Segíteni szeretnék Deutsch Tamásnak, aki annyira retteg a hányástól, hogy ezért nem is drogozik. De a hányás elkerüléséhez néha egy drog a legjobb szer. Ez a Δ9-tetrahidrokannabinol, azaz a THC: a Magyarországon illegális marihuána pszichoaktív hatóanyaga.

Advertisement

A THC okozza a marihuána egyesek számára minden bizonnyal ismert hatásait, de ez a molekula felel azért is, hogy a világ egyre több országában a növényt gyógyszerként használják. A THC erős hányáscsillapító, különösen a daganatos betegségek kezelésére használt kemoterápiás szerek okozta rettenetes émelygés csillapítására jó.

Szintetikusan előállított formában a THC-t az Egyesült Államokban kapszulaként is felírhatja az orvos, ez a jellemzően kemoterápiát kapó betegeknek adott Marinol. A kapszula hatóanyaga kémiailag nem különbözik a kenderben természetesen megtalálható THC-től, ezért is folyik évek óta vita arról, hogy miért vonatkoznak teljesen eltérő törvények a Marinol kapszulára (gyógyszer) és a marihuánára (kábítószer) – mert kémiailag ezek ugyanazok. Szerencsére a drogpolitika és a természettudomány egymás mellett futó párhuzamosai összetartani tűnnek: egyre több országban és amerikai államban legális a kender fogyasztása.

A marihuána és a Δ9-tetrahidrokannabinol orvosi felhasználásának történelméről remek összefoglaló olvasható az American Cancer Society (rákbetegséggel foglalkozó civilszervezet) oldalán. Reméljük, az írás Deutsch Tamás problémájára is megoldást kínálhat.

Share This Story

Get our newsletter