Igen, persze hogy zsidózott, sőt egyenesen lerabbizta Konrádot és Braunt, de hisztériázni azért nem érdemes rajta. Az előbb lényegében bocsánatot kért a Facebookon.

Remekül sikerült begerjesztenie az ilyesmire fogékonyakat az MSZP-s Török Zsoltnak, aki kedden szenvedélyes Facebook-bejegyzésben rontott neki Konrád Györgynek, illetve azoknak az ex-SZDSZ-eseknek, akik szerinte kierőltették az összefogást. Török mintha most érezné meg, hogy milyen vihart kavart, mert épp most közölt egy újabb, már sokkal óvatosabb bejegyzést.

Az egész úgy kezdődött, hogy Török Zsolt kiposztolta ezt a szöveget:

Akik nekünk tanácsokat adtak és erőszakosan erőltették az összefogást, azok sok kárt okoztak már. Szerintem ők hozták el eddig 2 alkalommal a Fidesz 2/3-át és a nácikat a parlamentbe. Vonuljanak vissza! Elég volt már Konrád Györgyből, aki nagyon okos és nagyon tisztelem, csak elment mellette a világ. És tudomásul kell venni, hogy a nagykörúton kívül is élnek emberek. Sőt, vidéken is! Én meg inkább azt a 9,5 milliót képviselném és nem ezt a szűk kört. Volt nekik is pártjuk: azt is szétverték. A miénket hagyják már békén!!!

Advertisement

Bár Török már itt beveti az egyik legnépszerűbb kódszót, a "nagykörutat", ez a szöveg simán csak a közös baloldali listát kierőszakoló Örökös Értelmiségi Aláírókat ekézi bárdolatlan stílusban, de alapvetően teljes joggal. De Török kommentelt is, és ott tovább árnyalta az árnyalandókat. Azt írta például, hogy:

Braun és társai a párton belül, Konrád György és társai, azon kívül rendelkeznek sok jó tanáccsal, ötlettel. Csak már nem nagyon van több liba, hiába lenne még pár ötletük.

Advertisement

A legfiatalabb olvasók kedvéért mondom, hogy Török egy ezeréves, klasszikus zsidóvicc poénjára utal, és ha Braun és Konrád azok, akiknek ötleteik vannak, akkor ők bizony nem simán zsidók, hanem rabbik. A rengeteg verzióban létező vicc ugyanis nagyjából így szól:

Kohn elpanaszolja a rabbinak, hogy döglenek a libái.

- Mivel eteted őket?

- Szemes kukoricával.

- Az a baj. Etesd ezután darával!

Kohn egy hét múlva ismét panaszkodik, hogy még mindig döglenek a libái, pedig darával eteti őket.

- Mert szamár vagy! . - mondja a rabbi. - zabbal etesd őket!

Pár nap múlva Kohn megint siránkozik, hogy hiába eteti zabbal a libáit, mégis pusztulnak.

- Ostoba fajankó vagy, miért nem árpával eteted őket?!

Másnap megint megy Kohn:

- Rabelében, hiába próbálkoztam az árpával, megdöglött az utolsó libám is!

- Most már egy libád sincs?

- Egyetlen egy se.

- Kár. Pedig még annyi jó ötletem lett volna...

Hát ez a rabbis zsidóvicc meg a nagykörutazás egyben már nyilvánvalóan kiad egy zsidózást. Nem verném itt a harangot, ez nem valami antiszemita támadás, annyi történt, hogy egy szerencsétlen, csalódott MSZP-snak a csalódás és a sokk azt súgta a fülébe, mint annyi magyar embernek előtte: "Zsolt, ez is a zsidók miatt volt".

Advertisement

Durva ez? Nem. Kínos? Persze, de azért inkább csak enyhén szánalmas. Meg hát vicces is, hogy a szocialistáknak se jut más az eszükbe, ha baj van.

Török is rájött erre, vagy megmondták neki, mert az imént ezt a bocsánatkérésnek is felfogható rövid szöveget írta ki:

Egy tegnapi bejegyzéshez érkezett több tucat hozzászólás közben írtam pár gondolatot, amelyben nem akartam senkit megsérteni. Véleményem azonban továbbra is az, hogy széles rétegekhez, sok emberhez eljutó politikára és minél több ember véleményének figyelembevételével kialakított új megoldásokra van szükség. Viszont nem szeretném, ha bárki bármi mást is belemagyarázna hozzászólásomba. Azt visszautasítom.