Ai Weiwei nem kapta meg a kért brit vízumot

Illustration for article titled Ai Weiwei nem kapta meg a kért brit vízumot

Kína négy év után végre visszadta a világhírű ellenzéki művész útlevelét, mire a britek egészen megdöbbentő indokkal tagadták meg tőle a féléves beutazást.

Advertisement

Az igényelt hat hónap helyett mindössze három hétre utazhat be Nagy-Britanniába Ai Weiwei. A hazájában zaklatott, korábban házi őrizetben is tartott ellenzéki az utazási szabadságának visszaszerzése után hosszabb időt szeretett volna eltölteni Nagy-Britanniában. De a pekingi brit nagykövetségtől most olyan levelet kapott, amiben az áll, kivételes méltányosságból ugyan beengedik néhány hétre az országba, de a féléves üzleti vízumot nem kapja meg.

Ai igazából az indokláson borult ki. Arra hivatkoztak ugyanis, hogy a művész hazudott a vízumkérő űrlapon, amikor a “nem” rublikát ikszelte be arra a kérdésre, hogy volt-e már büntetve. “Nyilvánosan tudható, hogy Önt korábban elítélték egy büntetőügyben Kínában, amit nem vallott be” - áll a neki küldött levélben. Ai ezt felháborodottan tagadja.

Advertisement

Az eset, amire a britek utalnak, ugyanis jól ismert: amikor Kína elnöke 2011-ben európai körútra készült, a hatóságok tartottak attól, hogy a szintén oda készülő művész tüntetéseken fog részt vennei ellene, ezért a repülőtéren őrizetbe vették adócsalás vádjával, majd házi őrizetbe került hónapokra. Végül bármiféle per, tárgyalás vagy ítélet nélkül szabadon bocsátották, feltehetőleg nem függetlenül a nagy nemzetközi diplomáciai nyomástól. A briteknek most sikerült a kínai belső ellenállás egyik szimbólumát a koncepciós eljárása miatt büntetniük, ráadásul úgy, hogy a férfit el sem ítélték az eset miatt.

A Dazed cikke végén felvet egy lehetséges magyarázatot a britek viselkedésére: októberben látogat Londonba a kínai elnök, és talán nem akartak konfrontálódni velük.,

Advertisement

(via dazed)

Share This Story

Get our newsletter