Amikor elindultam aranyat mosni vas√°rnap a Duna partj√°ra, azt rem√©ltem, hogy olyan d√ļsgazdagon t√©rek haza, hogy innentŇĎl kezdve minden j√≥ Cink-komment√©rt egy csillog√≥ r√∂ggel fizetek majd. Nos ez nem eg√©szen √≠gy t√∂rt√©nt, viszont remek√ľl sz√≥rakoztam √©s ‚Äď nem mese ‚Äď t√©nyleg tal√°ltunk aranyat.

Kocsival indultunk reggel √Ācsra, ugyanis Sz√°voszt-Vass Dani, a Dunai szigetek bloggere egy posztja nyom√°n √∂sszeismerkedett egy aranymos√≥ sr√°ccal ‚Äď innentŇĎl kezdve nevezz√ľnk Karesznak ‚Äď, aki v√°llalta, hogy megmutatja nek√ľnk az arany√°sz√°s titk√°t. Persze nem √≠gy h√≠vj√°k, de a magyarorsz√°gi aranymos√≥k √≥vatosabbak, mint egy T√∂r√∂k G√°bor elemz√©s, mindenki f√©lti minden titk√°t. Akinek nincs titka, az meg √ļgy tesz mintha lenne.

M√≠g oda√©rt√ľnk, kicsit kifaggattam Kareszt a hazai arany√°sz-szubkult√ļr√°r√≥l. Elmond√°sa szerint idehaza vagy 20 ember foglalkozik aranymos√°ssal, tal√°n kettŇĎ lehet olyan, aki ebbŇĎl sz√°mottevŇĎ mell√©kj√∂vedelemre tesz szert. A Szigetk√∂z√∂n k√≠v√ľl legink√°bb a Dr√°va-Mura vid√©k√©n van √©rtelme aranyat mosni, de √°ll√≠t√≥lag a K√∂r√∂s√∂k√∂n is pr√≥b√°lkoznak. Sokkal jobb a helyzet a K√°rp√°t-medence hat√°ron t√ļli r√©szein: Erd√©lyben ak√°r meg is lehet √©lni az aranymos√°sb√≥l.

Karesz viszont term√©szetesen nem ebbŇĎl √©l, sŇĎt nem is tartozik azok k√∂z√© az aranymos√≥k k√∂z√©, akik ha r√°tal√°lnak a tuti helyre, akkor ott megtelepednek. Ňź v√°ndorolni szeret, √ļj helyeket felfedezni. Ilyen a felszerel√©se is, k√∂nnyen hordozhat√≥, igaz j√≥val kev√©sb√© hat√©kony, mint az egy fokkal nagyobb √ľzemre tervezett padok.

Advertisement

Megj√∂tt√ľnk √Ācsra, leraktuk a kocsit, azt√°n m√©g egy j√≥ kilom√©tert gyalogoltunk az √°rt√©ren. (√Čletemben nem l√°ttam m√©g nyolc fekete g√≥ly√°b√≥l √°ll√≥ csapatot l√≥fr√°lni egy kasz√°l√≥n, nagyon klassz volt).

Az itteni √°rt√©r meglepŇĎen tiszta volt, pedig nem olyan r√©g vonult le a v√≠z, de ezen a Barbie-bab√°n √©s egy k√©t apr√≥s√°gon k√≠v√ľl nem sok szemetet tal√°ltunk.

Advertisement

Viszont √°rad√°s ut√°n feld√ļsul az arany is, hiszen √°sv√°nyokban gazdag hordal√©kot hoz a foly√≥. Elkezdt√ľnk b√≥kl√°szni a parton. B√°r a v√≠zszint lehetett volna alacsonyabb, az√©rt √≠gy is tal√°ltunk egy foltot, amire Karesz azt mondta, ez j√≥ lesz. Ott √©rdemes keresni, ahol az iszap felsz√≠ne s√∂t√©tv√∂r√∂s √©s ahol ez a r√©teg min√©l vastagabb.

