Illustration for article titled Ai Weiwei csak megkapta a féléves brit vízumot

A brit belügyminiszter, Theresa May személyesen járt közben az ügyben.

Mi is megírtuk, hogy Ai Weiweitől, az egyik legismertebb kínai művésztől azzal az indokkal tagadták meg a hat hónapig érvényes vízumot, hogy hazudott az űrlapon, amikor igényelte az engedélyt. Nemmel válaszolt ugyanis arra a kérdésre, hogy volt-e büntetve, a britek viszont ennek kapcsán utaltak egy korábbi ügyére, amikor a 2011-ben a kínai hatóságok adócsalás vádjával őrizetbe vették a reptéren, feltehetően azért, hogy megakadályozzák, hogy Európában tüntethessen a szintén oda utazó kínai elnök ellen. Hónapok után, mindenféle tárgyalás és miegyéb nélkül elengedték, de az útlevéeét csak a múlt héten kapta vissza.

Advertisement

Az eset érdekessége, hogy Ai Weiwei így is kapott volna egy 20 napra érvényes vízumot, hogy szeptemberben Londonba látogathasson egy kiállítása kapcsán. Ez viszont pont a kínai elnök októberre esedékes londoni látogatása előtt járt volna le.

Advertisement

A brit belügyminisztérium szóvivője elmondta, a belügyminisztert korábban nem kérdezték meg az ügyben, amit most mégis felülvizsgált, és úgy határozott, hogy a művész megkapja a teljes féléves vízumot, valamint írásban bocsánatot is kértek Ai Weiweitől a kellemetlenségekért.

via Guardian

Share This Story

Get our newsletter