Dilis k√©pek lept√©k el az internetet. Vigyorg√≥ emberek szelfiznek rajtuk egy m√©g n√°luk is jobban vigyorg√≥ √°llattal. V√©letlen√ľl helysz√≠ni riporttal tudunk szolg√°lni a dili √©s a vigyorg√≥ √°llatok otthon√°b√≥l: az Indiai-√≥ce√°ni Rottnest-szigetrŇĎl.

Az √°llatot magyarul kurtafark√ļ kengurunak (Setonix brachyurus) h√≠vj√°k, de most m√©g a magyar √°llatnevek nagy rajong√≥jak√©nt is ink√°bb a nemzetk√∂zi nev√©t javaslom, mert sokkal viccesebb: quokka. Kis kenguruk, akkor√°k, mint egy k√©zit√°ska. Kis ersz√©ny√ľkben ott a kicsiny√ľk (ami √≠gy egy kis kis kenguru):

Mintegy 14 ezer √©l belŇĎl√ľk a vil√°gon, egy-k√©t kisebb popul√°ci√≥t lesz√°m√≠tva szinte az √∂sszes a Rottnest-szigeten. Ez nem mindig volt √≠gy, r√©gen eg√©sz Nyugat-Ausztr√°li√°ban √©ltek, csak m√°s end√©mikus ausztr√°l fajokhoz hasonl√≥an ŇĎk sem tudt√°k felvenni a versenyt a gyorsabb √©s agressz√≠vebb eur√≥pai √°llatokkal. Szerencs√©re volt egy sziget√ľk, ahol megmenek√ľlhettek.

Advertisement

Ezt csin√°lj√°k:

  • aranyosan cs√°mcsognak
  • aranyosan m√°szk√°lnak
  • aranyosan aranyoskodnak

Akcident√°lis riporter√ľnk a var√°zslatos szigetek rutinos megl√°togat√≥ja, Orosz G√°bor, civilben az √∂cs√©m, aki √©pp a Nyugat-Ausztr√°liai Egyetemen vend√©gkutat. Az egyetem Perth-ben, a vil√°g tal√°n legizol√°ltabb nagyv√°ros√°ban van, innen lehet komppal kimenni a ny√≠lt √≥ce√°nra, majd kik√∂tni a Rottnest-szigeten, a quokk√°k otthon√°ban. G√°bor is ezt tette.

Advertisement

A dilit a quokk√°k saj√°tos arckifejez√©se t√°pl√°lja. Ha lehajolunk hozz√°juk, pont √ļgy n√©znek ki, mintha bet√©pve vigyorogn√°nak ‚Äď n√©zz√ľk csak v√©gig a National Geographic p√©nteki √∂ssze√°ll√≠t√°s√°t! B√°r vad√°llatok, nem neh√©z ilyen k√∂zel ker√ľlni hozz√°juk. G√°bor azt √≠rja, hogy szelfizni

nagyon k√∂nnyŇĪ vel√ľk, mert odaj√∂nnek magukt√≥l √©s kb felm√°sznak r√°d, bem√°sznak a t√°sk√°ba, keresik a kaj√°t. az √©tteremben ahol vacsor√°ztam, amikor mentem ki j√∂tt velem szembe kettŇĎ befele :D

Advertisement

Ha pedig tal√°lkozni szeretn√©nk a F√∂ld√∂n √©lŇĎ teljes popul√°ci√≥ eg√©sz sz√°m√ļ sz√°zal√©k√°val, csak ki kell menn√ľnk √©jszaka, az √°llatok ugyanis fŇĎleg ilyenkor akt√≠vak:

√©jszaka kimentem tejutat n√©zni, √©s akkor j√∂nnek elŇĎ fŇĎleg, t√∂bb sz√°z volt, utc√°kon, utakon, a teraszomon elk√©pesztŇĎ volt, kicsit m√°r ijesztŇĎ volt a koroms√∂t√©tben menni √©jszaka √©s mindenhol ott cs√°mcsogtak

Advertisement

Az állatok (és Gábor) nappal is aktívak, amennyiben aktivitásnak lehet nevezni a henyélést az óceán partján:

Advertisement

Ha azt v√°rn√°nk, hogy sietŇĎsen ugr√°lnak, mint egy kenguru, v√°rhatunk, a quokk√°k lust√°k:

probaltam levideozni amikor normalisan ugralnak mint a kenguruk, de azt csak akkor csinaljak amikor hosszabb tavon gyorsan kell menniuk, es mindig olyan hirtelen csinaltak hogy nem ment

Advertisement

Napok óta lényegében semmit nem csinálok, csak ezeket a képeket bámulom.

√Čs hogy mi a teendŇĎ, ha szeretn√©nk egy quokkaszelfit, de sokalljuk a Rottnest-sziget BudapesttŇĎl l√©gvonalban m√©rt 13 ezer kilom√©teres t√°vols√°g√°t? El kell menni az √Āllatkertbe, mert h√°la istennek itt is √©lnek quokk√°k! √Čn sajnos nem merek, mert annyira lehetetlen√ľl aranyosak, hogy soha nem j√∂nn√©k ki onnan.

Advertisement

Fot√≥k: Orosz G√°bor (kiv√©ve az elsŇĎt, ami teensy88 munk√°ja)