A Magyar Nemzeti Gal√©ria igazgat√≥ja a kultur√°lis √°llamtitk√°rt k√©rte fel egy ki√°ll√≠t√°s megnyit√≥j√°ra. A mŇĪv√©szek finoman sz√≥lva nem √©rtettek vele egyet.

Az artportal.hu ott volt a Magyar fot√≥mŇĪv√©szet az √ļj √©vezredben c√≠mŇĪ ki√°ll√≠t√°s megnyit√≥j√°n, ahova eredetileg az igazgat√≥ N√°das P√©tert k√©rte fel besz√©det tartani, azt√°n Lackfi J√°nost, majd amikor mindkettŇĎj√ľk lemondta, v√©gsŇĎ megold√°sk√©nt Hal√°sz J√°nos kultur√°lis √°llamtitk√°rhoz fordult. Ez p√°r mŇĪv√©szn√©l r√∂gt√∂n betette a kaput.

Szacsvay P√°l p√©ld√°ul fogta mag√°t √©s felbontotta a szerzŇĎd√©st a gal√©ri√°val, a mŇĪveit pedig visszavonta a ki√°ll√≠t√°sr√≥l. A ny√≠lt level√©t itt lehet elolvasni. Emiatt az utols√≥ pillanatban kellett √°trendezni a mŇĪveket, r√°ad√°sul az artportal.hu szerint be kellett z√ļzni √©s √ļjranyomni a katal√≥gust. Eperjesi √Āgnes egy r√∂vid vide√≥√ľzenetet k√ľld√∂tt az √°llamtitk√°rnak, amiben azt mondja, hogy ink√°bb √ľl a k√°dban, ahova Hal√°sz m√°r √ļgysem f√©r be, minthogy elmenjen a saj√°t megnyit√≥j√°ra. Esterh√°zy Marcell pedig a c√≠mlapk√©pen l√°that√≥ Hal√°sz B√°stya Elvt√°rs-felirat√ļ matric√°kat vitte a ki√°ll√≠t√°sra.

A szomor√ļ igaz√°b√≥l az az eg√©szben, hogy csak h√°rom mŇĪv√©sz mag√°nakci√≥j√°r√≥l volt sz√≥:

A szimbolikus gesztusnak tekinthetŇĎ matric√°s akci√≥ azonban nem siker√ľlt l√°tv√°nyosra, ami egyr√©szt a r√©sztvevŇĎ mŇĪv√©szeknek az ellen√°ll√°s √∂tlet√©vel kapcsolatos passzivit√°s√°val, m√°sr√©szt a megnyit√≥n jelenl√©vŇĎ l√°togat√≥k √°ltal√°nos elutas√≠t√°s√°val magyar√°zhat√≥. S v√©g√ľl is √ļgy tŇĪnt, hogy t√∂bb volt a k√≠nosan eln√©zŇĎ, mint az √∂sszekacsint√≥ szemp√°r. √ögy l√°tszik, a Duna t√ļloldal√°n, a Ludwig M√ļzeumban, √©ppen ezekben az √≥r√°kban hangoztatott √∂sszefog√°s √©s szolidarit√°s m√©g nem hatja √°t teljes m√©rt√©kben a mŇĪv√©szeti k√∂zeget, ugyanakkor egyre t√∂bb olyan radik√°lis akci√≥nak lehet√ľnk szemtan√ļi, amely a kult√ļra politikai befoly√°sol√°sa, felhaszn√°l√°sa ellen tiltakozik.

Advertisement

K√∂zben a Ludwig l√©pcsŇĎj√©n m√©g mindig √°ll a b√°l, ezt a k√©pet f√©l √≥r√°ja posztolt√°k:

Fotó: artportal.hu