This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Államtitkárt ekéztek a Magyar Nemzeti Galéria megnyitóján

Illustration for article titled Államtitkárt ekéztek a Magyar Nemzeti Galéria megnyitóján

A Magyar Nemzeti Galéria igazgatója a kulturális államtitkárt kérte fel egy kiállítás megnyitójára. A művészek finoman szólva nem értettek vele egyet.

Advertisement

Az artportal.hu ott volt a Magyar fotóművészet az új évezredben című kiállítás megnyitóján, ahova eredetileg az igazgató Nádas Pétert kérte fel beszédet tartani, aztán Lackfi Jánost, majd amikor mindkettőjük lemondta, végső megoldásként Halász János kulturális államtitkárhoz fordult. Ez pár művésznél rögtön betette a kaput.

Szacsvay Pál például fogta magát és felbontotta a szerződést a galériával, a műveit pedig visszavonta a kiállításról. A nyílt levelét itt lehet elolvasni. Emiatt az utolsó pillanatban kellett átrendezni a műveket, ráadásul az artportal.hu szerint be kellett zúzni és újranyomni a katalógust. Eperjesi Ágnes egy rövid videóüzenetet küldött az államtitkárnak, amiben azt mondja, hogy inkább ül a kádban, ahova Halász már úgysem fér be, minthogy elmenjen a saját megnyitójára. Esterházy Marcell pedig a címlapképen látható Halász Bástya Elvtárs-feliratú matricákat vitte a kiállításra.

A szomorú igazából az az egészben, hogy csak három művész magánakciójáról volt szó:

A szimbolikus gesztusnak tekinthető matricás akció azonban nem sikerült látványosra, ami egyrészt a résztvevő művészeknek az ellenállás ötletével kapcsolatos passzivitásával, másrészt a megnyitón jelenlévő látogatók általános elutasításával magyarázható. S végül is úgy tűnt, hogy több volt a kínosan elnéző, mint az összekacsintó szempár. Úgy látszik, a Duna túloldalán, a Ludwig Múzeumban, éppen ezekben az órákban hangoztatott összefogás és szolidaritás még nem hatja át teljes mértékben a művészeti közeget, ugyanakkor egyre több olyan radikális akciónak lehetünk szemtanúi, amely a kultúra politikai befolyásolása, felhasználása ellen tiltakozik.

Advertisement

Közben a Ludwig lépcsőjén még mindig áll a bál, ezt a képet fél órája posztolták:

Illustration for article titled Államtitkárt ekéztek a Magyar Nemzeti Galéria megnyitóján
Advertisement

Fotó: artportal.hu

Share This Story

Get our newsletter