv√©nyes b√©rlet igazolv√°nnyal tart√≥zkodhatnak √©s napi menetjegy v√°lt√°s√°ra nincs lehetŇĎs√©g.

Az utaz√°sban r√©sztvevŇĎk t√∂rv√©nyes k√©pviselŇĎi r√©sz√©re a 2012/2013-as tan√©v elŇĎtt megk√ľldt√ľk a Vol√°n szakmacsoport szolg√°ltat√°sainak Utaz√°si felt√©teleire vonatkoz√≥ kiadv√°ny√°t, ami r√©szletesen le√≠rja, hogy az aut√≥buszj√°rat csak √©rv√©nyes b√©rletjeggyel - amit az utasnak felsz√°ll√°skor √©s ellenŇĎrz√©skor is fel kell mutatnia - vehetŇĎ ig√©nybe. A di√°kot az ellenŇĎr az aut√≥buszra ennek hi√°ny√°ban jogszerŇĪen nem engedte fel, valamint az aut√≥busz vezetŇĎk - mivel v√°ltva dolgoznak ezen a j√°raton - sem tudt√°k igazolni a b√©rletjegy esetleges megl√©t√©t, amire egy√©bk√©nt nincs is felhatalmaz√°suk.

Ut√≥lagos bemutat√°s lehetŇĎs√©g√©t az √©rintett sz√ľlŇĎk kezdem√©nyez√©s√©re nem alkalmazzuk, helyette az √©rv√©nyes utaz√°si igazolv√°nnyal nem rendelkezŇĎt az Utaz√°si felt√©telekben foglaltaknak megfelelŇĎen kiz√°rjuk az utaz√°sb√≥l.

Advertisement

update: a nyugat.hu cikke ut√°n jelentkezett Ann√°n√°l a Vasi Vol√°n egyik vezetŇĎje √©s bocs√°natot k√©rt a l√°nyt√≥l. A c√©g azt is felaj√°nlotta, hogy egy h√≥napig √°llj√°k a b√©rlet√©t. A vezetŇĎ szerint a munkat√°rsak szab√°lyszerŇĪen j√°rtak el, de nem m√©rlegeltek minden k√∂r√ľlm√©nyt.

Kép: Vasi Volán