Tudod, mi a p√≥k? √Čn nem tudtam, √©s a poszt elsŇĎ mondat√°ig nem is √°rulom el, hogy tal√°lgathass.

H√°t a tilosban parkol√≥ kocsikat elsz√°ll√≠t√≥ j√°rmŇĪvet h√≠vj√°k √≠gy a Magyarul Legaranyosabban Besz√©lŇĎ Magyarok. Mindezt igaz√°b√≥l a kedvenc hat√°ron t√ļli magyar lapomb√≥l, a Magyar Sz√≥b√≥l tudtam meg, egybŇĎl abban az √∂sszef√ľgg√©sben, hogy Szabadk√°n m√°r egy √©ve tesztelik a videop√≥kot!

Videopók, kóstolgasd, csodálatos.

Ja, hogy mi az a videopók? Idézem:

A videop√≥k nem m√°s, mint egy software, ami folyamatos kommunik√°ci√≥s kapcsolatban van a p√≥kot kezelŇĎ munkat√°rsak √©s a diszp√©cserk√∂zpont k√∂z√∂tt, ahol egy k√∂zleked√©si rendŇĎr √ľgyel. Ennek a rendszernek a c√©lja, hogy a p√≥k zavartalanul mŇĪk√∂dhessen, nincs sz√ľks√©g a k√∂zleked√©si vagy a kommun√°lis rendŇĎr terepi jelenl√©t√©re.

Advertisement

√Čn erre a dologra maximum a lop√≥aut√≥ kifejez√©st hallottam eddig az unalmas Anyaorsz√°gban, ez√©rt k√∂rbek√©rdeztem. A szlov√°kiai Felvidek felhaszn√°l√≥t√≥l √©rkezett √©rt√©kelhetŇĎ v√°lasz:

egyszerŇĪen vontat√≥, de ha nagyon-nagyon elszlov√°kosodott magyarnak akarsz l√°tszani, h√≠vhatod odtyahovacsnak :)

A vajdasági Fanokvagyunk viszont sokáig nem is sejtette, hogy ezt nem mindeki hívja póknak:

Vajdas√°gi √°ttelep√ľltk√©nt ezelŇĎtt 10-15 √©ve nem tudtam, hogy a lop√≥aut√≥ elnevez√©s√©re a p√≥k az nem r√©sze az egyetemes magyar sz√≥kincsnek, hanem csup√°n d√©lvid√©kicum, ez√©rt nem √©rtettem, hogy besz√©lgetŇĎt√°rsaim mi√©rt √©rtetlenkednek. Ellenben a csomagr√∂gz√≠tŇĎ gumip√≥k kifejez√©st meg √©n nem ismertem. Sz√≥val 1:1, jobb, mint az 1:7.