This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

​Akkor is így röhögsz majd, ha megbuktatják a gyereked a kötelező oroszból?

Illustration for article titled ​Akkor is így röhögsz majd, ha megbuktatják a gyereked a kötelező oroszból?

Orbán Viktor Putyin- és szovjetpárti Békemenetet szervez március végére. Mit csinálhat egy rendes magyar ember? Konkrétan támadjuk meg őket, és kergessük szét a szovjetbérenc fideszeseket, vagy van értelmesebb megoldás?

Advertisement

Egy hét önfeledt snowboardozás, császárzsemlézés és frittatensuppézés után hazaértem Magyarországra, felhívtam Plankó 444 Gergőt, hogy jön-e a focizni, mire azt mondta, hogy a Békemenet Szovjetunió-párti tömegtüntetést fog tartani. Haha mondtam, haha, mert az újságírók tényleg mindig mindent elviccelnek, mondhatni az egész életük egy rohadtul fárasztó ismétléses poén. Aztán Plankó csak istenkedett, hogy tényleg, én meg erősebb izgalmi állapotba kerültem, mint Mészáros Lőrinc tenderbontáskor.

Vizuálisan így tudnám visszaadni, ami az agyamban a következő percekben történt:

Orbán Viktor személyes hadserege a szovjetek mellett tüntet. ORBÁN VIKTOR SZEMÉLYES HADSEREGE A SZOVJETEK MELLETT TÜNTET. Orbán Viktor személyes hadserege a szovjetek mellett tüntet. ORBÁN VIKTOR SZEMÉLYES HADSEREGE A SZOVJETEK MELLETT TÜNTET. Orbán Viktor személyes hadserege a szovjetek mellett tüntet. ORBÁN VIKTOR SZEMÉLYES HADSEREGE A SZOVJETEK MELLETT TÜNTET. Orbán Viktor személyes hadserege a szovjetek mellett tüntet. ORBÁN VIKTOR SZEMÉLYES HADSEREGE A SZOVJETEK MELLETT TÜNTET. Orbán Viktor személyes hadserege a szovjetek mellett tüntet. ORBÁN VIKTOR SZEMÉLYES HADSEREGE A SZOVJETEK MELLETT TÜNTET.

Advertisement

Aztán utánaolvastam, hogy tényleg, Bencsik András Demokrata-főszerkesztő tényleg megírta, hogy egy héttel a választások előtt szükség lesz egy Putyin- és Oroszország-párti Békemenetre. Hiába láttam a leírt betűket, még ekkor sem tudtam valóságként elfogadni, hogy Viktor Győzőovics előbb harc nélkül, puhapücsűen megadja magát az orosz birodalmi terjeszkedésnek, majd, mintha ez nem lenne elég, a leghűségesebb rajongóit utcára is vezényeli, hogy a választások előtt egy héttel kórusban éltessék a világ egyik legveszélyesebb diktátorát és agresszv, mohó birodalmát.

Illustration for article titled ​Akkor is így röhögsz majd, ha megbuktatják a gyereked a kötelező oroszból?
Advertisement

Ennek, gondoltam először, amellett, hogy olyan lázálom, amit maga Debreczeni József, sőt Bartus "Zizi" László sem lett volna képes kitalálni, egyszerűen nincsen értelme.

Aztán eszembe jutott, hogy Orbán Viktor specialitása a gyakorlatilag megnyert választások elvesztése a teljes felesleges, provokatív kampány segítségével. Mivel a legújabb kori demokrácia történetében nem volt ilyen simának kinéző választás, ez nyilván felhergelte Orbánt, aki a nagy tétnek megfelelően nagy dobással próbálja mégis izgalmassá tenni a végét. Szóval ez is lehet magyarázat. De vajon miért jó neki a választást Szovjetbérenc Fideszesek vs. Bárkimás párbajjá tenni?

Advertisement

Vagy a Vezénylő Tábornok talán annyira beleélte magát az egyébként tényleg sikeres Kádár János-szerepbe, hogy belekattant, és most már a kádárság külső jegyeit, így a szovjetpárti felvonulásokat is reprodukálni akarja?

Szerinte egész másról van szó. Orbán nem érzelmi vagy hangulati alapon tette le a turult a Szovjetunió mellett, hanem rideg számítással, mindenek fölé helyezve az úgynevezett választási matematikát. Orbán ugyan szavakban, és bizonyos tetteivel is a középosztályt támogatja, de a hatalmát valójában a legostobább kádárista prolik tömegeinek szavazataira alapozza. A középosztály eleve kicsi, Orbán kiszámíthatatlan lépései pedig erősen megosztották. Nem a prolik gyerekei emigrálnak, hanem azokéi, akik elvileg Fidesz-Magyarország oszlopai lennének. A prolik viszont a rezsicsökkentésnek köszönhetően zsebben vannak. És ha egyszer ők szállítják a választási eredményt, nyilván kaphatnak is érte valamit. Az már ezerszeresen kiderült, hogy Kádár Jánost imádják, szeretik az erős vezetőt, és - Orbán a jelek szerint azt gondolja - hogy szeretik az erős Pártfogó Birodalmat is.

