This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Alaszkából átrepülni Kamcsatkába drága, körülményes, viszont gyönyörű

Illustration for article titled Alaszkából átrepülni Kamcsatkába drága, körülményes, viszont gyönyörű

Ahhoz képest, hogy 3,8 kilométer választja el a két országot, Amerikából elég nagy szívás eljutni Oroszországba, ha nem akarjuk átrepülni a fél világot. Bayer Zsolt fellélegezhet: ma is csak heti egy repülőjárat köti össze Alaszkát Kamcsatkával.

Advertisement

A két félsziget persze egyáltalán nem a két ország egymáshoz legközelebbi része. Ahhoz a Bering-szoros közepére kell menni, a két Dioméd-szigethez, ahonnan 20 éve Michael Palin 80 ezer kilométeres útjára indult a Csendes-óceán körül. A lakatlan Nagy-Dioméd Oroszországhoz tartozik, a 3,8 kilométerrel keletebbre fekvő Kis-Dioméd Amerikához.

Advertisement

Az egyikről vidáman látszik a másik, amikor épp nem takarja ki a vidéket jellemző sűrű, szürke köd. A csekély földrajzi távolság komikus időeltolódást takar: a két sziget között megy át a nemzetközi dátumválasztó vonal, így amikor például az orosz Nagy-Dioméden szerda dél van, akkor az amerikai Kis-Dioméden kedd reggel kilenc. Ilyen egyébként a kis-diomédi élet:

Majdnem ilyen dilis az időeltolódás Alaszka kontinentális része és az orosz Kamcsatka között. Ezt ráadásul egy kicsit kevésbé körülményesen is meg lehet tapasztalni, mint a Bering-szoros hideg tengerében hánykódással: az alaszkai Anchorage és a kamcsatkai Petropavlovszk között repülőgép jár.

Advertisement

Amivel egyébként Bayer Zsolt, a Putyinnak szerelmes levelet író publicista már utazott, 2005-ben. Akkor az orosz Magadan Airlines repült a két félsziget között, a cég azóta ha csődbe nem is ment, 2006 óta nem repül. Helyére a szintén orosz Yakutia Airlines lépett, ami 2012 óta repül hétvégenként oda-vissza Anchorage és Petropavlovszk között. Sajnos csak nyáron, idén például összesen nyolcszor, július 11-től augusztus 29-ig.

Illustration for article titled Alaszkából átrepülni Kamcsatkába drága, körülményes, viszont gyönyörű
Advertisement

Hogy lenne-e igény ennél többre a két, rendkívül ritkán lakott vidék között, a fene se tudja, mindenesetre Bayerrel ellentétben semmiképp se ünnepelném, hogy a világnak ezeket a gyönyörű vidékeit tíz évvel később is ennyire körülményes megközelíteni.

Cserébe legalább elég emlékezetes útnak tűnik, ha valaki veszi a fáradságot, és kifizeti az irányonkénti 50-60 ezer rubelt (200-240 ezer forintot), amibe kerül. A négy és fél órás, Boeing 737-tel megtett út átviszi a dátumvonalat, Kamcsatka felé így fél órával és egy nappal később érkezünk, visszafelé pedig szombat este indulunk és szombat reggel érkezünk. Persze az előbbi a tuti irány, mert a petropavlovszki repülőtér két óriási tűzhányó, a Korják (ez van az első képen) és az Avacsa lábaihoz épült, és a kamcsatkai tűzhányók párjukat ritkítóan szépek.

Advertisement

Köszönjük Hiroshima32 olvasónknak, hogy utánanézett ennek. Fotó: Alexander Mishin

Share This Story

Get our newsletter