Tov√°bb m√©ly√ľlt a szakad√©k az Eur√≥pai Uni√≥ oroszg√°z- √©s f√ľggetlens√©gp√°rti fele k√∂z√∂tt, miut√°n az osztr√°kok szerzŇĎd√©st √≠rtak al√° a Gazprommal arr√≥l, hogy ausztriai le√°gaz√°st √©p√≠tenek az orosz D√©li √Āramlat g√°zvezet√©khez. Putyin eln√∂k is megjelent B√©csben, ami az oroszok ukr√°n agresszi√≥ja √≥ta a m√°sodik nyugati √ļtja volt.

"Eur√≥p√°nak orosz g√°z kell. Eur√≥p√°nak a j√∂vŇĎben m√©g t√∂bb orosz g√°zra lesz sz√ľks√©ge, mert az eur√≥pai g√°zkitermel√©s esik. Azt hiszem, ezt az Eur√≥pai Uni√≥ is meg√©rti" - nyilatkozta Gerhard Roiss, az osztr√°k c√©g vez√©rigazgat√≥ja az al√°√≠r√°s ut√°n. Az √ľgy annyira fontos volt az oroszoknak, hogy Putyin eln√∂k is B√©csbe utazott az alkalomra.

Az Eur√≥pai Uni√≥ persze egy√°ltal√°n nem √©rti meg, sŇĎt egyre √©lesebb a konfliktus az oroszoknak beh√≥dol√≥ n√©met-osztr√°k-kelet-eur√≥pai tengely √©s az EU nyugati fele k√∂z√∂tt. A Bizotts√°g ugyanis nem nagyobb, hanem kisebb energiaf√ľgg√©st szeretne az oroszokt√≥l.

Nem eg√©szen √©rtem, mi√©rt √∂r√ľl ennek a szerzŇĎd√©snek annyira t√∂bb korm√°nyk√∂zeli magyar blogger, de √∂r√ľlnek, felteszem az√©rt, mert √≠gy azt mondhatj√°k, hogy tess√©k, az osztr√°kok is ezt csin√°lj√°k. Erre csakaz√©rtse fogok felsorolni olyan dolgokat, amiket osztr√°kok csin√°ltak, √©s √©n m√©gsem √∂r√ľln√©k, ha a magyarok is m√°soln√°k.

Advertisement

A legszánalmasabb talán Heinz Fischer osztrák elnök opportunista magyarázkodása volt, aki szintén másokra mutogatott:

Senki sem tudja megmagyar√°zni nekem, √©s √©n sem tudn√°m megmagyar√°zni az osztr√°koknak, hogy egy csŇĎvezet√©k, ami EU- √©s NATO-orsz√°gokon halad √°t, mi√©rt ne hatolhatna be 50 kilom√©terre Ausztri√°ba.

Advertisement

Putyinnak teh√°t √ľgyesen siker√ľlt √©ket vernie az eur√≥paiak k√∂z√©. "Nyilv√°nval√≥. Putyin meg akarja osztani az Eur√≥pai Uni√≥t. Nincs ebben semmi √ļj" - nyilatkozta az ORF-nek Carl Bildt sv√©d k√ľl√ľgyminiszter.

(via Reuters)