Advertisement

Elmond√°sa szerint egy gr√°n√°t nevŇĪ √°sv√°ny sz√≠nezi ilyenre a kŇĎzetet, ami az arany hely√©t is jelzi.

Advertisement

Hogyan mossunk aranyat?

Az elsŇĎ l√©p√©sben az iszapot kis kupacba lap√°toltuk...

Advertisement

...majd egy v√∂d√∂rben vizet √∂nt√∂tt√ľnk r√°. EbbŇĎl mert√ľnk ki az aranymos√≥ t√°lakba, magyarul a sz√©rk√©kbe.

Advertisement

K√©tf√©le volt Kareszn√°l. Az egyik a fekete mŇĪanyag (ezt Amerik√°ban gy√°rtj√°k √©s nagyj√°b√≥l ezer forint k√∂r√ľl k√≠n√°lj√°k az eBayen ‚Äď gondolom puc√©r nŇĎk n√©lk√ľl), a m√°sik egy f√©m k√≠naikalap-forma, amit pedig egy szlov√°kiai magyar f√≥szer gy√°rt, de √°ll√≠t√≥lag D√©l-Amerik√°ban haszn√°lnak ilyet. A f√©mt√°lak elŇĎnye, hogy lap√°tolni is lehet vel√ľk, ha nincs √°s√≥d.

Advertisement

Nek√ľnk viszonyt egy√©rtelmŇĪen a fekete mŇĪanyagok v√°ltak be: nem csak jobban megtapadtak rajta az aranyszemcs√©k, de a v√©geredm√©ny is l√°that√≥bb volt a s√∂t√©t h√°tt√©r elŇĎtt.

Advertisement

A l√©nyege, hogy az ember elkezdi a v√≠zben l√≥b√°lni finom mozdulatokkal, k√∂zben sz√©pen kiszedi belŇĎle a nagyobb hordal√©kelemeket, n√∂v√©nyeket, kavicsokat. A k√∂vetkezŇĎ k√∂rben ‚Äď folyamatosan kavargatva az anyagot ‚Äď k√ľl√∂nv√°lasztjuk a vil√°gosabb, s√°rg√°s-sz√ľrk√©s iszapot, amit folyamatosan le√∂nt√ľnk √©s megmarad a v√∂r√∂ses trutyi, amiben az arany is van.

Advertisement

A legv√©g√©n eg√©szen finoman ezt a trutyit is kil√∂ttyintgetj√ľk √©s a t√°l alj√°n ott maradnak n√©mi homok k√∂zt az aranyszemek!

Aki csilingelŇĎ aranyr√∂g√∂ket vagy -morzs√°kat k√©pzel maga el√© az t√©ved (csilingelni legfeljebb a szlov√°k mobilszolg√°ltat√≥ roaming-sms-ei csilingeltek). Az aranyszemcs√©k semmivel sem nagyobbak a homokszemekn√©l, viszont val√≥ban aranysz√≠nŇĪek! Olyanok mintha apr√≥ gyermekl√°ncfŇĪ-vir√°gporszemek lenn√©nek. A legbiztosabban pipett√°val lehet kitermelni a t√°l alj√°r√≥l ŇĎket, azt√°n egy kev√©s v√≠zzel egy√ľtt √ľvegcs√©be t√∂lteni.

Advertisement

Hogy mennyire kifizetŇĎdŇĎ ez?

√Āll√≠t√≥lag ahol egy lap√°tnyi iszapban sz√°z ilyen aranyszem van, ott egy k√∂bm√©terben egy gramm arany tal√°lhat√≥. A mi lap√°tnyi adagunkban 10-20 ha volt, vagyis 5-10 k√∂bm√©tert kellett volna feldolgoznunk egyetlen gramm√©rt. Ez m√©g akkor is kem√©ny mel√≥ lenne, ha csak a lap√°tol√°st n√©zem, amihez m√©g j√∂n a mos√°s, na meg az, hogy a mi hely√ľnk√∂n egyetlen k√∂bm√©tert sem lehetett volna kitermelni ‚Äď vagyis m√©g keresni is kellett volna √ļjabb lelŇĎhelyet.

