A Fidesz-alapĂ­tĂł Bayer Zsolt megmagyarĂĄzza OrbĂĄn tusvĂĄnyosi beszĂ©dĂ©t. A beszĂ©d lĂ©nyege eszerint, hogy a magyar liberĂĄlisok enni azĂ©rt majd akkor is kaphatnak, ha a Fidesz bevezeti az Ășj rendet, de kussolniuk kell. Közben vita indult arrĂłl, mit jelent a beszĂ©d egy rĂ©szlete.

Bayer Zsolt a köpködƑ gyalĂĄzkodĂĄs formĂĄjĂĄt felöltƑ elemzĂ©sĂ©ben azt igyekszik megmagyarĂĄzni, mire gondolt a miniszterelnök. Erre azĂ©rt van szĂŒksĂ©g, mert napok utĂĄn most megint fellĂĄngolt a vita arrĂłl, hogy bizonyos pontokon mit is akart egyĂĄltalĂĄn mondani a zavarosan fogalmazĂł OrbĂĄn. A leghomĂĄlyosabb az a rĂ©sz volt, amikor arrĂłl beszĂ©lt, hogy az amerikai szenĂĄtus Ă©pp most perli be Obama elnököt hatĂĄskörtĂșllĂ©pĂ©s miatt, akit ilyesmiĂ©rt korĂĄbban is elĂ­tĂ©lt mĂĄr a bĂ­rĂłsĂĄg, Ă©s mit gondol a hallgatĂłsĂĄg, meddig maradna Ƒ hatalmon, ha ilyet meg lehetne tenni MagyarorszĂĄgon. Ezt a rĂ©szt szinte mindenki Ășgy Ă©rtelmezte, hogy OrbĂĄn szinte kĂ©rkedik azzal, hogy Ƒt nem lehet eltĂĄvolĂ­tani.

Advertisement

Az Index pendĂ­tette meg egy mai cikkĂ©ben, hogy több olvasĂłjuk szerint ezt a gondolatmenetet ĂĄltalĂĄnosan fĂ©lreĂ©rtettĂ©k, hiszen ez a szakasz pont arrĂłl szĂłl, hogy ha OrbĂĄnt Ășgy elĂ­tĂ©ltĂ©k volna, mint ObamĂĄt, nĂĄlunk rĂ©g repĂŒlnie kellett volna.

Elolvasva a beszĂ©d ĂĄtiratĂĄt, mĂ©g az is lehet, hogy tĂ©nyleg Ă­gy Ă©rtette OrbĂĄn. Viszont tĂ©ny, hogy ObamĂĄt persze soha az Ă©letĂ©ben nem Ă­tĂ©ltĂ©k el semmifĂ©le hatĂĄskörtĂșllĂ©pĂ©s miatt. Így a zavaros gondolatmenetrƑl egĂ©szen biztosan csak azt mondhatjuk, hogy vaskos tĂ©nybeli hĂŒlyesĂ©gre Ă©pĂŒlt.

Ez volt az említett szövegrész:

„MegtörtĂ©nhet az, tisztelt Hölgyeim Ă©s Uraim, hogy az EgyesĂŒlt Államokban – tegnapi hĂ­rt lĂĄttam – az EgyesĂŒlt Államoknak talĂĄn a szenĂĄtusa, az is lehet, hogy a szenĂĄtus Ă©s a kĂ©pviselƑhĂĄz egyĂŒtt Ășgy döntött, hogy beperli az amerikai elnököt folyamatos hatĂĄskörtĂșllĂ©pĂ©s miatt. És amikor ezek mögĂ© nĂ©zek, kiderĂŒl, hogy nemhogy beperlik, többször elĂ­tĂ©ltĂ©k mĂĄr az amerikai elnököt hatĂĄskör tĂșllĂ©pĂ©se miatt
 KĂ©pzeljĂ©k el MagyarorszĂĄgon, amikor a parlament beperelnĂ© a magyar miniszterelnököt hatĂĄskörtĂșllĂ©pĂ©s miatt, Ă©s akkor a bĂ­rĂłsĂĄg el is Ă­tĂ©lne. Meddig tudnĂ©k Ă©n hivatalban maradni, tisztelt Hölgyeim Ă©s Uraim? Ezeket a pĂ©ldĂĄkat csak azĂ©rt hozom ide, mert olyan vilĂĄgban Ă©lĂŒnk, amikor bĂĄrmi megtörtĂ©nhet."

