This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

​Amikor a pincsi azt képzeli, hogy ő a gazda

Illustration for article titled ​Amikor a pincsi azt képzeli, hogy ő a gazda

Egészen elképesztő dolgot művelt az MTV Híradójának szerkesztősége. Más szerkesztőségeknek írt felelősségre vonó levelet gyakorlatilag Áder János nevében.

Advertisement

A Cink úgy tudja, hogy a Híradó szerkesztősége ma több online szerkesztőségnek is levelet írt. Egészen valószerűtlen levelet. A "kollégák" számonkérő modorban azt tudakolták a kollégáktól, hogy elnézést fognak-e kérni Áder Jánostól, és kijavítják-e az általuk adott megtévesztő címeket. Mintha ők lennének a Médiahatóság vagy esetleg Áder sajtóosztálya.

Tudomásunk szerint ugyanis azok kaptak ilyen levelet, akik a Prágában tojással majdnem megdobott magyar köztársasági elnökről szóló cikküknek "Tojással dobták /dobálták / hajigálták meg Ádert" típusú címet adtak.

Advertisement

A témában először az Index írt cikket – ők szúrták ki egy videó hátterében a felé repülő tojás elől bámulatos reflexszel elhajoló magyar elnököt –, majd ezt egy rakás lap átvette.

A Híradó nyilván azért vetkőzött ki magából és kezdett el kápót játszani, mert a tüntetők a tojásokat egyébként nem Ádernek, hanem Zeman cseh elnöknek szánták. (Itt a témáról szóló Cink-poszt, mi eleve ezt írtuk.) Vagyis a Híradó úgy érzi, hogy egyes szerkesztőségek megtévesztő címet adtak. Érdekes jelentéstani vita ez, hiszen a megcélzott személyétől függetlenül az is igaz, hogy Ádert megdobták, hiszen ha nem ennyire villámgyors, a videó alapján a fején loccsan szét az a tojás.

Advertisement

A Híradó esztelen vonalasságára példa, hogy tudtommal olyan szerkesztőségnek is írtak, akik a tojással megdobott Áderre utaló címük után rögtön azzal kezdték az anyag bevezetőjét, hogy bár nem Áder volt az igazi célpont, őt is majdnem eltalálták.

Tanulságos látni, hogy az államszocialista jellegű Híradónál végzett munka milyen mélységben képes átalakítani jobb sorsra érdemes emberek attitüdjét. A levelet ugyanis – legalábbis ez a tippem – egyfajta újságírói érdeklődésnek szánták, hogy a beérkező válaszokból mondjuk valami karaktergyilkos kirohanást szerkesszenek a péntek esti adásukba. Ez is elég súlyos önmagában, de a kérdések hangvétele nem a választ váró újságíróé, hanem a rendőr-csendőr-közterületes vonalon mozog.

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter