A k√ľl√ľgy bek√©rette az amerikai √ľgyvivŇĎt, miut√°n John McCain szen√°tor √ļjfasiszta dikt√°tornak nevezte Orb√°n Viktort. EbbŇĎl most t√©nyleg j√≥ nagy botr√°ny lesz. Nem v√©letlen√ľl, McCain ugyanis sokkal jobban f√°j a Fidesznek, mint a l√©nyeg√©ben lekomcsizott demokrat√°k kritik√°ja.

Ezen az ŇĎsz√∂n harmadj√°ra k√©rette be a magyar k√ľl√ľgyminiszt√©rium Andr√© Goodfriendet. Az elsŇĎ k√©tszer a kitilt√°si botr√°ny, most a vadonat√ļj neofasisztadikt√°tor-gate miatt.

T√ļl azon, hogy mindenkinek rettentŇĎ kellemetlen, ha egy igen befoly√°sos amerikai politikus faiszt√°zza √©s dikt√°torozza, Orb√°nnak azon bel√ľl is nagyon rosszul j√∂tt, hogy onnan kapta a legdurv√°bb t√°mad√°st, ahonnan nem v√°rta. A korm√°nyzati kommunik√°ci√≥ eddig a mindent elfogad√≥ Fidesz-rajong√≥k k√∂r√©n t√ļl is sokakat meg tudott gyŇĎzni arr√≥l, hogy Nyugaton igaz√°b√≥l csak a balosok-kommerek-gyan√ļsalakok kritiz√°lj√°k az Orb√°n-korm√°nyt.

Advertisement

Ez nem volt igaz sohasem, a n√©met √©s brit konzervat√≠v sajt√≥ ugyanolyan kritikus volt a demokr√°cia le√©p√≠t√©s√©vel, sŇĎt, de t√©ny, hogy a leghevesebb megfogalmaz√°sok √©s leghiszt√©rikusabb jelzŇĎhalmoz√°sok ink√°bb a balos-z√∂ld-liber√°lis vonalr√≥l j√∂ttek.

Erre most elŇĎ√°llt a h√≠res vietnami veter√°n, a puskaporszag√ļ komcsifal√≥, konzervat√≠v ‚Äď b√°r messze nem h√©ja ‚Äď McCain, √©s kem√©nyebbet mondott b√°rkin√©l.

A helyzet pik√°ns, hiszen nem a demokrat√°k vezette amerikai korm√°nyzatot k√©pviseli. Nem olyan az alaphelyzet, mint mondjuk a kitilt√°si botr√°nyban, ahol az amerikai korm√°nyzattal konfront√°l√≥dott az Orb√°n-rezsim. Goodfriendet is √ļgy h√≠vatt√°k be, hogy a K√ľl√ľgyben, ha √ļgy tetszik, a saj√°t ellenz√©k√©nek szavait kell magyar√°znia.

Advertisement

McCain durva szavai legink√°bb azzal magyar√°zhat√≥k, hogy a h√≠resen oroszellenes politikust nagyon kibor√≠tothatta Orb√°n befekv√©se az orosz dikt√°tornak. Ezek a szavak ez√©rt elvileg felb√°tor√≠thatj√°k Orb√°nnak azokat a Fideszen bel√ľli kritikusait is, akik √©ppen ezt a moszkovita vonalat nem toler√°lj√°k a Vez√©nylŇĎ T√°bornokban. Persze ŇĎszint√©n sz√≥lva fogalmam sincs, hogy l√©teznek-e ilyen fideszesek.

Fotó: Mark Wilson/Getty