Pr√≠ma adok-kapokba mer√ľlt az amerikain√©pszavizmus hazai z√°szl√≥shaj√≥ja, az Orb√°n Viktort nagyj√°b√≥l gonosz kannib√°lnak l√°ttat√≥ V√©lem√©nyvez√©r √©s a Kerdem blog a minisztereln√∂k √©s a fŇĎpolg√°rmester legend√°s buszt√ļr√°ja miatt. A V√©lem√©nyvez√©rnek siker√ľlt egy olyan √ľgyben h√ľly√©t csin√°lnia mag√°b√≥l, ahol √ļgy tŇĪnt, a ziccert k√©ptelens√©g elhib√°zni.

Ha valaki nem l√°tta volna a Felv√©telt, itt gyorsan megteheti. Az √ļj Mecedes-buszok bemutat√≥ √ļtj√°n Orb√°n hihetelen√ľl teny√©rbem√°sz√≥ csendŇĎrmodorban humoriz√°lva sz√≠vatta Tarl√≥st, remek bepillant√°st engedve abba, hogyan sz√ľletnek Magyarorsz√°gon a t√∂rv√©nyek.

Az eg√©sz jelenetsor egyszerre ijesztŇĎ, humoros √©s v√©gtelen√ľl szomor√ļ, gyakorlatilag egyetlen pontja van, ahol nem lehet belek√∂tni Orb√°nba. Ez pedig a portug√°loz√°s, amikor a Balettint√©zet mellett elgurulva arra oltogatja Tarl√≥st, hogy tal√°ljanak ki egy t√∂rv√©nyt, amivel az √©p√ľletet vissza lehetne szerezni a portug√°lokt√≥l. Formailag ez a jelenet az egyik legdurv√°bb, m√°rmint akkor, ha ergy√°ltal√°n nem ismerj√ľk az √ľgy t√©nyeit. De az alaphelyzet itt t√©nyleg az, hogy a v√°ros kellŇĎs k√∂zep√©n d√ľledezik hossz√ļ √©vek √≥ta egy h√≠res √©p√ľlet.

Csakhogy szerencs√©tlen V√©lem√©nyvez√©rt elkapta a napi debreczenij√≥zsef, fogalmuk sem volt, a vide√≥n milyen √©p√ľletrŇĎl besz√©lt Orb√°n, √©s rittyentettek egy hatalmas, rendszerv√°lt√≥ hangulat√ļ publicisztik√°t a mag√°ntulajdon szents√©g√©rŇĎl, illetve az azt nem tisztelŇĎ Orb√°n ŇĎsz√∂di besz√©d√©rŇĎl. Fingjuk sem volt - tal√°n m√°ig nincs - arr√≥l, hogy ez a Balettint√©zet a hirhedt VI. ker√ľleti ingatlancsal√°si √ľgy r√©szek√©nt ker√ľlt mag√°nk√©zbe, √©s a portug√°lok sok √©ve hagyj√°k sz√©tesni az Oper√°val szemk√∂zti h√°zat.

Ha valaki nem ismeri nagy vonalakban az alapsztorit, √©s csak a V√©lem√©nyvez√©r publicisztik√°j√°t olvassa, azt hiheti, hogy Orb√°n kir√°ly kilovagolt, kin√©zte m√°s ember jogos mag√°ntulajdon√°t √©s csettintett a szolg√°inak, hogy ez nekem kell, tess√©k gyorsan t√∂rv√©nyt hozni r√°, szeg√©ny bent lak√≥ naiv portug√°l kapitalista meg a s√≠r√≥ gyerekei pedig a Fidesz-fasizmus sz√©gyen√©re mostant√≥l az Andr√°ssy √ļton fognak koldulni.

Advertisement

De a helyzet nem ilyen fekete-feh√©r. FŇĎleg nem annyira, ahogy a V√©lem√©nyvez√©r megpr√≥b√°lta lefesteni.

Orb√°n kir√°ly t√©nyleg nem tiszteli √ļgy a mag√°ntulajdont, mint mondjuk √©n, vagy egy √°tlagos belga √°llapolg√°r, de ebben az esetben speciel ink√°bb felelŇĎs v√°rosvezetŇĎi l√©p√©s, mint kapitalizmusellenes k√°d√°rista mer√©nylet lenne ak√°r vissza is szerezni az √©p√ľletet, √©s ut√°na olyannak eladni, aki kezdene is vele valamit.

Az nem is k√©rd√©s, hogy a Busz√ļt igaz√°n s√ļlyos esem√©ny volt, ahol a minisztereln√∂k kimutatta a foga feh√©rj√©t. De legal√°bb olyan s√ļlyos a t√©nyek ismerete n√©lk√ľl Fej√©r megye Leninj√©nek be√°ll√≠tani.