Oroszorsz√°g azzal csapott vissza az eur√≥pai uni√≥s √©s az amerikai szankci√≥k miatt, hogy le√°ll√≠totta a Lengyelorsz√°gb√≥l √©rkezŇĎ z√∂lds√©g- √©s gy√ľm√∂lcsimportot. A lengyelek megevett alm√°kkal reag√°lnak, k√∂zt√ľk a budapesti lengyel k√∂vets√©g is.

Az√©rt alm√°val, mert abb√≥l Lengyelorsz√°gban terem a vil√°gon a legt√∂bb, √©s az export 56%-a Oroszorsz√°gba megy. Tavaly 245 milli√≥ eur√≥ √©rt√©kben vittek alm√°t az orosz piacra. Ennek most v√©ge, Oroszorsz√°g r√°ad√°sul azzal fenyegetŇĎzik, hogy az eg√©sz Eur√≥pai Uni√≥ra kiterjeszti a term√©nyblok√°dot.

A lengyelek √°llati j√≥fej m√≥don reag√°ltak a piac fel√©nek elveszt√©s√©re: elkezdtek alm√°t zab√°lni √©s egym√°st almazab√°l√°sra felsz√≥l√≠tani! A kamp√°ny a Quartz nyomoz√°sa szerint Grzegorz Nawacki gazdas√°gi √ļjs√°g√≠r√≥t√≥l indult szerd√°n, majd viharosan elkezdett terjedni a Twitteren. Lengyelorsz√°g budapesti k√∂vets√©ge is besz√°llt:

Advertisement

Annyi az eg√©sz, hogy lengyelek √∂ntudatosan megesznek egy alm√°t, √©s csin√°lnak k√∂zben egy szelfit. Lengyel√ľl a #jedzjabŇāka, angolul az #EatPolishApples c√≠mke alatt p√∂r√∂g a buli, lehet csatlakozni egy finom lengyel alm√°val.

√Črdemes lesz azt is megfigyelni, hogy a magyar korm√°ny hŇĪv√∂s t√°vols√°gtart√°ssal kezeli-e innentŇĎl a finom gy√ľm√∂lcs√∂t.