Illustration for article titled Akármi lesz, a ma esti elődöntő mindenképp Neymarról szól majd

Ha a németek nyernek, akkor az ő hiányát nem lesz képes elviselni Brazília, ha viszont a hazaiak jutnak tovább, akkor meg külön növelni fogja a győzelem értékét ez a tény.

Advertisement

Én azt mondom, hogy Neymar egész jól jött ki ebből az egészből: egyrészt nem olyan súlyos a sérülése, mint elsőre tűnt, másrészt közel sem volt olyan erős a vb-je, mint amekkora a hírverés körülötte, és ellentétben James Rodriguezzel, Robbennel vagy akár Messivel, ő nincs ott a vébé kiemelkedő játékosegyéniségei között.

Most azonban erről senki sem beszél, hiszen még erősen közepes teljesítménnyel is a legfontosabb láncszeme a brazilok támadó alakzatának, és nem is lesz könnyű pótolni őt, bár ez a brazilok nem túl erős keretét is minősíti.

Advertisement

A BBC Dél-Amerika-szakértője, Tim Vickery három alternatívát is felvázolt Neymar pótlására: az egyik szerint maradna minden a régiben, csak a helyén Willian játszana (esetleg Bernard). A másik kettő már átrendeződést hozna: Scolari vagy bedob a helyére még egy középpályást (óvni kell a Thiago Silva nélküli védelmet!), vagy – bár ez nem túl valószínű – kihagyja a súlytalan Fredet, aki helyett Hulk húzódna középre, Willian pedig a bal szélen játszana, ugyancsak három középpályástól megtámogatva.

A braziloknak a Kolumbia elleni második félidőben látott focigyilkos taktikájának ismeretében nem lenne meglepő, ha a németek ellen is inkább a biztonságra helyeznék a hangsúlyt, hiába vár tőlük a világ joga bonitót – ilyesmit utoljára 1986-ban lehetett látni.

Advertisement

Nem esett még szó a németekről, bár náluk nem igazán van újság, Joachim Löw a legjobb csapatával állhat ki. A Nationalelf legnagyobb ellensége maga Löw, aki előszeretettel variál a fontos meccseken, lásd két éve az olaszok elleni elődöntőt – nem is lett jó vége. Most is lehet, hogy újra kitalálja, hogy Lahm valójában középpályás, és akkor megint kész a baj.

Az eddigiek alapján a németek tűnhetnek jobb csapatnak, de a brazilok elszántsága és a hazai pálya módosíthat ezen, és nagyon sok múlik a mexikói bírón is. Igen, azon a bírón, aki nem látta Suarez harapását, viszont kiállította Marchisiót. Az biztos, hogy az erőviszonyok nyomokban sem emlékeztetnek az eddigi utolsó brazil–németre, avagy a 2002-es döntőre, amelyen talán minden idők leggyengébb német válogatottja játszott (ez sok mindent elmond arról a vb-ről), ez a mostani sokkal erősebb, és zsinórban az ötödik nagy tornán jutott az elődöntőbe, kijárna most már a siker.

Advertisement

A megkérdezett Cink-olvasók amúgy európai döntőt várnak, és a legkevésbé Brazíliát tartják esélyesnek a végső győzelemre. Én örülnék, ha nekik lenne igazuk!

Advertisement

Fotó: AP Photo/Manu Fernandez

Share This Story

Get our newsletter