Akkorát rolexeztünk, hogy Lázár János is megnyalta volna a csuklóját

Illustration for article titled Akkorát rolexeztünk, hogy Lázár János is megnyalta volna a csuklóját

Nem kell a Keletiig menni, hogy feldobjuk a napunkat egy rolexszel. Vagyis egy aranysárga tojásos szendviccsel. Az urizálás stigmájától is megmenekülünk: a rolex nem Rolex. Uganda kedvelt országúti szendvicse egy olcsó, egyszerű, laktató, két perc alatt összedobható étel.

Advertisement

A csodálatos név a rolled eggs, azaz tojásos tekercs ugandai akcentussal kimondva, és szerencsére pont úgy írják, mint a genfi karórát. Úton-útfélen sütik Ugandában. Kell hozzá:

  • liszt
  • víz
  • tojás
  • paradicsom
  • káposzta

A fenti kép mutatja a hiteles, helyi rolexes standot. Ugandában nincs mindenhol mindig áram, és senki nem is tervez vele. Egy rolexező stand valami lyuggatott vasdarabból készül – népszerű választás egy öreg felni –, amire lábakat hegesztenek, megtöltik faszénnel, és rácsapnak egy vaslapot vagy serpenyőt.

A lisztből és a vízből tésztát gyúrnak, és csapátikat, indiai lepényeket sütnek. Ezeket meg lehet csinálni előre is. Utána fel kell verni két tojást, beleönteni a serpenyőbe, amikor félig kész, alátolni egy csapátit, együtt sütni 15-20 másodpercig, amíg a lepény is áthevül, aztán mehet rá a felszeletelt paradicsom és káposzta, majd fel kell tekerni az egészet. Ugandában általában bedobják egy nejlonzacskóba, hogy ne csöpögjön összevissza, úgy adják oda.

Advertisement

Lusta disznó vagyok, nem tudok főzni, úgyhogy csapátikészítés helyett kész lepényeket vettem a boltban, ezekkel is ugyanolyan jó. A tojásnál még annál is jobban kell figyelni, hogy ne szárítsuk ki, mint egyébként, akkor kell alátolni a lepényt, amikor félig még folyós. Utána ki egy tányérra, paradicsom, káposzta, tekerés, kész, kettévágva ilyen:

Illustration for article titled Akkorát rolexeztünk, hogy Lázár János is megnyalta volna a csuklóját
Advertisement

Jó étvágyat. Én végtelenített ugandai popot hallgattam hozzá, amikor a múlt héten a barátaimnak háromnegyed órán keresztül ilyeneket sütöttem. Senki nem panaszkodott.

Share This Story

Get our newsletter