Príma adok-kapokba merült az amerikainépszavizmus hazai zászlóshajója, az Orbán Viktort nagyjából gonosz kannibálnak láttató Véleményvezér és a Kerdem blog a miniszterelnök és a főpolgármester legendás busztúrája miatt. A Véleményvezérnek sikerült egy olyan ügyben hülyét csinálnia magából, ahol úgy tűnt, a ziccert képtelenség elhibázni.

Ha valaki nem látta volna a Felvételt, itt gyorsan megteheti. Az új Mecedes-buszok bemutató útján Orbán hihetelenül tenyérbemászó csendőrmodorban humorizálva szívatta Tarlóst, remek bepillantást engedve abba, hogyan születnek Magyarországon a törvények.

Az egész jelenetsor egyszerre ijesztő, humoros és végtelenül szomorú, gyakorlatilag egyetlen pontja van, ahol nem lehet belekötni Orbánba. Ez pedig a portugálozás, amikor a Balettintézet mellett elgurulva arra oltogatja Tarlóst, hogy találjanak ki egy törvényt, amivel az épületet vissza lehetne szerezni a portugáloktól. Formailag ez a jelenet az egyik legdurvább, mármint akkor, ha ergyáltalán nem ismerjük az ügy tényeit. De az alaphelyzet itt tényleg az, hogy a város kellős közepén düledezik hosszú évek óta egy híres épület.

Csakhogy szerencsétlen Véleményvezért elkapta a napi debreczenijózsef, fogalmuk sem volt, a videón milyen épületről beszélt Orbán, és rittyentettek egy hatalmas, rendszerváltó hangulatú publicisztikát a magántulajdon szentségéről, illetve az azt nem tisztelő Orbán őszödi beszédéről. Fingjuk sem volt - talán máig nincs - arról, hogy ez a Balettintézet a hirhedt VI. kerületi ingatlancsalási ügy részeként került magánkézbe, és a portugálok sok éve hagyják szétesni az Operával szemközti házat.

Advertisement

Ha valaki nem ismeri nagy vonalakban az alapsztorit, és csak a Véleményvezér publicisztikáját olvassa, azt hiheti, hogy Orbán király kilovagolt, kinézte más ember jogos magántulajdonát és csettintett a szolgáinak, hogy ez nekem kell, tessék gyorsan törvényt hozni rá, szegény bent lakó naiv portugál kapitalista meg a síró gyerekei pedig a Fidesz-fasizmus szégyenére mostantól az Andrássy úton fognak koldulni.

De a helyzet nem ilyen fekete-fehér. Főleg nem annyira, ahogy a Véleményvezér megpróbálta lefesteni.

Advertisement

Orbán király tényleg nem tiszteli úgy a magántulajdont, mint mondjuk én, vagy egy átlagos belga állapolgár, de ebben az esetben speciel inkább felelős városvezetői lépés, mint kapitalizmusellenes kádárista merénylet lenne akár vissza is szerezni az épületet, és utána olyannak eladni, aki kezdene is vele valamit.

Az nem is kérdés, hogy a Buszút igazán súlyos esemény volt, ahol a miniszterelnök kimutatta a foga fehérjét. De legalább olyan súlyos a tények ismerete nélkül Fejér megye Leninjének beállítani.