Advertisement

Bayert mindenesetre beindĂ­totta az Index-cikk, Ă©s azon melegĂ©ben riposztozott. ElemzĂ©se lĂ©nyege, hogy AmerikĂĄban verik az arabokat, EurĂłpĂĄba pedig menekĂŒltek Ă©rkeznek dĂ©lrƑl, tehĂĄt a liberĂĄlis demokrĂĄcia megbukott, de OrbĂĄn ennek ellenĂ©re sem akarja elvenni a szabadsĂĄgjogainkat. Itt vannak a kulcsmondatai:

- Amikor (Amerika) megengedi, hogy kĂ­nozzĂĄk a foglyokat, az a liberĂĄlis szabadsĂĄgjogok felszĂĄmolĂĄsa. De ezĂ©rt soha nem pofĂĄztok, nem hisztĂ©riĂĄztok ti kretĂ©nek, fizetett rettegƑk, ti hĂ©tprĂłbĂĄs gazemberek. Olyankor kussoltok, Ă©s megmagyarĂĄzzĂĄtok: hogy mert harcolni kell a terroristĂĄk ellen. Ó, hĂĄt persze! Mindig kell harcolni valaki ellen, ez a diktatĂșrĂĄk lĂ©nyege.

- A ti liberĂĄlis demokrĂĄciĂĄtok Ă©s szabadversenyes kapitalizmusotok a diktatĂșra maga. Csak szabadsĂĄgnak Ă©s demokrĂĄciĂĄnak becĂ©zgetitek, Ă©s elhitetitek az ĂĄltalatok irĂĄnyĂ­tott Ă©s fizetett tudatipar segĂ­tsĂ©gĂ©vel, hogy a szabadsĂĄg lĂ©nyege nem mĂĄs, mint a „melegek" hĂĄzasodĂĄsa.

- OrbĂĄn azt mondja TusnĂĄdon, hogy az EgyesĂŒlt Államok elnökĂ©t elĂ­tĂ©ltĂ©k hatĂĄskörtĂșllĂ©pĂ©sĂ©rt, rĂĄadĂĄsul ez mĂĄr többször elƑfordult, Ă©s kĂ©pzelje el mindenki, mi törtĂ©nne, ha Ƒt Ă­tĂ©lNÉK el ezĂ©rt, akkor Ƒ meddig maradhatNA hivatalban. Ez annyit jelent, hogy az EgyesĂŒlt Államok az igazi következmĂ©nyek nĂ©lkĂŒli orszĂĄg (az), a kirakatdemokrĂĄcia, bezzeg, ha Ƒ lĂ©pnĂ© tĂșl a hatĂĄskörĂ©t, Ă©s ezĂ©rt elĂ­tĂ©lnĂ©k, azonnal mennie kĂ©ne. EbbƑl a gazemberek mĂ©diahada legyĂĄrtja a következƑ Ă©rtelmezĂ©st: OrbĂĄn ezzel azt akarta mondani, hogy ellentĂ©tben az EgyesĂŒlt Államok elnökĂ©vel, Ƒt nem lehet elĂ­tĂ©lni.

- A lĂ©nyeg, hogy a vilĂĄgotok a vĂ©gĂ©t jĂĄrja. És vagytok olyan idiĂłtĂĄk, hogy errƑl nincs fogalmatok. Mert mĂ©g Az ember tragĂ©diĂĄjĂĄt sem ismeritek. De mi vagyunk annyira jĂłk, kegyesek Ă©s liberĂĄlisok, hogy lesz helyetek az Ășj vilĂĄgban is. Legfeljebb majd a hazudozĂĄst kell befejeznetek. CserĂ©be lehettek ti is szabadok, Ă©s ha dolgoztok, kapHATtok enni. Coki.