Illustration for article titled Állást kapott a rasszista sms-ek miatt támadott fociedző

Malky Mackaynak majdnem ráment a karrierje a volt klubja által bosszúból nyilvánosságra hozott, privát sms-ekre.

Advertisement

A jelenleg másodosztályú Wigan Athletic meglepőt húzott ma, amikor a tulajdonos Dave Whelan bejelentette, hogy a 42 éves skót edző követi a múlt héten kirúgott Uwe Röslert a csapat kispadján.

Szakmai szempontból nem valószínű, hogy bárki is támadná a döntést, hiszen Mackay sikeres edző: már első klubjánál, a Watfordnál is várakozáson felül teljesített, majd a Cardiff Cityt felvitte a Premier League-be, és ott sem szerepelt rosszul.

Advertisement

Mégis távoznia kellett tavaly decemberben, miután a tulajdonossal, a maláj Vincent Tannal annyira elmérgesedett a viszonyuk, hogy az már a csapat eredményeire is hatással volt. Az utódja, Ole-Gunnar Solskjaer alatt teljesen összeomló Cardiff végül simán kiesett, de Mackayt nem sokan hibáztatták emiatt.

Tan azonban valóságos bosszúhadjáratot indított Mackay ellen, akit azzal vádolt, hogy áron felül vett játékosokat, illetve komoly pénzeket fizetett játékosügynököknek – emiatt feljelentést is tett ellene és a szakmai igazgató, Iain Moody ellen. Ennek az ügynek a keretében a nyomozók lefoglalták Moody és Mackay levelezését is, és ez volt rájuk nézve az igazi csapás.

Advertisement

Az emailek és sms-ek között ugyanis találtak rasszista, homofób és antiszemita üzeneteket is (itt lehet megnézni őket), melyeket a Cardiff augusztusban eljuttatott az angol szövetségnek. Ekkor Moody már a Crystal Palace alkalmazásában állt, és úgy tűnt, csatlakozik hozzá Mackay is, mivel épp akkor ürült meg a Palace kispadja. Ám a nyilvánosságra hozott üzenetekből akkora botrány lett, hogy a Palace jobbnak látta, ha nem alkalmazza Mackayt, és Moody is lemondott.

Mackay ellen még mindig vizsgálat folyik az sms-ek miatt, de várhatóan nem fogják elmeszelni, mivel magántermészetű üzenetekről van szó. A skót edző mindenkitől bocsánatot kért, tagadta, hogy rasszista és homofób lenne, és arra hivatkozott, hogy csak viccelődtek egymás között Moodyval.

Advertisement

Ezek után meglepetésre a Wigan most Mackayt nevezte ki menedzsernek, noha előzőleg a város parlamenti képviselője nyílt levélben figyelmeztette a klubot arra, hogy gondolják meg, kit neveznek ki. Megszólalt a Wigan csapatkapitánya, Gary Caldwell is, aki azt mondta, a játékosok (akik között vannak bőven feketék is) támogatják Mackay kinevezését.

Dave Whelan így indokolta a döntését: "Malky hibázott, ezt ő is tudja, mi is tudjuk, és részletesen megbeszéltük vele. Nyilvánosan elnézést kért, és meg is fizetett a hibájáért, és a hírneve még biztosan meg fogja sínyleni az ügyet a jövőben is. De úgy gondolom, hogy ideje továbblépni."

Advertisement

A rasszizmusellenes brit szervezetek már bírálják is a döntést, és a sajtó sem fogja békén hagyni Mackayt, úgyhogy mindenképpen bátor húzás volt ez a Wigan részéről. Azt se lehet tudni, hogy a játékosai mennyire gondolják komolyan, hogy mögé állnak, a szurkolókról nem is beszélve – túlzás nélkül egy küszöbön álló PR-katasztrófa ez a kinevezés a Wigan számára. Szóval lesz baja Mackaynak épp elég, arról nem is beszélve, hogy a fent említett vizsgálat is alakulhat végül rosszul a számára.

De tényleg azt gondolnám, hogy bolond világban élünk, ha Mackay karrierje tönkremenne néhány magáncélú sms miatt – az én telefonomban is egész biztos lehetne találni párat, ami miatt elég sokat kellene magyarázkodnom, és egyáltalán. A briteknél érthetően nagyon érzékeny téma a rasszizmus, de ha ilyen hülyeségek miatt lehetetlenülne el valaki egy életre, az pont nem szolgál semmilyen helyes ügyet.

Advertisement

Fotó: AP Photo/Sang Tan

Share This Story

Get our newsletter