Akinek tele van a nadrágja, az maradjon csendben!

Oké, nem én mondom először, hogy a Szomszédoknál szórakoztatóbb műsor nem volt és nem is lesz már a magyar televíziózás történetében, de mégis: az mindenkinek megvan, hogy előre meg volt írva benne a magyar történelem előremenőlegesen? Ez egy köztudomású evidencia?

Advertisement

Tök jó móka elővenni nemcsak Nemcsák szenvedéseit, hanem a régi politizálós jeleneteket is, és megállapítani – úristen! úristen! –, hogy semmi nem változik, a ruhákat és a frizurákat leszámítva. Pont ilyen threadek mennek például napjainkban a tumblr-en is, haha. Ezt az 1992-es két és fél percet egyébként nem nézték szénné a megosztókon, én pl. nem láttam sosem – vagy csak nem emlékszem rá? –, ma viszont órák óta röhögcsélek rajta.

Már a felütés tökéletes, amikor a jómódú pénzember bedobja:

Dönteni kell, hogy kormánypárti vagy ellenzéki leszel. Mindenki eldöntheti, szabad a választás, hogy mellettük áll-e, részt vesz-e a változás végigvitelében, vagy ellenáll. Tiszta sor, valamelyikhez tartozni kell.

Advertisement

A VÁLTOZÁS VÉGIGVITELÉBEN!

Hát ezen persze mindenki elkezd csodálkozni, "nem értem, miért kell mindig kategorikusan kétfelé sorolni az embereket", berzenkednek, megjegyezve, hogy ennél azért sokszínűbb a világ, mire a polémia kirobbantója megint odaszúr egyet azzal, hogy:

Én nem ismerem az utca véleményét, de az nem is fontos. Ha azonban túl sok az irányzat, az már káros.

Advertisement

AZ UTCA VÉLEMÉNYE!

Ideje megszólalnia Tyúkanyónak és bölcs barátjának, egymást kiegészítve-felerősítve:

– Nem szeretném szembesíteni az utcával, de ott egész más a helyzet.

– Az emberek nagy részét nem az érdekli, hova álljon, hanem hogy miből éljen.

– És erről nem a rendszer tehet, hanem a történelem.

A TÖRTÉNELEM!

Ők sincsenek azonban a bölcsek köve birtokában, hisz így folytatják:

– Honnan értsem és tudjam, hogy mit csinálnak jól és rosszul? Ettől én még nem állok se ide, se oda.

– Ami nem tetszik, azon bosszankodom, de ez még nem pártálláspont.

NEM PÁRTÁLLÁSPONT!

Ezt aztán nem tűrheti a jómódú pénzember, úgy sem, hogy míg az elején csak szinte volt biztos, hogy ő a hülye, ebben a szakaszban már minden néző számára világos ez:

Pont ez a politikai közöny az, amitől minden olyan döglött, nem mozdul semmit. Az emberek nem mennek el szavazni, befelé fordulnak, bizalmatlanok. Nekik itt most dönteni kell, ide vagy oda. Ne feledd, attól megy előre a világ, ha már a tömegek is döntenek. Azaz politizálnak.

Advertisement

NEM MENNEK EL SZAVAZNI!

Úgy gondolnátok, meg kéne szeppenniük a passzívaknak? Tévedés! Egy ravasz kérdés az igazság kardélére hányja a politizálót: mikor azt firtatják, hogy ő maga vajon ellenzéki-e, azt válaszolja, hülye lenne elárulni.

Advertisement

MAJRÉZIK A NYOMORULT!

Tyúkanyót sem olyan fából faragták, hogy ne csapja le a magas labdát:

Akinek tele van a nadrágja, az maradjon csendben!

CSENDBEN!

Tessék, itt vannak egyben a modellek, szabad a választás. Okos tyúkanyók akartok lenni, vagy sunyi, álaktivista pénzemberek? Lehet, hogy nem is Gyurcsány és Orbán kúrta el, hanem a Szomszédok? Vagy maguk a magyarok úgy mindenestül? Vagy ki a búbánat?

Share This Story

Get our newsletter