Advertisement
Illustration for article titled ​Akkor is így röhögsz majd, ha megbuktatják a gyereked a kötelező oroszból?

Ez mind logikus, és haszonlevű szempontból első blikkre be is jöhet Orbánnak. De nem értem, hogy miért pont a Békementtel akarja megvédetni Putyin barátját.

Advertisement

Én jártam két Békemeneten is, hosszan mászkáltam a tömegben, és sokkal inkább a résztvevőkre koncentráltam, mint a beszédekre. A Békemenet résztvevői kétségtelenül elvakult, rajongó orbánisták. De ez nem a síppal-lábossal felvonuló jobbos nénik, a félkegyelműek, vagy a leprimitívebb leszakadt prolik hadserege. A Békemeneten rendes polgári családok vonultak fel. És ebben a közegben szerintem még Orbán Viktor sem tudja mindenkivel lenyeletni, hogy mostantól a szovjetek a barátaink, akiket tömeges fellépéssel kell megvédenünk a komcsik ellen. Azok után, hogy októberben a Hősök terén a Tábornok egyeruhás katonák sorfala között hirdetett konkrét háborút azok ellen, akik "megint szervezkednek, hamisítanak, és idegenekkel szervezkednek". "Jól tette a Békemenet, amikor visszaverte a gyarmatosítási kísérletet" - mondta akkor Orbán, aztán klasszul felhergelt mindenkit azok ellen az idegen érdekeket kiszolgáló balosok ellen, akik, "ma ismét közénk lövetnének". Azt is mondta, hogy "Az összes forradalmunkat külföldről verték le".

De mit lehet kezdeni azzal a helyzettel, hogy a Fidesz tényleg putyinista, oroszimádó kormánypárt lett, azon felül, hogy röhögünk rajta, a gyerekekeket meg befizetjük még egy nyelvtanárhoz, hogy ne ezen múljon a menekülésük a Kárpát-medencei szovjet érdekszférából Nyugat felé?

Advertisement

Kapásból arra gondoltam, hogy hiába irtózom a fizikai erőszakról és ugrom el még a kapura gurított labdák elől is, egyszerűen oda kéne menni, és jól összeverni mindenkit, aki hajlandó részt venni egy szovjetpárti felvonuláson. Ezt még most sem tartom hülye ötletnek, de időközben finomodott a kiinduló elképzelés. Lehetne például szovjet dalokat énekelni és alakzatban vonulni. Lehetne képeket a magasba emelni az orosz birodalom sok-sok millió áldozatának bármelyikéről. Lehetne képeket magasba emelni arról, mi történt pár szovjetbérenccel 1956-ban.

Aztán rájöttem, hogy mekkora hülyeség lenne bármi ilyesmi. A putyinista Orbán-fesztivál március végén lesz Vagyis aki ott az Új MSZMP ellen demonstrál, az óhatatlanul az ellenzék mellett áll ki. Márpedig az ellenzék mostani vezetői pár éve maguk is simán megegyeztek volna Paksról Putyinnal. Tény, hogy nekik legalább eszükbe sem jutott tüntetést szervezni a Magyarországot gazdaságilag éppen beszippantó diktátor mellett, de akkor is. Nincs menekvés, ezt az országot ilyen minőségű alakok irányítják, nyerjen bárki.

Advertisement

Aztán arra gondoltam, hogy mégsem lehet ellenállás nélkül hagyni, hogy az országnak azt a felét, amit nem lopnak el maguknak, odaadják az oroszoknak. Nem lehet arra berendezkedni, hogy hála istennek van annyi pénzem, hogy a gyerekeimből profi emigránst faragjak. Vagy mégis? Én végülis szeretek komcsizni, a gyerekek meg egyelőre bírnak, így valósznűleg küldenének pénzt.

Itt tartok most a gondolkodásban. Vagyis sehol. De sűrűbben és szenvedélyesebben tudok káromkodni, mint amikor ülök a csónakban és a négyméteres bot végére rátekeredik a zsinór.

Advertisement

(Illusztrációk, sorrendben: repavalleszurtnyul, repavalleszurtnyul, vakkomondor)

Share This Story

Get our newsletter