Azt mondja T√∂r√∂k G√°bor, hogy a politika l√©nyeg√©t mindig a rendk√≠v√ľli helyzetek mutatj√°k meg.

Fb-n mondja ezt, röviden, alig három bekezdésben, így:

Mi legyen a menek√ľltekkel? Szeress√ľk, gyŇĪl√∂lj√ľk, elviselj√ľk, befogadjuk, visszak√ľldj√ľk, √°tutaztassuk ŇĎket? Nagyon fontos k√©rd√©s ez, amire a politik√°nak v√°laszolnia kell. Ahogy l√°tjuk, v√°laszol is. Ki-ki a maga m√≥dj√°n, a maga √©rt√©kv√°laszt√°saival, a maga haszn√°t keresve.

De megelŇĎzi egy m√°sik k√©rd√©s, ami ugyan elm√©letinek l√°tszik, de val√≥j√°ban nagyon is val√≥s√°gos: vajon √°llamnak nevezheti-e mag√°t egy orsz√°g, ha k√©ptelen ellenŇĎrizni, hogy kik l√©pnek be a ter√ľlet√©re? Vajon nem szŇĪnik-e meg az √°llam √°llamnak lenni, ha elvesz√≠ti a k√©pess√©g√©t arra, hogy meghat√°rozhassa, kiket enged a ter√ľlet√©re? M√°rpedig ez t√∂rt√©nik ma Magyarorsz√°gon, √©s ez t√∂rt√©nik az eg√©sz Eur√≥pai Uni√≥ban.

A politika l√©nyeg√©t mindig a rendk√≠v√ľli helyzetek mutatj√°k meg. Ha elker√≠t√ľnk egy f√∂lddarabot, √©s azt mondjuk, hogy az a mi√©nk, a mi orsz√°gunk, akkor ez addig √©rv√©nyes, am√≠g mi d√∂nt√ľnk arr√≥l, ami a hat√°rainkon t√∂rt√©nik. Ha csak arra van erŇĎnk, hogy az √©rkezŇĎk elŇĎtt nyitogassuk a ker√≠t√©s kapuj√°t, akkor m√°r nem vagyunk urai a helyzetnek. Onnant√≥l a helyzet uralkodik rajtunk.

Szerintem itt tartunk.

Ism√©t rekordot d√∂nt√∂tt a z√∂ld hat√°ron √°tl√©pŇĎ migr√°nsok sz√°ma kedden Csongr√°d megy√©ben; 2230 illeg√°lis bev√°ndorl√≥val ‚Äď k√∂zt√ľk 555 gyermekkel ‚Äď szemben int√©zkedtek a rendŇĎr√∂k a polg√°rŇĎr√∂kkel egy√ľttmŇĪk√∂dve Csongr√°d megye d√©li r√©sz√©n, t√°j√©koztatta a Csongr√°d Megyei RendŇĎr-fŇĎkapit√°nys√°g sajt√≥sz√≥vivŇĎje szerd√°n az MTI-t.

Fotó: Molnár Edvárd/MTI