P√©ld√°tlanul aranysak√°lellenes √≠r√°s jelent meg a bama.hu-n. Az egy√©bk√©nt a farkasok esetleges Baranya megyei feltŇĪn√©s√©rŇĎl sz√≥l√≥ cikkben hosszan ismerteteik a vad√°szok √°ll√°spontj√°t, akik val√≥s√°gos irt√≥hadj√°ratot folytatnak a megy√©ben az aranysak√°lok ellen. Pedig az aranysak√°l lehengerlŇĎen aranyos cs√ļcsragadoz√≥, √©s mivel akkora, mint egy hosszabb l√°b√ļ r√≥ka, egy√°ltal√°n nem f√©lelemkeltŇĎ.

A teny√©sztett f√°c√°nokkal sz√≥rakoz√≥ vad√°szoknak persze konkurenci√°t jelent az aranysak√°l, ami egyszer m√°r teljesen kipusztult Magyarorsz√°g ter√ľlet√©rŇĎl, de fura m√≥don egy csom√≥an nem √∂r√ľlnek annak, hogy csodam√≥dra nemhogy √ļjra feltŇĪnt, hanem kifejezetten izmos √°llom√°nya alakult ki. A PR-hadj√°ratban gyakran felhaszn√°lj√°k azt, hogy az √°llat n√©pi neve a borzongat√≥an hagz√≥ n√°di farkas. Az aranysak√°l olyasmi helyzetben van, mint az erd√©lyi magyarok, akik√©rt, am√≠g nem engedt√©k ŇĎket ide, mindenki lelkesedett, azt√°n amikor megszŇĪnt az elv√°laszt√≥ hat√°r, kezdŇĎd√∂tt a rom√°noz√°s.

"√Čvente csak Barany√°ban t√∂bb sz√°z aranysak√°lt lŇĎnek ki a vad√°szok, m√©gis egyre nagyobb a popul√°ci√≥ a szak√©rtŇĎk szerint. A vad√°szok √ļgy l√°tj√°k, hogy jelentŇĎs k√°rt okoznak a vad√°llom√°nyban, ŇĎzgid√°k, szarvasborjak, vadmalacok is √°ldozat√°ul eshetnek, illetve jelenl√©t√ľkkel m√°s ter√ľletekre k√©nyszer√≠tik a nemes vadakat." - √≠rja az usz√≠t√≥ cikk.

Az aranysak√°l aranyoss√°ga ink√°bb csak elm√©letben okoz j√≥ √©rz√©st, mert √≥vatos √°llatr√≥l van sz√≥, ami nem gyakran mutatja mag√°t. A hangja viszont fenomen√°lis √©lm√©ny, ha begerjednek, az ember az afrikai szavann√°n √©rezheti mag√°t. F√ľlhallgat√≥kat fel, √≠me a szuperkoncert:

Néha azért meg lehet pillantani, az pedig ilyen remek élmény:

Profi fotón pedig még annál is jobban mutat: