Az unalmas politikusok csat√°j√°t hoz√≥ brit v√°laszt√°sok v√©g√©n David Cameron maradhat a minisztereln√∂k, de a sk√≥t f√ľggetlens√©g k√©rd√©s√©vel √ļjra meg kell majd birk√≥znia.

Amikor tegnap este urnaz√°r√°s ut√°n k√∂zz√©tett√©k a BBC exit pollj√°t, a sokk √©s az √°ltal√°nos hitetlenked√©s volt a jellemzŇĎ reakci√≥, hiszen a felm√©r√©s a v√°rt szoros eredm√©ny helyett f√∂l√©nyes konzervat√≠v gyŇĎzelmet mutatott.

Ma reggelre azt√°n kider√ľlt, hogy az exit poll kor√°ntsem volt t√ļlz√°s, sŇĎt, m√©g ak√°r enn√©l is nagyobb ar√°nyban gyŇĎzhetett David Cameron p√°rtja. A Labour k√ľl√∂n√∂sen Sk√≥ci√°ban bukott nagyot, de m√°sutt sem tudott sz√°mottevŇĎen erŇĎs√∂dni legut√≥bbi eredm√©nyeihez k√©pest, √ļgyhogy val√≥sz√≠nŇĪleg el kell k√∂sz√∂nn√ľnk a szendvicsmarcangol√≥ Red EdtŇĎl.

Szint√©n nagyot buktak a toryk eddigi koal√≠ci√≥s partnerei, a liber√°lis demokrat√°k, √©s ez v√©lhetŇĎen a mindenkin√©l semmilyenebb Nick Clegg p√°rteln√∂ki sz√©k√©be fog ker√ľlni. EttŇĎl m√©g k√∂nnyen lehet, hogy az EU-p√°rti libdemek bent maradnak a korm√°nyban (ha a toryknak egyed√ľl nem j√∂n √∂ssze a t√∂bbs√©g), azonban a fennmarad√≥ p√°r hely sors√°t√≥l f√ľggŇĎen ak√°r az is el√©g lehet, ha Cameron az √©szak√≠r DUP p√°rttal √°ll √∂ssze.

Advertisement

A Sk√≥ci√°ban tarol√≥ nacionalist√°k, az SNP eredm√©nye viszont azt vet√≠ti elŇĎre, hogy a sk√≥t f√ľggetlens√©g k√©rd√©se napirenden fog maradni, ami √©rdekes fejlem√©nyeket vethet elŇĎre, ha Cameron√©k folytatj√°k EU-ellenes politik√°jukat ‚Äď ak√°r m√©g azt is, hogy Sk√≥cia marad az EU-ban, Anglia √©s Wales n√©lk√ľl.

N√©h√°ny k√©rdŇĎjel az√©rt m√©g maradt ‚Äď m√©g nem tudni, hogy a populista UKIP vezetŇĎje, Nigel Farage megnyerte-e a k√∂rzet√©t, ami az√©rt sem l√©nyegtelen, mert azt √≠g√©rte, buk√°s eset√©n lemond a p√°rteln√∂ki posztr√≥l. A UKIP egy√©bk√©nt hi√°ba a harmadik legerŇĎsebb p√°rt, rossz esetben csak egy k√©pviselŇĎi hely√ľk lesz, √ļgyhogy ŇĎk nyilv√°n a v√°laszt√°si rendszer reformj√°√©rt harcolnak majd a j√∂vŇĎben is.

(via Guardian, BBC)

Fotó: AP Images