A brit belĂŒgyminiszter, Theresa May szemĂ©lyesen jĂĄrt közben az ĂŒgyben.

Mi is megĂ­rtuk, hogy Ai WeiweitƑl, az egyik legismertebb kĂ­nai mƱvĂ©sztƑl azzal az indokkal tagadtĂĄk meg a hat hĂłnapig Ă©rvĂ©nyes vĂ­zumot, hogy hazudott az Ʊrlapon, amikor igĂ©nyelte az engedĂ©lyt. Nemmel vĂĄlaszolt ugyanis arra a kĂ©rdĂ©sre, hogy volt-e bĂŒntetve, a britek viszont ennek kapcsĂĄn utaltak egy korĂĄbbi ĂŒgyĂ©re, amikor a 2011-ben a kĂ­nai hatĂłsĂĄgok adĂłcsalĂĄs vĂĄdjĂĄval Ƒrizetbe vettĂ©k a reptĂ©ren, feltehetƑen azĂ©rt, hogy megakadĂĄlyozzĂĄk, hogy EurĂłpĂĄban tĂŒntethessen a szintĂ©n oda utazĂł kĂ­nai elnök ellen. HĂłnapok utĂĄn, mindenfĂ©le tĂĄrgyalĂĄs Ă©s miegyĂ©b nĂ©lkĂŒl elengedtĂ©k, de az ĂștlevĂ©eĂ©t csak a mĂșlt hĂ©ten kapta vissza.

Az eset Ă©rdekessĂ©ge, hogy Ai Weiwei Ă­gy is kapott volna egy 20 napra Ă©rvĂ©nyes vĂ­zumot, hogy szeptemberben Londonba lĂĄtogathasson egy kiĂĄllĂ­tĂĄsa kapcsĂĄn. Ez viszont pont a kĂ­nai elnök oktĂłberre esedĂ©kes londoni lĂĄtogatĂĄsa elƑtt jĂĄrt volna le.

A brit belĂŒgyminisztĂ©rium szĂłvivƑje elmondta, a belĂŒgyminisztert korĂĄbban nem kĂ©rdeztĂ©k meg az ĂŒgyben, amit most mĂ©gis felĂŒlvizsgĂĄlt, Ă©s Ășgy hatĂĄrozott, hogy a mƱvĂ©sz megkapja a teljes fĂ©lĂ©ves vĂ­zumot, valamint Ă­rĂĄsban bocsĂĄnatot is kĂ©rtek Ai WeiweitƑl a kellemetlensĂ©gekĂ©rt.

Advertisement

via Guardian