This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Akkorát bukott a Munkáspárt, hogy csak na

Illustration for article titled Akkorát bukott a Munkáspárt, hogy csak na

Az unalmas politikusok csatáját hozó brit választások végén David Cameron maradhat a miniszterelnök, de a skót függetlenség kérdésével újra meg kell majd birkóznia.

Advertisement

Amikor tegnap este urnazárás után közzétették a BBC exit pollját, a sokk és az általános hitetlenkedés volt a jellemző reakció, hiszen a felmérés a várt szoros eredmény helyett fölényes konzervatív győzelmet mutatott.

Ma reggelre aztán kiderült, hogy az exit poll korántsem volt túlzás, sőt, még akár ennél is nagyobb arányban győzhetett David Cameron pártja. A Labour különösen Skóciában bukott nagyot, de másutt sem tudott számottevően erősödni legutóbbi eredményeihez képest, úgyhogy valószínűleg el kell köszönnünk a szendvicsmarcangoló Red Edtől.

Advertisement

Szintén nagyot buktak a toryk eddigi koalíciós partnerei, a liberális demokraták, és ez vélhetően a mindenkinél semmilyenebb Nick Clegg pártelnöki székébe fog kerülni. Ettől még könnyen lehet, hogy az EU-párti libdemek bent maradnak a kormányban (ha a toryknak egyedül nem jön össze a többség), azonban a fennmaradó pár hely sorsától függően akár az is elég lehet, ha Cameron az északír DUP párttal áll össze.

Advertisement

A Skóciában taroló nacionalisták, az SNP eredménye viszont azt vetíti előre, hogy a skót függetlenség kérdése napirenden fog maradni, ami érdekes fejleményeket vethet előre, ha Cameronék folytatják EU-ellenes politikájukat – akár még azt is, hogy Skócia marad az EU-ban, Anglia és Wales nélkül.

Néhány kérdőjel azért még maradt – még nem tudni, hogy a populista UKIP vezetője, Nigel Farage megnyerte-e a körzetét, ami azért sem lényegtelen, mert azt ígérte, bukás esetén lemond a pártelnöki posztról. A UKIP egyébként hiába a harmadik legerősebb párt, rossz esetben csak egy képviselői helyük lesz, úgyhogy ők nyilván a választási rendszer reformjáért harcolnak majd a jövőben is.

Advertisement

(via Guardian, BBC)

Fotó: AP Images

Share This Story

Get our newsletter