Magyarorsz√°gon is a sztratoszf√©r√°ba sz√∂k√∂tt az E30 M3 √°ra. A n√©h√°ny √©ve m√©g 2‚Äď3 milli√≥√©rt √°rult kultikus, 80-as √©vekbeli sportaut√≥ egy 1989-es p√©ld√°ny√°t 13 milli√≥ forint√©rt k√≠n√°lja valaki a Haszn√°ltaut√≥n. Hogy mi van?

Ny√°ron volt h√≠r aut√≥s oldalakon, hogy egy volt jalopnikos koll√©g√°nk, a jelenleg a Road & Track szerkesztŇĎjek√©nt dolgoz√≥ Sam Smith kocsij√°t 58 ezer doll√°r√©rt, mai √°rfolyamon k√∂zel 14 milli√≥ forint√©rt √°rverezt√©k el. Ez m√©g Amerik√°ban is nagyon sok p√©nz egy √∂reg BMW-√©rt. Sajnos nem Sam kereste mag√°t hal√°lra az 1990-es aut√≥n, hanem az aukci√≥s h√°z, ami egy √©vvel kor√°bban megvette tŇĎle.

Az E30 M3-at 1985 √©s 1992 k√∂z√∂tt gy√°rtott√°k, ez volt az elsŇĎ BMW M3 (a mai m√°r az √∂t√∂dik). Kicsi, k√∂nnyŇĪ, k√°pr√°zatos, b√°josan bark√°cshangulat√ļ aut√≥ volt, ami mellesleg rengeteg versenyt nyert. A mai napig nagyon sokan szeretik: egy bizonyos fajta aut√≥, a k√∂nnyŇĪ, erŇĎs, kicsi, orrmotoros, h√°ts√≥ker√©k-meghajt√°s√ļ sportkup√© pl√°t√≥i ide√°j√°hoz tal√°n ez van a legk√∂zelebb.

Nagyon kev√©s, alig t√∂bb mint 17 ezer k√©sz√ľlt belŇĎle, de nagyon sok√°ig ezek nem sz√°m√≠tottak k√ľl√∂n√∂sen √©rt√©kes aut√≥nak. √Čn 2007-ben l√°ttam elŇĎsz√∂r k√∂zelrŇĎl, az Euroring versenyp√°ly√°n, Schwarzmetallic Nero sz√≠nben. Eg√©szen megbabon√°zott. Meg is k√©rdeztem a gazd√°j√°t, hogy mennyi egy ilyen. Ha j√≥l eml√©kszem, azt mondta, hogy 2,7 milli√≥ volt. H√©t √©v t√°vlat√°b√≥l mindenk√©pp jobb √∂tlet volt, mint forintban kapott fizet√©sre sv√°jci frankot k√∂lcs√∂nk√©rni, b√°r akkor ezt m√©g senki nem tudta. Ha nem adta el, gazd√°ja lassan h√°zat vehet az √°r√°b√≥l.

Advertisement

√Čs b√°r lehet, hogy ez az eg√©sz E30 M3-m√°nia csak egy bubor√©k, ami ki fog pukkanni, sim√°n lehet, hogy nem. Onnant√≥l, hogy egyre t√∂bb aut√≥ lesz egyre ink√°bb kerekeken gurul√≥, d√∂gunalmas doboz, ezeknek a nyolcvanas √©vekbeli csodaaut√≥knak ‚Äď melyekbŇĎl r√°ad√°sul egyre kevesebb lesz ‚Äď a var√°zslata m√©g intenz√≠vebb, m√©g delejezŇĎbb lesz, m√©g ha nem is annyira j√≥ aut√≥k, mint amilyeneknek tŇĪnnek. Ha van esetleg 13 milli√≥d, ami lyukat √©get a zsebedbe, erre tess√©k az instant gratifik√°ci√≥√©rt.

Fotó: Walter Matthias Wilbert