This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

​Amerika diktatúra, a liberális demokrácia diktatúra

Illustration for article titled ​Amerika diktatúra, a liberális demokrácia diktatúra

A Fidesz-alapító Bayer Zsolt megmagyarázza Orbán tusványosi beszédét. A beszéd lényege eszerint, hogy a magyar liberálisok enni azért majd akkor is kaphatnak, ha a Fidesz bevezeti az új rendet, de kussolniuk kell. Közben vita indult arról, mit jelent a beszéd egy részlete.

Advertisement

Bayer Zsolt a köpködő gyalázkodás formáját felöltő elemzésében azt igyekszik megmagyarázni, mire gondolt a miniszterelnök. Erre azért van szükség, mert napok után most megint fellángolt a vita arról, hogy bizonyos pontokon mit is akart egyáltalán mondani a zavarosan fogalmazó Orbán. A leghomályosabb az a rész volt, amikor arról beszélt, hogy az amerikai szenátus épp most perli be Obama elnököt hatáskörtúllépés miatt, akit ilyesmiért korábban is elítélt már a bíróság, és mit gondol a hallgatóság, meddig maradna ő hatalmon, ha ilyet meg lehetne tenni Magyarországon. Ezt a részt szinte mindenki úgy értelmezte, hogy Orbán szinte kérkedik azzal, hogy őt nem lehet eltávolítani.

Az Index pendítette meg egy mai cikkében, hogy több olvasójuk szerint ezt a gondolatmenetet általánosan félreértették, hiszen ez a szakasz pont arról szól, hogy ha Orbánt úgy elítélték volna, mint Obamát, nálunk rég repülnie kellett volna.

Advertisement

Elolvasva a beszéd átiratát, még az is lehet, hogy tényleg így értette Orbán. Viszont tény, hogy Obamát persze soha az életében nem ítélték el semmiféle hatáskörtúllépés miatt. Így a zavaros gondolatmenetről egészen biztosan csak azt mondhatjuk, hogy vaskos ténybeli hülyeségre épült.

Advertisement

Ez volt az említett szövegrész:

„Megtörténhet az, tisztelt Hölgyeim és Uraim, hogy az Egyesült Államokban – tegnapi hírt láttam – az Egyesült Államoknak talán a szenátusa, az is lehet, hogy a szenátus és a képviselőház együtt úgy döntött, hogy beperli az amerikai elnököt folyamatos hatáskörtúllépés miatt. És amikor ezek mögé nézek, kiderül, hogy nemhogy beperlik, többször elítélték már az amerikai elnököt hatáskör túllépése miatt… Képzeljék el Magyarországon, amikor a parlament beperelné a magyar miniszterelnököt hatáskörtúllépés miatt, és akkor a bíróság el is ítélne. Meddig tudnék én hivatalban maradni, tisztelt Hölgyeim és Uraim? Ezeket a példákat csak azért hozom ide, mert olyan világban élünk, amikor bármi megtörténhet."

Advertisement

Bayert mindenesetre beindította az Index-cikk, és azon melegében riposztozott. Elemzése lényege, hogy Amerikában verik az arabokat, Európába pedig menekültek érkeznek délről, tehát a liberális demokrácia megbukott, de Orbán ennek ellenére sem akarja elvenni a szabadságjogainkat. Itt vannak a kulcsmondatai:

- Amikor (Amerika) megengedi, hogy kínozzák a foglyokat, az a liberális szabadságjogok felszámolása. De ezért soha nem pofáztok, nem hisztériáztok ti kretének, fizetett rettegők, ti hétpróbás gazemberek. Olyankor kussoltok, és megmagyarázzátok: hogy mert harcolni kell a terroristák ellen. Ó, hát persze! Mindig kell harcolni valaki ellen, ez a diktatúrák lényege.

- A ti liberális demokráciátok és szabadversenyes kapitalizmusotok a diktatúra maga. Csak szabadságnak és demokráciának becézgetitek, és elhitetitek az általatok irányított és fizetett tudatipar segítségével, hogy a szabadság lényege nem más, mint a „melegek" házasodása.

- Orbán azt mondja Tusnádon, hogy az Egyesült Államok elnökét elítélték hatáskörtúllépésért, ráadásul ez már többször előfordult, és képzelje el mindenki, mi történne, ha őt ítélNÉK el ezért, akkor ő meddig maradhatNA hivatalban. Ez annyit jelent, hogy az Egyesült Államok az igazi következmények nélküli ország (az), a kirakatdemokrácia, bezzeg, ha ő lépné túl a hatáskörét, és ezért elítélnék, azonnal mennie kéne. Ebből a gazemberek médiahada legyártja a következő értelmezést: Orbán ezzel azt akarta mondani, hogy ellentétben az Egyesült Államok elnökével, őt nem lehet elítélni.

- A lényeg, hogy a világotok a végét járja. És vagytok olyan idióták, hogy erről nincs fogalmatok. Mert még Az ember tragédiáját sem ismeritek. De mi vagyunk annyira jók, kegyesek és liberálisok, hogy lesz helyetek az új világban is. Legfeljebb majd a hazudozást kell befejeznetek. Cserébe lehettek ti is szabadok, és ha dolgoztok, kapHATtok enni. Coki.

Share This Story

Get our newsletter