Advertisement

Ha 10 ezer forint k√∂r√ľli arany√°rral sz√°molok, akkor egy napi munk√°val m√©g az √ļtik√∂lts√©g√ľnket sem teremtett√ľk volna elŇĎ. Vagyis aki ezzel keresni akar, az jobb, ha helyben lakik, egyed√ľl dolgozik, √ľgyesebben √©s jobb lelŇĎhelyen. Na meg persze nem sz√©rkekkel, hanem padokkal, ami r√©gen ilyen volt ezen a vid√©ken...

Advertisement

...mostan√°ban meg ilyen:

M√≥k√°nak viszont kitŇĪnŇĎ volt

Mikor meguntuk az arany√°sz√°st tett√ľnk egy nagy s√©t√°t az √°rt√©ren, ami kalandosabb√° var√°zsolt, hogy Dani a nagyapja 1927-es v√≠zit√ļrat√©rk√©p√©t hozta el. √Āll√≠t√≥lag az√≥ta nem adtak ki enn√©l r√©szletesebbet errŇĎl a vid√©krŇĎl.

Advertisement

Ennek ellen√©re nem t√©vedt√ľnk el igaz√°n. Amikor √°tkelt√ľnk egy kisebb mocs√°ron √©s levett√ľk hozz√° a szand√°lunk √©n f√∂l se vettem m√°r a marad√©k n√©h√°ny kilom√©terre ‚Äď annyira nosztalgi√°t √©reztem a k√∂rny√©ken j√°tsz√≥d√≥ Le a cipŇĎvel filmhez, na meg az alf√∂ldi madar√°sz√≥s gyerekkoromhoz. (Persze nem volt egy nagy hŇĎstett ahhoz k√©pest, hogy Orosz P√©ter szand√°lban nyomta le a Kinizsi 100-at vagy hogy nekem m√°snap eg√©sz nap flipflopban kellett s√©t√°lnom a v√°rosban.)

Advertisement

Megn√©zt√ľk egy r√©gi r√≥mai erŇĎd hely√©t, meg egy csom√≥ iszapban maradt √°llatnyomot, b√°multuk a madarakat √©s √°tkelt√ľnk a cuki nevŇĪ Conc√≥-patak g√°zl√≥j√°n.

Advertisement

Viszont r√©g j√°rtam m√°r √°rt√©rben ahhoz, hogy eml√©kezzem, milyen is egy √∂sszef√ľggŇĎ sz√ļnyogfelhŇĎ. A v√©g√©n annyi dudorral t√©rtem haza, amennyi kis halmot egy √©let alatt nem mosok √∂ssze aranyb√≥l.

Advertisement

Karesz bár a nevét nem árulja el, az e-mail-címét igen. Ha szeretnétek többet tudni a témáról, vagy szeretnétek szervezetten aranyat mosni, írjatok neki: aranymosas@hotmail.com

A nyit√≥k√©pet, meg amelyken emberfejek vannak, Sz√°voszt-Vass Dani k√©sz√≠tette (a kir√°ndul√°sr√≥l k√©sz√ľlt posztj√°t Dunai Szigetek blogon olvashatj√°tok). Persze √ļgyis fogalmazhattam volna, hogy azokat a fot√≥kat, amelyek √©lesek. A t√∂bbi r√©meset √©n, term√©szetesen a midnent vivŇĎ Samsung Galaxy Mini, nem t√ļl okos telefonnal, amellyel a budapesti √©jszaka partifot√≥cs√°sz√°ra lettem.

Advertisement