52 film, 25 orsz√°g, 7 szekci√≥, 5 helysz√≠n, eml√©kez√©s Jancs√≥ Mikl√≥sr√≥l. Budapest legfontosabb filmfesztiv√°lja k√©t nappal a v√°laszt√°sok elŇĎtt indul.

Nagyon cseles egy√©bk√©nt a fesztiv√°l, mert egyelŇĎre m√©g nem jelentettek be egy filmc√≠met sem, a teljes program majd m√°rcius 27-√©n ker√ľl ki a hivatalos honlapra, viszont a sajt√≥k√∂zlem√©nnyel egy√ľtt j√∂tt k√©t fot√≥ is, √ļgyhogy h√°rom kattint√°ssal kinyomoztam, hogy a norv√©g Vaks√°g √©s a venezuelai Pelo Malo biztos lesz a programban. Az elsŇĎ film arr√≥l sz√≥l, hogyan pr√≥b√°l egy feles√©g megbirk√≥zni azzal, hogy megvakult, a m√°sodik pedig arr√≥l, hogy egy g√∂nd√∂rhaj√ļ kisfi√ļ ki akarja egyenes√≠teni a haj√°t, amitŇĎl az anyuk√°ja bep√°nikol. A fenti fot√≥ a Vaks√°gb√≥l van, ez pedig a Pelo Mal√≥b√≥l:

Itt pedig a teljes sajtóanyag:

2014. √°prilis 4-12. k√∂z√∂tt fut majd az id√©n 21. sz√ľlet√©snapj√°t √ľnneplŇĎ Titanic Nemzetk√∂zi Filmfesztiv√°l, mely az elm√ļlt 20 √©vhez hasonl√≥an 2014-ben is √°tfog√≥, soksz√≠nŇĪ v√°logat√°st ad a kort√°rs nemzetk√∂zi filmtenger legizgalmasabb alkot√°saib√≥l. Id√©n 25 nemzet 52 filmj√©t hozza el a Titanic a magyar fŇĎv√°rosba, k√∂zt√ľk befutott rendezŇĎk √ļj filmjeit, elsŇĎfilmesek deb√ľt√°l√≥ alkot√°sait, illetve kev√©sb√© ismert r√©gi√≥k filmmŇĪv√©szet√©nek izgalmas darabjait - gyakran az alkot√°saikat elk√≠s√©rŇĎ mŇĪv√©szek t√°rsas√°g√°ban. Az idei v√°logat√°s minden eddigin√©l frissebb, izgalmasabb √©s sz√≠nesebb lesz. A bemutatott filmek k√∂z√ľl t√≠z olyan 2014-es nagy fesztiv√°lokon deb√ľt√°lt, mint a Sundance, a rotterdami vagy a berlini, s az alkot√°sok k√∂z√∂tt olyan ritkas√°gok is szerepelnek, mint egy-egy chilei, kazah, jap√°n, venezuelai vagy kambodzsai mozi.

A Titanic Magyarorsz√°g egyik legnagyobb filmes esem√©nye, mely 2005-√≥ta versenyfesztiv√°lk√©nt is mŇĪk√∂dik. Id√©n kilenc film vetekszik majd a Hull√°mt√∂rŇĎk d√≠j√©rt.

Emellett tov√°bbi hat szekci√≥ban futnak majd a filmek: lesz egy eur√≥pai √©s egy vil√°gv√°logat√°s, egy dokumentumfilmes blokk, id√©n is r√©sze a programnak a f√ľggetlen filmes Tiszta Amerika, a S√∂t√©t Oldal, valamint a Zene Mindenkinek v√°logat√°s, mely a legfrissebb, fesztiv√°lkedvenc zen√©s dokumentumfilmeket mutatja majd be.

Id√©n is √∂t helysz√≠nen, az Ur√°nia Nemzeti Filmsz√≠nh√°zban, az √Ėr√∂kmozg√≥ban, a Toldi moziban, a Puskin moziban √©s az A38 haj√≥n v√°rja a k√∂z√∂ns√©get a Titanic, s a filmeken t√ļl sz√°mos egy√©b kultur√°lis √©s szakmai program gazdag√≠tja a fesztiv√°l k√≠n√°lat√°t. T√∂bbek k√∂z√∂tt tal√°lkoz√≥t szerveznek a filmes k√©pz√©st ny√ļjt√≥ egyetemeknek, valamint egy k√ľl√∂nleges v√°logat√°ssal √©s elŇĎad√°ssorozattal eml√©keznek meg a nemr√©giben elhunyt Jancs√≥ Mikl√≥sr√≥l.

A fesztiv√°l v√©gleges programja m√°rcius 27-√©tŇĎl √©rhetŇĎ majd el a http://www.titanicfilmfest.hu oldalon, s ugyanekkor kezdŇĎdik majd a jegyek √°rus√≠t√°sa is. 2014-ben a kor√°bbi √©vekhez k√©pest t√∂bbf√©le engedm√©ny v√°rhat√≥ a jegyv√°s√°rl√°sokra, lesz elŇĎv√©teli √©s mennyis√©gi kedvezm√©ny is.

Advertisement