Illustration for article titled Adnál 13 milliót egy 25 éves BMW-ért?

Magyarországon is a sztratoszférába szökött az E30 M3 ára. A néhány éve még 2–3 millióért árult kultikus, 80-as évekbeli sportautó egy 1989-es példányát 13 millió forintért kínálja valaki a Használtautón. Hogy mi van?

Advertisement

Nyáron volt hír autós oldalakon, hogy egy volt jalopnikos kollégánk, a jelenleg a Road & Track szerkesztőjeként dolgozó Sam Smith kocsiját 58 ezer dollárért, mai árfolyamon közel 14 millió forintért árverezték el. Ez még Amerikában is nagyon sok pénz egy öreg BMW-ért. Sajnos nem Sam kereste magát halálra az 1990-es autón, hanem az aukciós ház, ami egy évvel korábban megvette tőle.

Az E30 M3-at 1985 és 1992 között gyártották, ez volt az első BMW M3 (a mai már az ötödik). Kicsi, könnyű, káprázatos, bájosan barkácshangulatú autó volt, ami mellesleg rengeteg versenyt nyert. A mai napig nagyon sokan szeretik: egy bizonyos fajta autó, a könnyű, erős, kicsi, orrmotoros, hátsókerék-meghajtású sportkupé plátói ideájához talán ez van a legközelebb.

Nagyon kevés, alig több mint 17 ezer készült belőle, de nagyon sokáig ezek nem számítottak különösen értékes autónak. Én 2007-ben láttam először közelről, az Euroring versenypályán, Schwarzmetallic Nero színben. Egészen megbabonázott. Meg is kérdeztem a gazdáját, hogy mennyi egy ilyen. Ha jól emlékszem, azt mondta, hogy 2,7 millió volt. Hét év távlatából mindenképp jobb ötlet volt, mint forintban kapott fizetésre svájci frankot kölcsönkérni, bár akkor ezt még senki nem tudta. Ha nem adta el, gazdája lassan házat vehet az árából.

Advertisement

És bár lehet, hogy ez az egész E30 M3-mánia csak egy buborék, ami ki fog pukkanni, simán lehet, hogy nem. Onnantól, hogy egyre több autó lesz egyre inkább kerekeken guruló, dögunalmas doboz, ezeknek a nyolcvanas évekbeli csodaautóknak – melyekből ráadásul egyre kevesebb lesz – a varázslata még intenzívebb, még delejezőbb lesz, még ha nem is annyira jó autók, mint amilyeneknek tűnnek. Ha van esetleg 13 milliód, ami lyukat éget a zsebedbe, erre tessék az instant gratifikációért.

Fotó: Walter Matthias Wilbert

Share This Story

Get our newsletter