Napok √≥ta ezen a fot√≥n mulatok, reblogoltam tumblr-en √©s k√ľld√∂zgetem sorban bar√°taimnak, akikrŇĎl felt√©telezhetem, hogy hozz√°m hasonl√≥an el lesznek ragadtatva tŇĎle. Hiszen ahhoz, hogy √©rteni √©s √©rezni lehessen a f√©nyk√©pet a maga teljess√©g√©ben, nemcsak nyelvtud√°sra van sz√ľks√©g.

Hanem egyfajta kultur√°lis k√∂tŇĎd√©sre is.

A falfirka e poszt c√≠m√©ben is olvashat√≥ ford√≠t√°sa ugyanis k√©ptelen hajsz√°lpontosnak lenni. A gond elsŇĎsorban a —á–ľ–ĺ ‚Äď csmo ‚Äď sz√≥val van, aminek egyszerŇĪen nincsen magyar megfelelŇĎje. A k√∂cs√∂g k√∂zel √°ll a megfejt√©shez, de egy√°ltal√°n nem t√∂k√©letes. A csmo sokkal gonoszabb, kegyetlenebb, szigor√ļbb ‚Äď √©s √°rnyalatnyi k√∂ze sincs a homoszexualit√°shoz. T√∂ketlen, szerencs√©tlen, ostoba, semmirekellŇĎ, sz√°nalmas, nyomoronc embert jelent ‚Äď √©s most k√©pzeljetek ide m√©g vagy n√©gysz√°z (!) hasonl√≥ jelzŇĎt, de egyszerre ‚Äď, m√≠g m√°skor egy ilyen megbocs√°t√≥-eln√©zŇĎ, olykor n√©mi ironikus-bar√°ts√°gos felhang is belef√©r valamennyire. R√©gen fŇĎk√©nt a hadseregben volt haszn√°latos, s ut√°na persze nem lehetett elfelejteni-elhagyni civilben sem.

Vannak bec√©zett alakjai is, mint pl. a —á–ľ–ĺ—ą–Ĺ–ł–ļ.

Az √Ālmaid val√≥ra v√°lnak, ha nem vagy csmo mondat √∂nmag√°ban is t√∂k√©letes lenne, de a h√°tt√©rben elter√ľlŇĎ hatalmas templom ‚Äď elŇĎsz√∂r azt hittem, ez maga Izs√°k P√©terv√°rr√≥l ‚Äď m√©g pluszban csavar egy orbit√°lisat a t√∂rt√©neten. √ćgy lesz ez az √©vtized fot√≥ja sz√°momra.

Advertisement

Az eszmei mondanivalójával egyetemben.

Gondolom, olyan ez a poszt most, mint amikor egy b√©na ‚Äď vagy ak√°r szuper, egykutya ‚Äď vicc po√©nj√°t pr√≥b√°lja megmagyar√°zni valaki. √ögy gondolom, ezt t√©nyleg csak √©rezni lehet.

Advertisement

Vagy nem?

Tal√°n ez a legfontosabb, amit Trianont√≥l kaptam. Hogy van egy nyelv, azaz ha az ukr√°nt is ide veszem, akkor kettŇĎ, √©s pl√°ne egy kult√ļra, aminek a leford√≠thatatlan jelens√©geit is be b√≠rom fogadni. Nem mindig, de gyakran. Hasonl√≥ m√≥don mŇĪk√∂dik am√ļgy az igen sz√∂vegcentrikus szl√°v rockzene is ‚Äď ŇĎt mostan√°ban sokat hallgatom megint, egyebek k√∂zt az√©rt, mert m√°jus v√©g√©n DDT-koncert lesz B√©csben a Gasometerben, meg is van a jegyem ‚Äď, ami sokkal t√∂bbet mond nekem j√≥ ideje, mint a magyar, de oroszul-ukr√°nul nem tud√≥ bar√°taim z√∂m√©nek hi√°ba dics√©rem, semmi nem megy √°t nekik belŇĎle.

Advertisement

Hogy meg√©rte-e ‚Äď m√°rmint, hogy ezt kaptam, figyelembe v√©ve a m√©rleg t√∂bbi serpenyŇĎj√©t is ‚Äď, azt √°ltal√°ban nem szoktam feszegetni. Minek? √ćgy alakult, nincs mit tenni, nem is kell.

[a képet itt láttam eredetileg]