Tuti, hogy a villányi Bock József szerteágazó munkásságát nem ennek a 2013-as fehérnek az elemzésével lehet a maga mélységben ábrázolni, de be kell látnotok, hogy nem hagyhattam ott a polcon, amikor észrevettem. Miszerint a nevét. Ráadásul csak kilencszáz forint volt akciósan.

M√°ris megy√ľnk tov√°bb a borcinkel√©s √ļtj√°n, a h√©t elej√©n j√∂tt le az elsŇĎ fejezet, √©s √≠me, itt a m√°sodik. Ez√ļttal egy hiperbor ker√ľlt teh√°t a ter√≠t√©kre. Egy Spar-v√°logat√°s.

Bock J√≥zsefet nyilv√°n sokan ismeritek, az elsŇĎk k√∂zt √≠velt fel a csillaga Villl√°nyban, √©s nemcsak kihaszn√°lta a borvid√©ki lend√ľlet adta lehetŇĎs√©geket, hanem ŇĎ volt az egyik legfontosabb motorja is ennek, Gere Attil√°val p√°rban nŇĎttek a legnagyobbra. Amikor h√°rom-n√©gy √©ve utolj√°ra n√°la j√°rtam, √©pp k√©sz√ľlt a hatalmasn√°l is hatalmasabb pince, ennek az√≥ta teljes pomp√°j√°ban kell ragyognia. A hekt√°rok sz√°ma t√∂bb sz√°z, a termel√©s volumene t√∂bb sz√°zezer palack, a v√°laszt√©k sok tucatnyi ez-meg-az, ember legyen a talp√°n, aki kiigazodik.

ErrŇĎl az Albusr√≥l pl. nem is igen tal√°ltam semmi √©rtelmeset az interneten.

Amikor egy√©bk√©nt elŇĎsz√∂r j√°rtam Bock J√≥zsefn√©l ‚Äď 1997-ben ‚Äď, akkor m√©g csak n√©gy szob√°t tartalmazott a panzi√≥, √©s este oda√ľlt a vend√©gekhez a mester is. Hozz√°m dett√≥, j√≥ sokat besz√©lgett√ľnk, √©s megjelent Gere Attila egyszer csak, ment a sz√≥ minden ir√°nyba, ut√≥bbi m√≥k√°san provok√°lta elŇĎbbit, r√©gebbi √©vj√°ratok minŇĎs√©ge fel√© terelte a sz√≥t, le kellett menni a pinc√©be, megk√≥stolni k√ľl√∂nf√©le dolgokat. A t√∂bbire nem eml√©kszem krist√°lytiszt√°n.

Advertisement

De arra igen, hogy m√°morosan b√ľszke voltam, hogy ilyen nagy emberekkel bar√°tkozhatok. Mondom: akkor tal√°lkoztam vel√ľk elŇĎsz√∂r, √ļgy estem be az utc√°r√≥l. Az√≥ta sokszor, √°m utolj√°ra el√©g r√©gen. EgyelŇĎre ennyit a t√∂rt√©nelemrŇĎl, t√∂bb nap, mint anekdota.

Sz√≥val, ennek az Albusnak a l√©tez√©s√©rŇĎl mit sem tudtam, m√≠g fel nem tŇĪnt a kis szemeim elŇĎtt a boltban, √©s bele nem tettem egyet a kosaramba.

Tipikus mindent bele bor. 2 borvid√©k (Vill√°nyi √©s P√©csi) √©s 5 szŇĎlŇĎfajta (h√°rslevelŇĪ, ottonel muskot√°ly, rajnai rizling, sauvignon blanc, sz√ľrkebar√°t) h√°zas√≠t√°s√°val k√©sz√≠tett√©k, f√©lsz√°razra erjesztett√©k, 12-es szeszt hagytak benne. √Ātl√°tsz√≥ palackba palackozt√°k, csavarz√°rral z√°rt√°k.

Advertisement

A sz√≠ne s√∂t√©tebb, mint ilyen redukt√≠v, azaz tart√°lyban erjesztett-√©rlelt borok eset√©ben lenni szokott, tal√°n a sz√ľrkebar√°t miatt, ami szŇĎlŇĎnek nem is feh√©r, hajlamos r√≥zsasz√≠nben j√°tszani. Az illata vir√°gos, nem ropog√≥san friss, ebben a muskot√°ly √©s a h√°rslevelŇĪ is elj√°tszhatta a maga szerep√©t. F√©lsz√°razs√°ga ellen√©re semmi √©dess√©get nem √©reztem benne, noha a savai sem j√°t√©kosak k√ľl√∂n√∂sebben. M√°r √ļgy √©rtem, az ilyen gyors iv√°s√ļ feh√©reket √©n jobban b√≠rom, ha vibr√°lnak √©s hars√°nykodnak kicsit, ha van benn√ľk bozsg√°s. √Ėsszess√©g√©ben nem t√ļl szofisztik√°lt feh√©rbor ez, nem rossz, egynek j√≥ volt, de ha rajtam k√≠v√ľl is vannak esetleg Albert nevŇĪ bar√°taitok, csak viccbŇĎl lepj√©tek meg vele ŇĎket, komolyb√≥l ink√°bb v√°lasszatok valami komolyabbat. Ja, √©s ez ut√°n a poszt ut√°n se sz√≥l√≠tsatok Albusnak, amennyiben k√©rhetem!