M√©g novemberben pukkant a h√≠r a Magyar K√∂zl√∂nyben, hogy a korm√°ny 15 milli√≥ doll√°rnyi befektet√©ssel l√©trehozza a Friends for Hungary alap√≠tv√°nyt, aminek c√©lja a "diaszp√≥ra magyars√°ga nemzeti identit√°s√°nak √©s a nemzeti √∂sszetartoz√°s k√∂tel√©keinek az erŇĎs√≠t√©se". Eddig a r√°sz√°nt n√©gy milli√°rd forintb√≥l gyakorlatilag csak a Friends For Hungary Facebook oldal l√°that√≥. Az az oldal, ami p√©ld√°ul b√ľszk√©n hirdeti a B√©kemenetet, mindenben t√°mogatja Hoffman R√≥zs√°t, √©s amirŇĎl k√©t kattint√°ssal kider√≠thetŇĎ, hogy az erŇĎsen KDNP-k√∂zeli¬†√öj T√°rsadalom Szalon √°ll m√∂g√∂tte. Az oldal, ami most teljes f√©lre√©rt√©sbŇĎl r√°eresztette a trolljait Eric Beckett Weaverre, a Debreceni Egyetem Politikatudom√°nyi Tansz√©k√©nek egyetemi docens√©re.

T√∂rt√©nt, hogy a Friends For Hungary egyik posztj√°ban ezzel a k√©ppel kitette, hogy Szita J√°nos √©s Kovalik Zolt√°n 1000 kilom√©teres maratonfut√°sba kezd a Don-kanyarban t√∂rt√©ntek hetvenedik √©vfordul√≥j√°ra, hogy ezzel tisztelegjenek az ott elhunyt hŇĎs√∂k eml√©ke elŇĎtt. Weaver pedig elsŇĎk√©nt √≠gy kommentelt m√©g szerd√°n:

So let me see if I've got this right: You think Americans and Brits and other English speakers will be impressed and pleased by the fact that some guys are commemorating soldiers who fought alongside Germany in WWII? You think this will improve Hungary's image?

Advertisement

Ami egy teljesen jogos k√©rd√©s, ha azt n√©zz√ľk, egy √°llami p√©nzbŇĎl regisztr√°lt honlapnak a k√ľlf√∂ld fele kellene nyitni. Weavert persze azonnak kikezdt√©k a kommentelŇĎk, mocskos k√ľlf√∂ldiz√©stŇĎl a kiad√≥s zsid√≥z√°son √°t deport√°l√°sig minden elhangzott.

Advertisement

 

Azt√°n a Friends For Hungary egy AZ ARROGANCIA VESZ√ČLYEI c√≠mŇĪ k√ľl√∂n posztban √≠t√©lte el a docens hozz√°sz√≥l√°s√°t, ahol ugyanez nagyon sok√°ig folytat√≥dott, annak ellen√©re, hogy Weaver √©s k√©sŇĎbb Hammer Ferenc is becsatlakozott, mondv√°n, hogy csak f√©lre√©rt√©s √©s kommuk√°ci√≥s baki az eg√©sz, de mindketten √ļgy √ļszk√°lnak csak ott, mint snecik a c√°p√°k k√∂z√∂tt.