This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Ahogy nézem, Demszky Gábor szívesen lenne az új Bajnai Gordon

Illustration for article titled Ahogy nézem, Demszky Gábor szívesen lenne az új Bajnai Gordon

Aztán persze lehet, hogy ennél nagyobb hülyeséget nem is mondhattam volna, és nincs már benne semmi ambíció, de hogy aktívabb most, mint távozása óta bármikor, az tiszta sör.

Advertisement

Tudjátok, Demszky Gábor volt húsz éven át Budapest főpolgármestere, aztán 2010-ben ügyesen kicselezte a választói akaratot, azaz ahelyett, hogy bukott volna, nem indult már el Tarlós Istvánnal szemben. Azt is kell róla tudni még – sok egyéb mellett, de nem kezdeném Ádámtól-Évától és a demokratikus ellenzéktől –, hogy 2000-ben, amikor az SZDSZ épp eléggé leszállóágban volt, váratlanul vállalta a pártelnöki posztot is. Hiszen népszerű pasas volt, többször is parlamenti választási listavezetőként segítette az ötszázalékos küszöb fölé a brancsot. A neki jutott egy évben azonban nem sokat tudott visszahozni pártja egykori népszerűségéből, inkább le is passzolta a posztot 2002 előtt.

2010 után évekig élt külföldön – Németországban, Hollandiában, az USA-ban –, eltűnt a közéletből, mint Petőfi a ködben, most azonban egyre pörgősebb. Nem elég, hogy fel-felbukkan itt-ott – mint múlt a múlt heti magyar polipozáson is –, üzenget néha Tarlós Istvánnak, és úgy síkra szállt Bokros Lajos mellett, hogy a fal adja a másikat.

Advertisement

Interjút is adott, történtesen az Origónak. Amiben úgy oszt mindenkit, hogy fájjon.

Advertisement

Orbánról mondta:

Itt nem pusztán a kormányváltás a cél, az kevés: rendszerváltás kell. A diktátorok kiszámítható jövőt akarnak, örökre kívánnak berendezkedni. De emlékezzünk arra, hogy 2002-ben Orbán Viktor Budapest miatt veszítette el a választást, ez a kétmillió ember pedig újra kisöpörheti a rendszerét.

Advertisement

Az MSZP-ről és az Együttről:

Amikor a választás előtt az EBESZ állandó megfigyelőt küldött volna ide, Mesterházy Attila és az Együtttől a másik Viktor közösen beszélték le. Vagy elment az eszük, vagy ezeket a pártokat zsarolással vagy pénzzel befolyásolhatja a hatalom.

Advertisement

Gyurcsányról:

Gyurcsány Ferenc annyi politikai hibát elkövetett, amit talán politikus el sem tud követni, így hosszú távon nincsen jövője.

Advertisement

Általában az ellenzékről:

Az öt ellenzéki pártból három a Fidesz jármába hajtotta a fejét: a Jobbik, az MSZP és az LMP is így tett. Az Együtt olyan kicsi, hogy szót sem érdemes rá vesztegetni, a DK pedig Gyurcsány miatt a saját kardjába fog dőlni.

Advertisement

A küszöbön álló forradalomról:

A rendszer nem legitim, a legitimáció hiányából pedig az következik, hogy nem kell betartani az alapvető szabadságjogokat korlátozó törvényeket. A polgári engedetlenség ezen a ponton nemcsak megengedhető, hanem kívánatos is. Azt, hogy milyen formában történjen ez, a civil szervezeteknek és az embereknek maguknak kell kitalálni.

Advertisement

Harcias szavak. Egy tettre kész ember szavai. Egy rutinos politikus szavai. Ilyenekből nem sok van most a baloldalon. Az igény volna rá kevésbé alkalmasakat is felemelt. Mondjuk fiatal és feltörekvő tehetségnek nehéz lenne titulálni őt, abban igazatok van. Meg hogy mire és kire támaszkodhatna, és mennyi eséllyel tehetné, az is egy jó kérdés.

Fotó: Kovács Tamás/MTI

Share This Story

Get our newsletter