A feh√©r felsŇĎbbrendŇĪs√©get hirdetŇĎ National Policy Instutute rendezv√©ny√©n szt√°rfelsz√≥lal√≥ lesz a jobbikos Gy√∂ngy√∂si "List√°zzuk a Zsid√≥kat" M√°rton mellett az orosz Alexander Dugin, az eur√°zsiai felsŇĎbbrends√©g apostola, a Putyin-f√©le √ļjra agressz√≠v Oroszorsz√°g ideol√≥gusa. Aki egy rak√°s dologban k√°b√© azt mondja, mint Orb√°n Viktor.

V√©gre olyan emberek fognak Budapesten felsz√≥lalni, akik akt√≠van alak√≠tj√°k vil√°gunk foly√≥ esem√©nyeit. Itt van p√©ld√°ul Alexander Dugin. Az √°ltala alap√≠tott eur√°zsiaista szervezet egyik ember√©t id√©n Kijevben tart√≥ztatt√°k le, azzal a v√°ddal, hogy orosz diverz√°nsk√©nt olyan osztagot szervezett, fejenk√©nt 500 doll√°ros b√©r√©rt, aminek a tagjai ukr√°n sz√©lsŇĎs√©geseknek √°lc√°zva megt√°madt√°k √©s feld√ļlt√°k volna a parlament √©p√ľlet√©t, hogy √ľr√ľgyet szolg√°ltassanak egy orosz beavatkoz√°shoz. Dugin mindek√∂zben elismert egyetemi tan√°r √©s Putyin egyik legfontosabb ideol√≥gusa. Eur√°zsianista mozgalm√°nak szimb√≥luma a fasiszta-n√°ci diz√°jngy√∂kerekkel b√≠r√≥ napsug√°rkereszt.

A Youtube-on olyan felv√©telek tal√°lhat√≥k, amit szerint Dugin Skype-on instru√°l ukrajnai oroszajk√ļ szeparatist√°kat.

Az eszm√©i az Orb√°n-f√©le hiszt√©rikus liberalizmuselleness√©g, az erŇĎs k√∂zponti hatalomban, illetve a Nyugat hanyatl√°s√°ban val√≥ val√≥ hit, a nagyorosz nacionalizmus √©s a n√°ci √©lett√©r-elm√©let kokt√©lj√°b√≥l √°llnak. A v√©gc√©l az orosz ir√°ny√≠t√°s√ļ eur√°zsiai birodalom. Aki m√©lyebben kiv√°ncsi r√°, annak itt egy m√°rciusi cikk a Foreign AffairsbŇĎl, ami m√°r a c√≠m√©ben "Putyin agy√°nak" nevezi ŇĎt. Ez pedig egy Daily Beast cikk r√≥la, amiben viszont "ŇĎr√ľlt ideol√≥gusk√©nt" szerepel.

Advertisement

Remek√ľl jelzi, hogy mennyi praktikus √©rtelme van Orb√°n Putyin-im√°dat√°nak, hogy b√°r a magyar minisztereln√∂k √ļjra meg √ļjra hitet tesz az orosz p√©lda mellett, a B√°lv√°ny legfontosabb embereinek egyike nem vele, hanem a sz√©lsŇĎjobboldali ellenz√©k√©vel konferenci√°zik Budapesten.

A felsz√≥lal√≥k k√∂z√∂tt van az amerikai Jared Taylor, az NPI kor√°bbi igazgat√≥ja is, a "feh√©r √©rdekek" v√©delmezŇĎje, a "faji realizmus" kifejez√©s megalkot√≥ja.

A National Policy Instutute okt√≥ber 3. √©s 5. k√∂z√∂tt egy meg nem nevezett budapesti kongresszusi k√∂zpontban tartja meg az esem√©nyt. Harmadik√°n m√©g csak egy kokt√©lpartin ismerkedhetnek egym√°ssal a vil√°g "tradicionalist√°i", megyedik√©n lesz a l√©nyeg, az eg√©sznapos, felsz√≥lal√°sokkal tark√≠tott kongresszus, √∂t√∂dik√©n pedig a csapat√∂sszekov√°csol√°s jegy√©ben urb√°nus szabad programokkkal igyekeznek √∂sszeismertetni a vil√°g sz√©lsŇĎs√©ges szabads√°gellenes aktivist√°it. Az illiber√°lis eb√©dre 26, a k√©tf√©le budapesti gyalogos v√°rosn√©z√©sre 46 doll√°r a beugr√≥. Az egyik fajta t√ļra a budai V√°r-Hal√°szb√°stya vonalon mozog, a m√°sik pedig √©rinti a Terror H√°z√°t is.

Advertisement

A kongresszus helyéhez közeli, meg nem nevezett szállodában 108 euróért adnak egy egyágyas szobát.

A tippért örök hálám Csabának.