Az új Mad Max-film képes volt a női karakterek mellé másodhegedűsnek megtenni a címszereplőt, és ezzel nem csupán a feministákat nyűgözte le, a legtöbb filmkritikusnak is bejött a dolog – és még nekem is. Ez ugyanis egy marha bátor döntés volt a készítők részéről.

Nagyon örültem neki, hogy végre megint van blockbuster, ahol a nők:

  • nem kiszolgáltatott, életképtelen, kétbalkezes trófeák, akik megszerzése/megdugása a végső jutalom, illetve a kötelező elem, ami után beindulhat a zúzás
  • nem is abban a felállásban lehetnek hősök, hogy minden férfi gonosz vagy egyszerűen inkompetens, és ezért meg kell őket ölni vagy védeni

Advertisement

Nem, a Mad Maxben Furiosa és Max nem flörtölnek és nem vívnak folyamatosan évelődős dominanciaharcot, hanem kurva gyorsan rájönnek, hogy vagy együttműködnek, vagy meghalnak, és nem lehet abból egókérdést csinálni, hogy ki vezeti a csatakamiont.

Advertisement

Nem csoda, hogy alig egy héttel a premier után meg is jelentek a témában az első Ryan Gosling-féle Hey Girl ihletésű mémek, iletve egy tematikus tumblr-blog is, ahol ezeket közzéteszik.

Viszont lehet, hogy a feminista Mad Max-mém két napra felrobbantja az internetet, de azt sem gondolom, hogy hosszú életű lenne. Manapság a mémeket amúgy is gyorsan elfelejtik – hol van már az évtizedforduló, a trollface, a rage comics és a 9gag hosszú tündöklése – , de ezt talán még gyorsabban el fogják. Nem azért, mert béna, az utóbbi idők mémjei közül a tartalmasabbak közé tartozik. Viszont nincs utánpótlás. A filmből ki lehet emelni X számú feminista pillanatot, de újabb üzemanyag nélkül az egész úgyis kifullad. Vagy lefullad – ha már Mad Max.

Advertisement

via BuzzFeed