This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Angela Merkel = Adolf Eichmann

Illustration for article titled Angela Merkel = Adolf Eichmann

Szerintem igencsak meghökkentő, amit Heisler András, a Mazsihisz elnöke nyilatkozott a kancellár látogatásáról, de lehet, hogy ez a legkifinomultabb zsidó trollhumor. Nekem igazából tetszik, és lehet, hogy csak a konzervatív piarista atyákra visszagondolva álmélkodom.

Advertisement

Jellemzően akkor próbálok írni valamiről, ha minimum érteni vélem, de most kivételt teszek, annyira meg vagyok lepődve.

Tök véletlenül került a szemem elé a Facebookon a Hetek, a hitgyülis magazin mai cikke Angela Merkel látogatásának zsidós vonatkozásairól. (Miután jó órát tárgyalt Orbán Viktorral a Parlamentben, majd nemzetközi tájékoztatót tartott, a német kancellár a Dohány utcai zsinagógában talákozott magyar zsidó vezetőkkel.)

Advertisement

Az írásban nyilatkozik Heisler András, a Mazsihisz elnöke, aki így kezdi a szöveget:

Történelmi epizód volt a magyar zsidóság életében Angela Merkel Dohány utcai zsinagógában tett látogatása. Német részről utoljára Adolf Eichmann volt ilyen magas rangú vendégünk. Kancellár asszonnyal folytatott tárgyalások ugyanabban a teremben zajlottak, ahonnan Eichmann halálos parancsait osztogatta. A látogatás számunkra azt üzeni, hogy Németország figyel az európai kisebbségekre, az európai zsidóságra, és kiemelten Közép-Kelet-Európa legnagyobb zsidó közösségére, a magyarra.

Advertisement

Heisler amúgy egyáltalán nincs kibukva Merkelre, sőt a szöveg további részében kifejezetten lelkesen nyilatkozik róla, olyanokat, hogy:

Jó hangulatú, őszinte beszélgetést folytattunk Merkel asszonnyal, aki rendkívül felkészült volt.

Advertisement

És végül is csupa tényszerű dolgot állított az eichmannozással, hiszen tényleg nem járt ilyen magas rangú német vezető a zsinagógában a holokauszt óta.

Én persze kábé így szoktam beszélni a barátaimmal, de irtóra irigylem a zsidókat, hogy náluk egy hitközségi vezető is simán megteheti ugyanezt, és nem kell diplomatáskodnia. Remélem, hogy Merkel, akinek az apja lelkész, ezért érti az egyházi humort, szintén nagyot nevetett.

Share This Story

Get our newsletter