Ukrajna √©s Tajvan ut√°n ism√©t lezuhant egy rep√ľlŇĎg√©p. Az Air Alg√©rie AH5017-es j√°rata Burkina Faso fŇĎv√°ros√°b√≥l, Ouagadougoub√≥l tartott Alg√≠rba, amikor Mali felett eltŇĪnt.

Helyi idŇĎ szerint 1:17-kor sz√°llt fel (Burkina Faso k√©t idŇĎz√≥n√°val van Magyarorsz√°gt√≥l nyugatra), 1:38-kor egy vihar miatt √ļtvonal-m√≥dos√≠t√°st k√©rt, majd nem sokkal ezut√°n elvesz√≠tett√©k vele a kapcsolatot a f√∂ldi ir√°ny√≠t√≥k. 116 emberrel a fed√©lzet√©n rep√ľlt.

A McDonnell Douglas MD-83-as utassz√°ll√≠t√≥n az Air Alg√©rie sz√≥vivŇĎje szerint 50 francia, 24 burkinai, 8 libanoni, 4 alg√©riai, 2 luxemburgi, √©s 1-1 belga, sv√°jci, nig√©riai, kameruni, ukr√°n √©s rom√°n √°llampolg√°r utazott.

500 kilom√©terre Alg√©ria hat√°r√°t√≥l, az √©szak-mali Gao felett tŇĪnt el a g√©p. A k√∂rny√©ken polg√°rh√°bor√ļ zajlik, a tuareg MNLA harcol a bamak√≥i korm√°ny ellen, de a kelet-ukrajnai szeparatist√°kkal szemben nekik nincs olyan fegyver√ľk, amivel le lehetne lŇĎni egy 10 kilom√©ter magasan rep√ľlŇĎ utassz√°ll√≠t√≥t. Jelenleg az a legval√≥sz√≠nŇĪbb, hogy baleset t√∂rt√©nt. Egy alg√©riai l√©giir√°ny√≠t√≥ azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy a g√©p lezuhant, de enn√©l t√∂bbet nem mondott. A roncsokat a francia l√©gierŇĎ keresi.

Advertisement

Egy h√©ten bel√ľl ez a harmadik utassz√°ll√≠t√≥, ami lezuhant. M√ļlt cs√ľt√∂rt√∂k√∂n a Malaysian Airlines MH17-es j√°rat√°t lŇĎtt√©k le Kelet-Ukrajna felett, 298 ember hal√°l√°t okozva, tegnap pedig a TransAsia Airways GE222-es j√°rata zuhant le Tajvan egyik sziget√©n, 48-an haltak meg.

Advertisement

Fot√≥: AP Photo/Kevin Cleynhens (nem a konkr√©t g√©p, de √≠gy n√©zett ki, a Swiftair tulajdon√°ban l√©vŇĎ rep√ľlŇĎt √ľzemeltette az Air Alg√©rie)