A külügy bekérette az amerikai ügyvivőt, miután John McCain szenátor újfasiszta diktátornak nevezte Orbán Viktort. Ebből most tényleg jó nagy botrány lesz. Nem véletlenül, McCain ugyanis sokkal jobban fáj a Fidesznek, mint a lényegében lekomcsizott demokraták kritikája.

Ezen az őszön harmadjára kérette be a magyar külügyminisztérium André Goodfriendet. Az első kétszer a kitiltási botrány, most a vadonatúj neofasisztadiktátor-gate miatt.

Advertisement

Túl azon, hogy mindenkinek rettentő kellemetlen, ha egy igen befolyásos amerikai politikus faisztázza és diktátorozza, Orbánnak azon belül is nagyon rosszul jött, hogy onnan kapta a legdurvább támadást, ahonnan nem várta. A kormányzati kommunikáció eddig a mindent elfogadó Fidesz-rajongók körén túl is sokakat meg tudott győzni arról, hogy Nyugaton igazából csak a balosok-kommerek-gyanúsalakok kritizálják az Orbán-kormányt.

Ez nem volt igaz sohasem, a német és brit konzervatív sajtó ugyanolyan kritikus volt a demokrácia leépítésével, sőt, de tény, hogy a leghevesebb megfogalmazások és leghisztérikusabb jelzőhalmozások inkább a balos-zöld-liberális vonalról jöttek.

Advertisement

Erre most előállt a híres vietnami veterán, a puskaporszagú komcsifaló, konzervatív – bár messze nem héja – McCain, és keményebbet mondott bárkinél.

A helyzet pikáns, hiszen nem a demokraták vezette amerikai kormányzatot képviseli. Nem olyan az alaphelyzet, mint mondjuk a kitiltási botrányban, ahol az amerikai kormányzattal konfrontálódott az Orbán-rezsim. Goodfriendet is úgy hívatták be, hogy a Külügyben, ha úgy tetszik, a saját ellenzékének szavait kell magyaráznia.

Advertisement

McCain durva szavai leginkább azzal magyarázhatók, hogy a híresen oroszellenes politikust nagyon kiborítothatta Orbán befekvése az orosz diktátornak. Ezek a szavak ezért elvileg felbátoríthatják Orbánnak azokat a Fideszen belüli kritikusait is, akik éppen ezt a moszkovita vonalat nem tolerálják a Vezénylő Tábornokban. Persze őszintén szólva fogalmam sincs, hogy léteznek-e ilyen fideszesek.

Fotó: Mark Wilson/Getty