This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Amerikai zsoldosok harcolnak a kijevi kormány oldalán

Illustration for article titled Amerikai zsoldosok harcolnak a kijevi kormány oldalán

Négyszáz amerikai zsoldos harcol a kijevi kormány oldalán Kelet-Ukrajnában - írja a 444 a Bild am Sonntag nyomán. A katonák az iraki háborúban is érintett magáncég utódjának, az Academinek a harcosai lehetnek.

Advertisement

A Bild szerint erről a német hírszerzés értesítette a kancellári hivatalt. A zsoldosok az ukrán Szokol nevű különleges egységek egyenruháját viselik, és gerillaakciókat szerveznek az oroszbarát szeparatisták megtörésének céljából.

Korábban is voltak híresztelések az Academi ukrán jelenlétével kapcsolatban, ezeket az USA kijevi nagykövete és a cég szóvivője is határozottan tagadta. Bizonytalan ugyanakkor, hogy az amerikai zsoldosok kitől kapták a megbízást.

Advertisement

Az Academi - korábbi nevén Blackwater - biztonsági cég az iraki háború idején komoly botrányokba keveredett zsoldosai agresszív fellépése és a magáncégek háborús tevékenységét övező jogi homály miatt. A diplomaták és az amerikai kormány munkatársainak védelmére szerződtetett magánhadsereg Irakban több komoly lövöldözésbe is keveredett, 2007-ben például 11 embert halt meg egyik akciójuk során.

Az Origo 2007-es cikke szerint Irakban a körülbelül ezer érintett zsoldos egynegyede harmadik ország állampolgára, tehát nem iraki és nem is amerikai volt.

Advertisement

(A képen nem egy zsoldos, hanem egy oroszpárti fegyveres látható)

[Kép: Getty/John Moore]

Share This Story

Get our newsletter