Szerintem igencsak megh√∂kkentŇĎ, amit Heisler Andr√°s, a Mazsihisz eln√∂ke nyilatkozott a kancell√°r l√°togat√°s√°r√≥l, de lehet, hogy ez a legkifinomultabb zsid√≥ trollhumor. Nekem igaz√°b√≥l tetszik, √©s lehet, hogy csak a konzervat√≠v piarista aty√°kra visszagondolva √°lm√©lkodom.

JellemzŇĎen akkor pr√≥b√°lok √≠rni valamirŇĎl, ha minimum √©rteni v√©lem, de most kiv√©telt teszek, annyira meg vagyok lepŇĎdve.

Advertisement

T√∂k v√©letlen√ľl ker√ľlt a szemem el√© a Facebookon a Hetek, a hitgy√ľlis magazin mai cikke Angela Merkel l√°togat√°s√°nak zsid√≥s vonatkoz√°sair√≥l. (Miut√°n j√≥ √≥r√°t t√°rgyalt Orb√°n Viktorral a Parlamentben, majd nemzetk√∂zi t√°j√©koztat√≥t tartott, a n√©met kancell√°r a Doh√°ny utcai zsinag√≥g√°ban tal√°kozott magyar zsid√≥ vezetŇĎkkel.)

Az írásban nyilatkozik Heisler András, a Mazsihisz elnöke, aki így kezdi a szöveget:

T√∂rt√©nelmi epiz√≥d volt a magyar zsid√≥s√°g √©let√©ben Angela Merkel Doh√°ny utcai zsinag√≥g√°ban tett l√°togat√°sa. N√©met r√©szrŇĎl utolj√°ra Adolf Eichmann volt ilyen magas rang√ļ vend√©g√ľnk. Kancell√°r asszonnyal folytatott t√°rgyal√°sok ugyanabban a teremben zajlottak, ahonnan Eichmann hal√°los parancsait osztogatta. A l√°togat√°s sz√°munkra azt √ľzeni, hogy N√©metorsz√°g figyel az eur√≥pai kisebbs√©gekre, az eur√≥pai zsid√≥s√°gra, √©s kiemelten K√∂z√©p-Kelet-Eur√≥pa legnagyobb zsid√≥ k√∂z√∂ss√©g√©re, a magyarra.

Heisler am√ļgy egy√°ltal√°n nincs kibukva Merkelre, sŇĎt a sz√∂veg tov√°bbi r√©sz√©ben kifejezetten lelkesen nyilatkozik r√≥la, olyanokat, hogy:

J√≥ hangulat√ļ, ŇĎszinte besz√©lget√©st folytattunk Merkel asszonnyal, aki rendk√≠v√ľl felk√©sz√ľlt volt.

Advertisement

√Čs v√©g√ľl is csupa t√©nyszerŇĪ dolgot √°ll√≠tott az eichmannoz√°ssal, hiszen t√©nyleg nem j√°rt ilyen magas rang√ļ n√©met vezetŇĎ a zsinag√≥g√°ban a holokauszt √≥ta.

√Čn persze k√°b√© √≠gy szoktam besz√©lni a bar√°taimmal, de irt√≥ra irigylem a zsid√≥kat, hogy n√°luk egy hitk√∂zs√©gi vezetŇĎ is sim√°n megteheti ugyanezt, √©s nem kell diplomat√°skodnia. Rem√©lem, hogy Merkel, akinek az apja lelk√©sz, ez√©rt √©rti az egyh√°zi humort, szint√©n nagyot nevetett.