Illustration for article titled ​Ausztria is behódolt az orosz gázvezetéknek

Tovább mélyült a szakadék az Európai Unió oroszgáz- és függetlenségpárti fele között, miután az osztrákok szerződést írtak alá a Gazprommal arról, hogy ausztriai leágazást építenek az orosz Déli Áramlat gázvezetékhez. Putyin elnök is megjelent Bécsben, ami az oroszok ukrán agressziója óta a második nyugati útja volt.

Advertisement

"Európának orosz gáz kell. Európának a jövőben még több orosz gázra lesz szüksége, mert az európai gázkitermelés esik. Azt hiszem, ezt az Európai Unió is megérti" - nyilatkozta Gerhard Roiss, az osztrák cég vezérigazgatója az aláírás után. Az ügy annyira fontos volt az oroszoknak, hogy Putyin elnök is Bécsbe utazott az alkalomra.

Az Európai Unió persze egyáltalán nem érti meg, sőt egyre élesebb a konfliktus az oroszoknak behódoló német-osztrák-kelet-európai tengely és az EU nyugati fele között. A Bizottság ugyanis nem nagyobb, hanem kisebb energiafüggést szeretne az oroszoktól.

Advertisement

Nem egészen értem, miért örül ennek a szerződésnek annyira több kormányközeli magyar blogger, de örülnek, felteszem azért, mert így azt mondhatják, hogy tessék, az osztrákok is ezt csinálják. Erre csakazértse fogok felsorolni olyan dolgokat, amiket osztrákok csináltak, és én mégsem örülnék, ha a magyarok is másolnák.

A legszánalmasabb talán Heinz Fischer osztrák elnök opportunista magyarázkodása volt, aki szintén másokra mutogatott:

Senki sem tudja megmagyarázni nekem, és én sem tudnám megmagyarázni az osztrákoknak, hogy egy csővezeték, ami EU- és NATO-országokon halad át, miért ne hatolhatna be 50 kilométerre Ausztriába.

Advertisement

Putyinnak tehát ügyesen sikerült éket vernie az európaiak közé. "Nyilvánvaló. Putyin meg akarja osztani az Európai Uniót. Nincs ebben semmi új" - nyilatkozta az ORF-nek Carl Bildt svéd külügyminiszter.

(via Reuters)

Share This Story

Get our newsletter