Akkorát kamuztak a felcsúti kisvasútról, hogy az az EU-nak is feltűnt

Illustration for article titled Akkorát kamuztak a felcsúti kisvasútról, hogy az az EU-nak is feltűnt

Az EU vizsgálja Orbán Viktor szerelemprojektjét, beszállhat akár az Unió csalás elleni hivatala is. A dokumentációban azt írták, napi 7000 utassal számolnak. Miközben a budapesti gyermekvasúton ennek naponta az ötöde utazik.

Advertisement

Egészen szemérmetlen módon néztek hülyének mindenkit a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiánál - derül ki a Figyelő friss cikkéből. Nyilvánvalóan irreális - de nem kicsit, hanem nagyon irreális - számokkal kozmetikázták a teljesen értelmetlen vasúti projektjüket, ami Bicske és az alcsútbobozi arborétum Felcsúton keresztüli összekötését jelentené egy nosztalgia kisvasúttal. A vasútépítés engedélyezéséhez szükséges dokumentációjukban ugyanis az szerepel, hogy a várható napi utasszám elérheti a 7000 főt. Miközben az ország egyik legnépszerűbb, jól bejáratott kisvasútjának, a Gyermekvasútnak napi 1500 utasa van átlagban a legjobb nyári hónapokban, és a településnek nincs 2000 lakosa sem. Külön vicces, hogy milyen tudományos módszerrel jutottak ehhez a becsléshez: nem a hasonló kisvasutak kihasználtságából, vagy az alcsútdobozi arborétum és a felcsúti stadion látogatottságából indultak ki, hanem egyszerűen vették a használni kívánt vonattípus befogadóképességét meg a tervezett napi járatszámot, és azt mondták, hogy az 50 százalékos kihasználtság a pesszimista, a 85 százalékos meg az optimista becslés, aztán szoroztak kettőt.

De hogy jutott ez az egész az EU tudomására? Úgy, hogy a kormány egy EU-s alapból kapott pénzből adna az Akadémiának 600 millió forintot vonatozásra, amihez kiírtak egy álpályázatot, amit hogy, hogy nem, az Akadémia nyert meg. A dokumentáció pedig, mivel végül is ők finanszírozták volna, eljutott az uniós szervekhez. Brüsszelben a Figyelőnek megerősítették, hogy vizsgálják a projektet, de a csalás elleni hivatal már nem kommentálta, hogy ők is benne vannak-e.

Advertisement

A vonat támogatása azt mutatja, hogy a kormányzat nem igazán érzékeli, mennyire kilóg az ügyben a lóláb, vagy egyáltalán nem érdekli őket. 600 millióval támogatnának EU-pénzből egy magánvállalkozásban épülő projektet, ami lényegében egy turisztikai vagy egyéb szempontból érdektelen környkéken történő vasútépítést jelent közpénzből. Közcélt ez egészen biztosan nem jelent, hiszen ugyanezen a vonalon jelenleg napi 24 buszjárat közlekedik, vagyis maga a közlekedés megoldott, a vasút ráadásul a 25 kilométeres maximális sebességével még lassúbb is lenne a buszoknál. Az építő a miniszterelnök által alapított fociakadémia, az egész terv a nagyzolásról és az arányérzék hiányáról szól. Jellemző, hogy a teljes Közép-Dunántúl összes turisztikai fejlesztése közül ez kapta volna a messze legnagyobb összeget.

Share This Story

Get our newsletter