This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Annyi ideig sem véd a mobilgát, hogy figyelmeztetni tudják a lakókat

Illustration for article titled Annyi ideig sem véd a mobilgát, hogy figyelmeztetni tudják a lakókat

Ha átszakad, két órán belül öt méternél mélyebb víz lesz mögötte. A Római part lakóit ugyanúgy a Nánási úti gát fogja megvédeni, mint eddig, mert ha azt nem zárják le, a teljes környéket eláraszthatja a Duna. Fantasztikus dokumentumokat gyűjtött össze az Átlátszó, amelyek velem ellentétben érzelemmentesen mutatják be, hogy pontosan mit is ér a Római partra tervezett mobilgát. Semmit, sőt veszélyesebb, mintha nem lenne.

Advertisement

Pár pontba összegyűjtöttem a lényeges megállapításokat, de olvassátok végig az eredeti cikket, mert igen jó és olvasmányos:

- Morális vonalon a legdurvább, hogy Tarlós olyan műegyetemi tanszékvezetőt kért fel szakvéleményezésre, aki személyesen is érintett, ugyanis cége dolgozott a szentendrei mobilgát után ezen a projekten is. A főpolgármester az anyagilag motivált Nagy László tanszékének véleményét lobogtatja azóta is.

Advertisement

- Miközben Tarlós azt mondja, tízezreket védene a mobilgát, az igazság 40 legálisan épült ház és 90 lakó.

- Ha a jeges ár vagy egy uszadék, esetleg egy rázuhanó fa átszakítja (ami földgáttal nem történhet meg), a Duna azonnal kisöpri a teljes partszakaszt.

Advertisement

- A mobilgát annyira veszélyes, hogy 800 centis dunai vízállás fölött egy megoldás van, kitelepíteni mindenkit mögüle.

- A legkirályabb, hogy ha a meglévő Nánási úti gáton árvízkor nem védekeznek pont úgy, mintha a mobilgát nem lenne a helyén, akkor a teljes környék életveszélybe kerül áradáskor.

Advertisement

- A világon sehol soha nem épült ilyen hosszú mobilgát.

Share This Story

Get our newsletter