Illustration for article titled Amikor ez a fotó készült a vitorlásokról, még mindenki boldog volt

Tegnap rajtolt el a híres Kékszalag Balaton-kerülő vitorlásverseny, de azóta slamasztika keletkezett. Estére megerősödött a szél, erre sokan nem voltak felkészülve, minek folytán egész éjszaka folyamatosan menteni kellett a bajba jutottakat. A teljes mezőny ötödét!

Advertisement

Részlet a vonatkozó MTI-hírből:

A Kékszalag vitorlásverseny résztvevőinek mintegy ötöde felkészületlennek bizonyult tudásban, vagy műszakilag, ezért bajba került az egyébként nem rendkívüli időjárásban, a vizimentők csütörtök délután óta folyamatosan mentik az embereket; az anyagi kár jelentős, személyi sérülés csak néhány esetben történt eddig, azok sem súlyosak.

Erről Bagyó Sándor, a Vizimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője nyilatkozott péntek hajnalban az MTI-nek mentés közben.

Mint arról beszámolt, a 2011-es nagy viharhoz képest jóval kegyesebb az időjárás a Balatonon, 40-60 kilométer/órás szélerősségű a vihar, helyenként esik az eső és rosszak a látási viszonyok. A verseny 522-es rekordszámú indulója közül 100-150-re tehető azok száma, akik felkészületlenül vágtak neki a távnak, és jó esetben menet közben feladták a küzdelmet.

Eddig 3-4 hajó borult fel és került víz alá, 10-15 árboc- és 5-6 kormánytörés történt, továbbá 30-40 induló estében vászonszakadás miatt kellett segítséget nyújtani. A vízbe kerülteket mind kimentették, eltűnt személyről nincs hír, néhányan megsérültek, amelyek közül a legsúlyosabb vállficam, illetve kézfejtörés volt eddig.

Advertisement

Mi ebből a tanulság? Ha vitorlázni mentek, készüljetek fel rá, hogy fújni fog a szél! Ha nem teszitek, bajba kerültök, és mentésre szorultok, ráadásul úgy lecsesznek benneteket, mint Pintér Sándor az autósokat azon a híresen hóviharos március 15-én.

Fotó: Szántó Áron/MTI

Share This Story

Get our newsletter