A Cink ŇĪrkutat√°si √©s l√©g√ľgyi munkacsoportja egy emberk√©nt √ľdv√∂z√∂lte, hogy imm√°r nem csak augusztus 20-√°n tartanak l√©gipar√°d√©t Budapesten. T√∂bbek k√∂z√∂tt Besenyei P√©ter √©s Veres Zolt√°n mŇĪrep√ľlŇĎ pil√≥t√°k, valamint a Red Bull csod√°latos vintage g√©pei sz√≥rakoztatt√°k d√©lut√°n kettŇĎtŇĎl a maj√°lisoz√≥ nagy√©rdemŇĪt Budapesten a L√°nch√≠d √©s a Margit h√≠d k√∂z√∂tti szakaszon. Besenyei a pesti als√≥ rakpart√≥l sz√°llt fel, nem semmi!

Engem szem√©ly szerint a Flying Bulls csapat oldtimerei vonzottak ki: egy Douglas DC-6B utassz√°ll√≠t√≥, az eur√≥pai hadsz√≠nt√©r legend√°s amerikai vad√°sz√°nak, a Lockheed P-38 Lightningnak egy gy√∂ny√∂rŇĪ kr√≥mez√ľstre f√©nyezett p√©ld√°nya, a Csendes-√≥ce√°ni hadsz√≠nt√©r haditenger√©szeti legend√°ja, a megt√∂rt sz√°rnyprofilj√°r√≥l messzirŇĎl felismerhetŇĎ Vought F-4U4 Corsair √©s egy vietnami veter√°n, TAH-1F Bell Cobra helikopter.

Az eredeti program szerint a mŇĪsort a magyar l√©gierŇĎ JAS-39 Gripen g√©peinek √°th√ļz√°sa z√°rta volna, ezt p√©nteken a honv√©ds√©g kurt√°n-furcs√°n lemondta. B√°r nem lett kimondva, k√∂nnyen elk√©pzelhetŇĎnek tartom, hogy a jellegzetes, k√©tt√∂rzsŇĪ P-38-as szerepl√©se miatt mondt√°k vissza v√©g√ľl a Gripenek rep√ľl√©s√©t, mivel 1944-tŇĎl a Magyarorsz√°g elleni l√©git√°mad√°sokban, orsz√°gunk f√∂l√∂tt v√≠vott l√©giharcokban akt√≠van r√©szt vett ez a bomb√°z√≥kat k√≠s√©rŇĎ vad√°szg√©pt√≠pus. Micsoda dr√°mai fordulat lenne, ha t√©nyleg ezen r√°gtak volna be Hende Csab√°√©k! Mindenestre jellemzŇĎ, hogy t√∂bb f√≥rumon (pl itt a Facebookon itt) is ezen megy most a derpeg√©s, hogy micsoda dolog h√°bor√ļs ellens√©geinket megh√≠vni l√©gibemutat√≥ra.

Képeink a légibemutatóról:

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Ezen a gépen rághatott be a honvédség vezérkara:

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Fotó: Nagy Attila/Cink