M√°jus 13-√°ig lehet aj√°nlatot beadni a si√≥foki √∂nkrom√°nyzathoz arra az 1100 n√©gyzetm√©teres √©p√ľletre, ami annak idej√©n a Vit√©z csal√°d panzi√≥ja volt, √©s ahol hetven√∂t √©ve a legend√°s humorista meghalt. Matyik√≥ Sebesty√©n J√≥zsef: Zsid√≥k Si√≥fokon cmŇĪ k√∂nyv√©ben √≠gy √≠r Karinthy Si√≥fok-rajong√°s√°r√≥l:

Karinthy im√°dta Si√≥fokot, a f√ľrdŇĎtelep zsibong√°s√°t, a Hozbor-vend√©glŇĎ - a mai Cs√°rd√°s vend√©glŇĎ - kiskocsmai hangulat√°t, a kaszin√≥k √©jszakai mond√©n √©let√©t s a d√©lut√°ni k√°rtyacsat√°kat. Lent a f√ľrdŇĎtelepen, a Batthy√°ny utca 46, sz√°m alatt l√©vo Vit√©z-panzi√≥ban √ľd√ľlt a csal√°d. Az √©p√ľletet eredetileg az akkori idok egyik legtehets√©gesebb mŇĪv√©sze, a kiskorp√°di sz√ľle Kozma Lajos (1884-1948) Kossuth-d√≠jas √©p√≠t√©sz tervezte. Gyermekeit, G√°bort √©s Ferencet m√°r a ny√°r elej√©n, az iskolai- √©v befejez√©se ut√°n ‚Äúletranszfer√°lt√°k‚ÄĚ. K√©sobb az √≠r√≥ is meg√©rkezett. Karinthyt pesti √≠r√≥bar√°tai: Hunyady S√°ndor, B√©kessy Imre, Rejto JenŇĎ gyakran megl√°togatt√°k Si√≥fokon. Az 1925-√∂s ‚ÄúBalaton T√ľnd√©r‚ÄĚ v√°laszt√°sakor, Istv√°n kir√°ly napj√°n - Karinthy is r√©szt vett, t√∂bbek k√∂z√∂tt Rippl-R√≥nai J√≥zsef t√°rsas√°g√°ban.

Levendel J√ļlia √≠gy √≠rja le Karinthy hal√°l√°t:

Augusztus 28-√°n RejtŇĎ JenŇĎ l√°togatta meg az √≠r√≥t: a bar√°tok, a k√°v√©h√°zi t√°rsas√°g tagjai innen sem maradtak el. RejtŇĎvel k√°rty√°ztak, j√≥kedvŇĪen besz√©lgettek eg√©szen hajnalig. A k√∂vetkezŇĎ napot G√°bor fi√°val t√∂lt√∂tte Karinthy, s minden szemtan√ļ megegyezik abban, hogy sem f√°radtabbnak, sem kedvetlenebbnek nem l√°tszott, mint az elm√ļlt h√≥napokban. D√©lut√°n felment a szob√°j√°ba, egy karcolatot akart meg√≠rni, √©s pihenni egy kicsit, hiszen azt tervezt√©k, az esti vonattal Pestre utaznak. A h√°zban tart√≥zkod√≥k vallom√°sai elt√©roek az utols√≥percekrol - tal√°n a trag√©dia mindannyiukat megzavarta -, mindenki m√°s r√©szletre eml√©kezett. De k√©ts√©gtelen: Karinthy ebben a szob√°ban, augusztus 29-√©n d√©lut√°n meghalt. Hal√°l√°t agyv√©rz√©s okozta, hirtelen lezuhant a f√∂ldre, a k√∂zel √°ll√≥k felt√©telezik, hogy nem szenvedett sok√°ig.

Advertisement

Faludy Gy√∂rgy k√∂ltŇĎ, a magyar irodalom m√°sodik legnagyobb anekdot√°z√≥ja Sz√°nt√≥ Piroska ut√°n, szint√©n lakott a Vit√©z-panzi√≥ban fiatal kor√°ban.

Itt nyaraltunk 1914-tol 1918-ig minden ny√°ron. Ap√°m akkor katona volt. A Batthy√°ny u. 7.-ben laktunk a sz√ľleimmel, illetve ap√°mmal, aki a frontr√≥l egyszer meg is l√°togatott benn√ľnket. Azt√°n k√©sobb is megfordultam Vit√©z Mikl√≥sn√© panzi√≥j√°ban, amikor Karinthy Frigyes is itt nyaralt. Nem tudok √ļgy r√° visszaeml√©kezni, hogy egyik t√∂rt√©netrol ne jusson eszembe egy m√°sik Karinthy-t√∂rt√©net. √ćgy arra az epiz√≥dra gondolok, amikor egy bar√°tommal laktunk itt, Goda G√°bor √≠r√≥val, aki nemr√©g halt meg. Vit√©zn√© nagyon vigy√°zott arra, hogy az ember not ne hozzon f√∂l a sz√°llodai szob√°ba. Foleg muv√©szek: √≠r√≥k, sz√≠n√©szek j√°rtak ide eg√©sz ny√°rra. Az √©p√ľlet emeletes, 12 szob√°s volt. Vit√©zn√© szob√°ja a l√©pcsofelj√°r√≥ mellett √°llt, √©s remek f√ľle volt alv√°s k√∂zben is. Goda bar√°tom megismerkedett egy l√°nnyal a si√≥foki √©jszak√°ban, √©s szeretett volna kettesben lenni vele. Lent az udvaron volt az √©tkezo, s egy bili√°rdasztal √°llt az oldals√≥ r√©sz√©n, ahov√° nem l√°tott oda Vit√©zn√© sem. G√°bor azt mondta: - Gyurik√°m! K√©rlek, dobj√°l le nekem √≥vatosan az ablakb√≥l egy p√°rn√°t meg egy takar√≥t. Ugyanis o nem mert f√∂lj√∂nni, mert azt meghallan√° Vit√©zn√©, hanem a bili√°rdasztalon sz√≥rakozik majd a l√°nnyal. √ćgy is t√∂rt√©nt, ahogy megbesz√©lt√ľk. Minden siker√ľlt, G√°bor f√∂lj√∂tt, a l√°ny elment. Reggel lement√ľnk reggelizni. Karinthy is j√∂tt feles√©g√©vel, Arank√°val √©s azt mondja God√°nak: ¬ĽL√°ttam a d√°k√≥j√°t, fiatalember!¬ę

Advertisement

Az √©p√ľletet az elm√ļlt √©vtizedekben t√∂bbsz√∂r √°talak√≠tott√°k, manaps√°g √≠gy n√©z ki, Kozma Lajos a k√∂nnyeit t√∂r√∂lgetn√©: