Az EU vizsg√°lja Orb√°n Viktor szerelemprojektj√©t, besz√°llhat ak√°r az Uni√≥ csal√°s elleni hivatala is. A dokument√°ci√≥ban azt √≠rt√°k, napi 7000 utassal sz√°molnak. Mik√∂zben a budapesti gyermekvas√ļton ennek naponta az √∂t√∂de utazik.

Eg√©szen szem√©rmetlen m√≥don n√©ztek h√ľly√©nek mindenkit a Pusk√°s Ferenc Labdar√ļg√≥ Akad√©mi√°n√°l - der√ľl ki a FigyelŇĎ friss cikk√©bŇĎl. Nyilv√°nval√≥an irre√°lis - de nem kicsit, hanem nagyon irre√°lis - sz√°mokkal kozmetik√°zt√°k a teljesen √©rtelmetlen vas√ļti projektj√ľket, ami Bicske √©s az alcs√ļtbobozi arbor√©tum Felcs√ļton kereszt√ľli √∂sszek√∂t√©s√©t jelenten√© egy nosztalgia kisvas√ļttal. A vas√ļt√©p√≠t√©s enged√©lyez√©s√©hez sz√ľks√©ges dokument√°ci√≥jukban ugyanis az szerepel, hogy a v√°rhat√≥ napi utassz√°m el√©rheti a 7000 fŇĎt. Mik√∂zben az orsz√°g egyik legn√©pszerŇĪbb, j√≥l bej√°ratott kisvas√ļtj√°nak, a Gyermekvas√ļtnak napi 1500 utasa van √°tlagban a legjobb ny√°ri h√≥napokban, √©s a telep√ľl√©snek nincs 2000 lakosa sem. K√ľl√∂n vicces, hogy milyen tudom√°nyos m√≥dszerrel jutottak ehhez a becsl√©shez: nem a hasonl√≥ kisvasutak kihaszn√°lts√°g√°b√≥l, vagy az alcs√ļtdobozi arbor√©tum √©s a felcs√ļti stadion l√°togatotts√°g√°b√≥l indultak ki, hanem egyszerŇĪen vett√©k a haszn√°lni k√≠v√°nt vonatt√≠pus befogad√≥k√©pess√©g√©t meg a tervezett napi j√°ratsz√°mot, √©s azt mondt√°k, hogy az 50 sz√°zal√©kos kihaszn√°lts√°g a pesszimista, a 85 sz√°zal√©kos meg az optimista becsl√©s, azt√°n szoroztak kettŇĎt.

De hogy jutott ez az eg√©sz az EU tudom√°s√°ra? √ögy, hogy a korm√°ny egy EU-s alapb√≥l kapott p√©nzbŇĎl adna az Akad√©mi√°nak 600 milli√≥ forintot vonatoz√°sra, amihez ki√≠rtak egy √°lp√°ly√°zatot, amit hogy, hogy nem, az Akad√©mia nyert meg. A dokument√°ci√≥ pedig, mivel v√©g√ľl is ŇĎk finansz√≠rozt√°k volna, eljutott az uni√≥s szervekhez. Br√ľsszelben a FigyelŇĎnek megerŇĎs√≠tett√©k, hogy vizsg√°lj√°k a projektet, de a csal√°s elleni hivatal m√°r nem komment√°lta, hogy ŇĎk is benne vannak-e.

A vonat t√°mogat√°sa azt mutatja, hogy a korm√°nyzat nem igaz√°n √©rz√©keli, mennyire kil√≥g az √ľgyben a l√≥l√°b, vagy egy√°ltal√°n nem √©rdekli ŇĎket. 600 milli√≥val t√°mogatn√°nak EU-p√©nzbŇĎl egy mag√°nv√°llalkoz√°sban √©p√ľlŇĎ projektet, ami l√©nyeg√©ben egy turisztikai vagy egy√©b szempontb√≥l √©rdektelen k√∂rnyk√©ken t√∂rt√©nŇĎ vas√ļt√©p√≠t√©st jelent k√∂zp√©nzbŇĎl. K√∂zc√©lt ez eg√©szen biztosan nem jelent, hiszen ugyanezen a vonalon jelenleg napi 24 buszj√°rat k√∂zlekedik, vagyis maga a k√∂zleked√©s megoldott, a vas√ļt r√°ad√°sul a 25 kilom√©teres maxim√°lis sebess√©g√©vel m√©g lass√ļbb is lenne a buszokn√°l. Az √©p√≠tŇĎ a minisztereln√∂k √°ltal alap√≠tott fociakad√©mia, az eg√©sz terv a nagyzol√°sr√≥l √©s az ar√°ny√©rz√©k hi√°ny√°r√≥l sz√≥l. JellemzŇĎ, hogy a teljes K√∂z√©p-Dun√°nt√ļl √∂sszes turisztikai fejleszt√©se k√∂z√ľl ez kapta volna a messze legnagyobb √∂sszeget.