This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Angelina Jolie amputáltatta mindkét mellét

Illustration for article titled Angelina Jolie amputáltatta mindkét mellét

Egy megható New York Times-cikkben Angelina Jolie bejelentette, hogy februárban a magas rákveszélye miatt mindkét mellét eltávolíttatta.

Advertisement

A színésznő és rendező édesanyja rákban hunyt el majdnem tíz évvel ezelőtt. Jolie maga is hordozza azt a gént, ami megnöveli a mellrák és a petefészek-rák kialakulásának esélyeit. Orvosai szerint 87 százaléke volt annak, hogy megtámadja az előbbi, és 50 százalék, hogy az utóbbi. Mérlegelés után a dupla melleltávolítás mellett döntött.

Az orvosi eljárás három fázisban zajlott. Február másodikán kezdődött és április 27-én fejeződött be. A műtétek végén eltávolították a mellszövetet és implantátumokat tettek a helyükre az orvosok. Jolie állítása szerint 87 százalékról 5 százalékra csökkent nála a mellrák esélye.

Advertisement

A színésznő a cikk végén kifejti, hogy az Egyesült Államokban jelenleg 3000 dollárba kerül a BRCA és a BRCA2 nevű gének kimutatása, a mellrák pedig évente 458.000 ember halálát okozza világszerte a WHO adatai szerint.

Fotó: AP

Share This Story

Get our newsletter