A n√©gyes metr√≥ k√∂lts√©gvet√©se Magyarorsz√°gon feneketlen p√©nzt√≥, Amerik√°ban ink√°bb csak pocsolya. A Gizmodo olvas√≥i is megcsod√°lt√°k a n√©gyes metr√≥t, √©s kider√ľlt, hogy ott az√©rt ez nem m√°sf√©l √©vtized belpolitik√°j√°t meghat√°roz√≥ √∂sszeg.

Ezt írta CJ olvasó:

2009-ben a gimn√°ziumom k√©tmilli√°rd doll√°rb√≥l (~452 milli√°rd forint) √©p√≠tett egy a metr√≥vonaln√°l az√©rt sokkal kev√©sb√© lenyŇĪg√∂zŇĎ sz√≠nh√°ztermet. Nem nagyon haszn√°lj√°k k√∂z√∂ss√©gi sz√≠nh√°zk√©nt, ahogy eredetileg tervezt√©k, de legal√°bb sz√≠ntiszt√°n az ad√≥fizetŇĎk p√©nz√©bŇĎl k√©sz√ľlt. Egy iskola√©vben √ļgy hatszor haszn√°lja √∂sszesen az iskola √©s a k√∂z√∂ss√©g, √©s b√°r elvileg van √∂t sz√≠nh√°zterem √∂t k√ľl√∂nb√∂zŇĎ sz√≠npaddal, n√©gy jegyp√©nzt√°r, n√©gy rendezŇĎi iroda, hat b√ľf√©; h√°rom jegyiroda bez√°rt, az egyik rendezŇĎi irod√°t √©s a b√ľf√©k fel√©t sose haszn√°lt√°k, √©s a sz√≠npadok k√∂z√ľl is csak az egyesre, a kettesre √©s a n√©gyesre l√©ptek eddig. A l√©nyeg az, hogy egy metr√≥vonal m√©g mindig nem a legkev√©sb√© k√∂lts√©ghat√©kony beruh√°z√°s, amire k√∂zp√©nzt el lehet verni.

CJ el√©g fullos gimibe j√°rhat, mert ennyi p√©nzbŇĎl az√©rt h√°rom B‚Äď2-es bomb√°z√≥ is megvan (lehet, hogy eln√©zett null√°kat), de a fene tudja, m√©giscsak arr√≥l az orsz√°gr√≥l van sz√≥, ahol hal√°l komolyan nyomtak szen√°torok a n√©gyes metr√≥ k√∂lts√©g√©nek √∂t√∂d√©√©rt, k√∂zel sz√°zmilli√°rd forint√©rt egy hidat, ami egy √∂tven lakos√ļ alaszkai szigetet k√∂t√∂tt volna √∂ssze a sz√°razf√∂lddel.

Valamint arr√≥l az orsz√°gr√≥l, ahol n√©h√°ny h√≥napja a n√©gyes metr√≥ k√∂lts√©gvet√©s√©nek m√°sf√©lszeres√©t aj√°nlotta egy sikeres fiatal v√°llalkoz√≥ egy huszon√©ves fi√ļ mobilos j√°t√©k√°√©rt.

Advertisement

Enn√©l sokkal m√≥k√°sabb volt a magyar filmmŇĪv√©szetben j√°rtas BonafideSupraman v√°lasza, aki a Kontrollb√≥l posztolta be ezt a k√©pet, √©s azt √≠rta mell√©, hogy m√©g egy p√°r √°llom√°s, ahol ezek a cs√°v√≥k ellenŇĎrk√∂dhetnek.

Gif: Gifszínház