Ami biztos: a Charlie Hebdo-vérengzésért felelős Kouachi fivérek és a párizsi túszejtő Amedy Coulibaly halottak. Utóbbi túszai közül négy halt meg, tizenöt szabadult ki.

A két terrorista testvér egy napi rejtőzés után csütörtökön bukkant fel újra Párizstól északkeletre, és egészen péntek reggelig nem sikerült őket megtalálni a környéket körbezáró fegyveres erőknek.

Advertisement

Végül ma reggel autós üldözés után egy Dammartin-en-Goele nevű kisvárosban a két Kouachi bevette magát egy nyomdaipari cég telephelyére, a hírek arról szóltak, hogy egy túsz is volt velük.

Kora délután aztán Párizs 12. kerületében, a Porte de Vincennes metrómegálló közelében egy (vagy két) fegyveres túszokat ejtett egy kóser szupermarketben. A túszejtőről, Amedy Coulibalyról kiderült, hogy azonos azzal a férfival, aki csütörtökön lelőtt egy rendőrnőt és egy utcaseprőt Párizsban, és az is, hogy kapcsolat van Coulibaly és a Kouachi fivérek között.

A BMFTV francia tévéadó délután interjút készített Coulibalyval és az idősebb Kouachival is: mindketten elismerték, hogy összehangolták a támadásokat, előbbit az Iszlám Állam, utóbbit a jemeni Al-Kaida támogatta. Coulibaly azt is elmondta, hogy már végzett négy tússzal, és hogy azért támadta meg a Hypercacher boltot, mert zsidók vásárolnak ott. (Ezeket a beszélgetéseket a tévé biztonsági okokból csak a rajtaütések után játszotta le.)

Coulibaly azt mondta a tárgyalni próbáló rendőröknek, hogy a túszokat akkor engedi el, ha szabad elvonulást biztosítanak Kouachiéknak, akik viszont mártírhalálra készültek. A terroristák elleni támadás végül délután 5 körül indult meg: egyes források szerint Kouachiék rontottak ki az épületből, és ők kezdték a lövöldözést.

Advertisement

Az akcióban mindketten meghaltak, de az üzem tulajdonosa, Michel Catalano, akit túszul ejtettek, sértetlenül kiszabadult. További hírek szólnak egy másik férfi alkalmazottról, aki észrevétlenül elrejtőzött az épület padlásán, és értékes információkat szolgáltatott a rendőrségnek Kouachiékról telefonon, de ezt még nem erősítették meg. A rajtaütésben két rendőr sebesült meg.

Advertisement

Pár perccel később Párizsban is megindult az akció a kóser boltban rekedt túszok kiszabadításáért: a rendőrök tűzharcban megölték Coulibalyt, és összesen tizenöt túszt hoztak ki élve, további négy túsznak viszont már csak a holttestét találták meg. Egymásnak ellentmondó hírek jelentek meg arról, volt-e társa Coulibalynak, és ha igen, akkor mi történt vele, de a legutolsó hírek arról szólnak, hogy a túszejtő egyedül volt.

Este nyolckor megszólalt Francois Hollande köztársasági elnök, aki lerótta tiszteletét és köszönetet mondott az akciókat lebonyolító fegyveres erőknek; a terroristákat fanatikusoknak nevezte, akik nem a muszlim vallást képviselik, a párizsi túszejtést pedig "szörnyű antiszemita cselekedetnek" titulálta. Azt is elmondta, a vasárnapra tervezett párizsi felvonuláson David Cameron, Angela Merkel és Mariano Rajoy társaságában vesz majd részt.

Advertisement

Fotók: Getty Images

Share This Story

Get our newsletter