Állami-kormányzati blogbirodalmat épít a köztévé

Illustration for article titled Állami-kormányzati blogbirodalmat épít a köztévé

Kéne az internet a Fidesznek. Az ötlet tudomásom szerint az Origo szétverésében is részt vevő Várhegyi Attiláé, a hirado.hu blogjain nincs se kommentelés, se levél a szerzőnek, vannak viszont nevek. Például Schmidt Máriáé, Lánczi Tamásé, Kriza Ákosé és Szita Károlyé.

Advertisement

Egyelőre senki sem akarja elárulni, mennyi pénzből pörög a buli.

Tudod, miről ismerni meg a kormányzati blogot? Hogy a nevében szerepel a "blog" szó. Ez jól segíti az azonosítást, ha mondjuk megosztanak veled egy szöveget, és nem tudod, hogy privát bloggal, üzleti vállalkozással vagy felsőbb sugallatra kreált politikai termékkel van dolgod.

Advertisement

urbanusblog.hu

gazdablog.hu

mozgasterblog.hu

messzelatoblog.hu

latoszogblog.hu

Ezeket a domaineket 2014 októberének végén jegyezték be az Új Média és Teletext Kft. nevére, ami az MTVA cége, és aminek a működési területe elvileg a médiareklámozás. A blogokra az utóbbi hetekben kezdtek posztolni. Nem is akárkik.

Advertisement
  • A Látószög Schmidt Mária és a Terror Háza fizetési listáján lévő kutatók blogja. A főnök mellett olyanok publikálnak itt, mint Békés Márton vagy Megadja Gábor.
  • A Mozgástér húzóneve Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője, a Politikai Elemzések Központjának igazgatója.
  • A Messzelátóblog Prőhle Gergelyé, az EMMI helyettes államtitkáráé, akit emlegettek már az alkalmatlan Szijjártó Péter utáni külügyminiszterként is, és főleg mérsékelt (=nem teremfocista) külügyesek írtak eddig bele, plusz Kumin Ferenc csodablogger-kormányapologéta.
  • A Gazdablogot Papp Gergely, az agrárkamara főigazgató-helyettese szerkeszti. Nekem eddig ez a kedvencem, nagyszerű posztok vannak benne a metszőollóról és a sunyi hörcsögök fakéregrágási bűnözéseiről, vidékfejlesztési értekezések közé ékelve.
  • Az Urbánus a fideszes polgármesterek blogja, az arccal megjelenő gazda Szita Károly, Kaposvár első embere, de az eltelt rövid időben már olyan nagyágyúk durrogtattak itt posztokat, mint a fehérvári Cser-Palkovics András, a pécsi Páva Zsolt és a miskolci Kriza Ákos. Itt találtam az egyetlen kakukktojást az MTVA-blogbirodalomban: a szerzők között van a salgótarjáni Dóra Ottó, aki a baloldal közös jelöltjeként nyert.
Advertisement

Sikerült csetelnem néhány érintettel, a beszélgetésekből az derült ki, hogy az egész blogosdi ötlete az MTVA-tól érkezett, nem a szerzőkben volt ekkora a közlési vágy. Egy jól informált forrásom szerint a kormányközeli blogbirodalom ötlete "a Várhegyiéktől", azon belül is személyesen Várhegyi Attila egykori fideszes országos választmányi elnöktől származik, akit szolnoki polgármesterként és képviselőként annak idején jogerősen elítéltek hűtlen kezelésért. Várhegyi két cége is a köztévé szerződéses partnere: a Prestige Média tanácsokat ad és kommunikál. Ennek neve onnan lehet ismerős, hogy az Origo kormányzati megzsarolásakor állítólag ez a társaság közvetítette a politikai üzeneteket, ezen keresztül közvetlen részük volt a szerkesztőség széthullásában.

De mennyibe kerül ez az egész bloghálózat, és főleg mi a cél vele?

Könnyű lenne vonalas módon rávágni, hogy "kormánypropaganda", de a dolog nem ilyen egyszerű, hiszen ezek furcsa blogok. Nem lehet rajtuk kommentelni, sőt még egy emailcímet sem tettek ki rájuk, hogy az olvasók kapcsolatot tarthassanak a szerzőkkel. Ennek így nincs értelme. Hogy lenne alkalmas hatékony propagandára egy kommentek nélküli, kiherélt valami?

Advertisement

A Cinknek az egyik bloggazda egyértelmű utalást tett arra, hogy az MTVA fizet a blogolásért. Más forrásból származó értesülésem szerint a Látószöget író-szerkesztő Schmidt Mária és a Terror Háza nem kapnak ezért direktben pénzt. A Látószöget tudtommal az MTVA és a TH közötti nagyobb médiatámogatási megállapodás részeként kezelik, ami arról szól, hogy a közmédia közvetíti a múzeum által szervezett eseményeket. Egy harmadik beszélgetőpartnerem pedig azt mondta, Schmidt nemrég kiadta a Terror Háza stábjának, vegyék komolyan a blogolást, ne kezeljék mellékes projektként.

Névvel a századvéges Lánczi Tamás vállalta velem a beszélgetést. Ő is megerősítette: "az ötlet az MTVA-é volt, ők kerestek meg". Miért vállalta? "Amióta nem írok a Metropolba, hiányzott valami szeriőz felület. Tetszett az az ötlet is, hogy a közmédia megjelenik a műfajban."

Advertisement

Bár Lánczi kedves volt és közlékeny, a fizetésre vonatkozó kérdéseimet ezzel zárta rövidre:

A blog adminisztratív kérdéseivel nem foglalkozom, az ügyben az MTVA-t érdemes megkeresni. Ami engem illet, az én feladatom a szerkesztés és az írás. Minden egyéb az MTVA-ra tartozik.

Advertisement

Természetesen meg is kerestem az MTVA-t, elküldtem a kérdéseimet, de még nem válaszoltak. Amint megteszik, update-elek vagy új posztot írok.

Az olvasók a fura blogbirodalommal a hirado.hu címlapjának blogketrecében találkozhatnak.

Advertisement
Illustration for article titled Állami-kormányzati blogbirodalmat épít a köztévé

Igazán vicces ránéznem, mert azonnal eszembe jut, ahogy annak idején, amikor Uj Péterrel arról fantáziáltunk, hogy kéne egy ilyen friss, izgalmas, vad és sorjás blogtartalmakat pörgető doboz az Index címlapjára. Mennyire nem tudtuk volna elképzelni, hogy pár év múlva az ilyesmi már kormányzati kommunikációs eszköz is lehet. De épp az a szép egy jó szerszámban, hogy sokféle célra lehet használni.

Advertisement

[a tippet köszönöm mokirnak]

Share This Story

Get our newsletter