N√©gysz√°z amerikai zsoldos harcol a kijevi korm√°ny oldal√°n Kelet-Ukrajn√°ban - √≠rja a 444 a Bild am Sonntag nyom√°n. A katon√°k az iraki h√°bor√ļban is √©rintett mag√°nc√©g ut√≥dj√°nak, az Academinek a harcosai lehetnek.

A Bild szerint errŇĎl a n√©met h√≠rszerz√©s √©rtes√≠tette a kancell√°ri hivatalt. A zsoldosok az ukr√°n Szokol nevŇĪ k√ľl√∂nleges egys√©gek egyenruh√°j√°t viselik, √©s gerillaakci√≥kat szerveznek az oroszbar√°t szeparatist√°k megt√∂r√©s√©nek c√©lj√°b√≥l.

Kor√°bban is voltak h√≠resztel√©sek az Academi ukr√°n jelenl√©t√©vel kapcsolatban, ezeket az USA kijevi nagyk√∂vete √©s a c√©g sz√≥vivŇĎje is hat√°rozottan tagadta. Bizonytalan ugyanakkor, hogy az amerikai zsoldosok kitŇĎl kapt√°k a megb√≠z√°st.

Az Academi - kor√°bbi nev√©n Blackwater - biztons√°gi c√©g az iraki h√°bor√ļ idej√©n komoly botr√°nyokba keveredett zsoldosai agressz√≠v fell√©p√©se √©s a mag√°nc√©gek h√°bor√ļs tev√©kenys√©g√©t √∂vezŇĎ jogi hom√°ly miatt. A diplomat√°k √©s az amerikai korm√°ny munkat√°rsainak v√©delm√©re szerzŇĎdtetett mag√°nhadsereg Irakban t√∂bb komoly l√∂v√∂ld√∂z√©sbe is keveredett, 2007-ben p√©ld√°ul 11 embert halt meg egyik akci√≥juk sor√°n.

Az Origo 2007-es cikke szerint Irakban a k√∂r√ľlbel√ľl ezer √©rintett zsoldos egynegyede harmadik orsz√°g √°llampolg√°ra, teh√°t nem iraki √©s nem is amerikai volt.

Advertisement

(A képen nem egy zsoldos, hanem egy oroszpárti fegyveres látható)

[Kép: Getty/John Moore]