Illustration for article titled Akkorát bukott a Munkáspárt, hogy csak na

Az unalmas politikusok csatáját hozó brit választások végén David Cameron maradhat a miniszterelnök, de a skót függetlenség kérdésével újra meg kell majd birkóznia.

Amikor tegnap este urnazárás után közzétették a BBC exit pollját, a sokk és az általános hitetlenkedés volt a jellemző reakció, hiszen a felmérés a várt szoros eredmény helyett fölényes konzervatív győzelmet mutatott.

Advertisement

Ma reggelre aztán kiderült, hogy az exit poll korántsem volt túlzás, sőt, még akár ennél is nagyobb arányban győzhetett David Cameron pártja. A Labour különösen Skóciában bukott nagyot, de másutt sem tudott számottevően erősödni legutóbbi eredményeihez képest, úgyhogy valószínűleg el kell köszönnünk a szendvicsmarcangoló Red Edtől.

Szintén nagyot buktak a toryk eddigi koalíciós partnerei, a liberális demokraták, és ez vélhetően a mindenkinél semmilyenebb Nick Clegg pártelnöki székébe fog kerülni. Ettől még könnyen lehet, hogy az EU-párti libdemek bent maradnak a kormányban (ha a toryknak egyedül nem jön össze a többség), azonban a fennmaradó pár hely sorsától függően akár az is elég lehet, ha Cameron az északír DUP párttal áll össze.

A Skóciában taroló nacionalisták, az SNP eredménye viszont azt vetíti előre, hogy a skót függetlenség kérdése napirenden fog maradni, ami érdekes fejleményeket vethet előre, ha Cameronék folytatják EU-ellenes politikájukat – akár még azt is, hogy Skócia marad az EU-ban, Anglia és Wales nélkül.

Advertisement

Néhány kérdőjel azért még maradt – még nem tudni, hogy a populista UKIP vezetője, Nigel Farage megnyerte-e a körzetét, ami azért sem lényegtelen, mert azt ígérte, bukás esetén lemond a pártelnöki posztról. A UKIP egyébként hiába a harmadik legerősebb párt, rossz esetben csak egy képviselői helyük lesz, úgyhogy ők nyilván a választási rendszer reformjáért harcolnak majd a jövőben is.

(via Guardian, BBC)

Fotó: AP Images

Share This Story

Get our newsletter