Átírták a Himnuszt, de végre a szövegét is, az új strófák sokkal jobbak lettek

Hazafiak, hol vagytok, nem hallom a hangotok! Teljesen véletlenül bukkantam rá a magyar himnusz friss, 2.0-s változatára.

Advertisement

Nagyon ügyesen érzett rá a Trad Am együttes, hogy mi a probléma a Himnusszal. Nem az, hogy búskomor, nem az, hogy lassú, hanem az, hogy elavult a szövege és béna a refrénje. Írtak hát hozzá új refrént és a Ma Emberéhez szóló versszakokat. Az eredmény lehengerlő lett!

Az új szövegek kendőzetlenül, bár kissé fura szintaxissal beszélnek arról a korról, amikor vámpírhordák támadták meg a magyarságot, és amit Kölcsey, aki állítólag bűnös nemi kapcsolatban élt egy farkasemberrel, sunyi módon kihagyott a maga verziójából:

Csak szenvedtünk más miatt / más csak messziről ránk hintett / vérünket mindenkor más itta / adjon isten erőt

Én legalábbis így értettem.

Az Új Himnuszt hallgatva világos, hogy a Trad Am fő problémája az lehet, hogy a himnuszunkat nem az ő spanjuk, vagyis Petőfi Sándor írta, ami világosan kitűnik abból, hogy beleírták ezt is:

A kérdés, ami éget: rabok legyünk, vagy szabadok?

De ne mindig csak hátrafelé nézzünk! Az Új Himnusz annyira előrefelé mutat, hogy mondhatni akcióprogramot ad. Ha jól értem, Magyarország jövője az, hogy anarchista mezőgazdasági szövetkezetté váljon:

Elég volt a parancsból, elég volt, hogy aláznak / Nem kell ide vezető / Csak arató a kalásznak

A Trad Am verziójában a Himnusz egyfajta új Alkotmánnyá válik, ami dalban rögzíti a parlamenti demokrácia végét:

Becsületet, családot, szeretetet, békét / Nem újabb zsarnokságot / minek újabb négy év /

Mielőtt azonban elmerülnénk a terméketlen jogászkodásban, az alkotók eszébe jut, hogy egy himnusz praktikusan a legtöbbször focimeccsek előtt szokott elhangozni. Te, aki annyiszor ordítottad vagy dúdoltad már a lelátón a régi, depis szöveget, tedd a kezedet a szívedre! Ugye, mennyivel jobb lesz ezt harsogni:

Minden magyar velünk van / Mindenki ki eddig is / És mint a török időkbe / bennünk megtör még a pestis is

Az Új Himnuszt úgy találtam, hogy a Székely himnuszra táncoló Orbán Viktoron fellelkesülve rákerestem SzH-feldolgozásokra, de az elsők között ezt az ismeretlen kincset dobta a gép.

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter